Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Η Τεχνική Συμφωνία Εκλεισε, το «Θεσμικό» Μνημόνιο είναι Εδώ. Ο Ρουβίκωνας είναι Υπαίτιος

Του Γιάννη Περάκη
Η συμφωνία έκλεισε με την τρόικα. Βγαίνουμε τον Αύγουστο απο τα έκτακτα μνημόνια και μπαίνουμε στα ... «θεσμικά» μνημόνια. Το κείμενο με ημερομηνία 23/05/2018 έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. 
Τα κύρια σημεία των 40 σελίδων του τεχνικού  μνημονίου είναι: 
1)Η αναφορά ότι το «ΔΝΤ διατηρεί το δικαίωμα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές και τους «θεσμούς» να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση στο αφορολόγητο ποσό (από 01/01 2019 αντί από 01/012020). 
2)Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η απλοποίηση της νομοθεσίας του ΦΠΑ. 
3)Εκδοση της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019. 
4)Ευθυγράμμιση αντικειμενικών-εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα προβλεπόμενα εισπρακτικά επίπεδα. 
5)Επανεξέταση της πορείας υλοποίησης του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 
6)Κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία 5 ακριτικά νησιά του Αιγαίου. 
7)Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για την ναυτιλία. 
8)Εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία. 
9)Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στην εργασία. Αναθεώρηση του κώδικα τελών χαρτοσήμου και Ολοκλήρωση Κτηματολογίου. 
10)Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών). 
11)Ξεκαθάρισμα του τοπίου και επίσπευση των έργων στο Ελληνικό. 12)Αναφορά για το «θηριώδες» πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 το οποίο ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ «υπερβαίνοντας» σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 3η συνεχή χρονιά.  Σύμφωνα με  τους «θεσμούς» το αποτέλεσμα του 2017 υποστηρίχθηκε από ένα μεγάλο αριθμό μέτρων, κυρίως από τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας ενώ μία πρόσθετη ώθηση στα φορολογικά έσοδα δόθηκε από την φορολογική συμμόρφωση των πολιτικών ( εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων) και από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών.
Νά ήταν μόνο αυτά, καλά θα ήταν. Το θράσος τους δεν έχει τέλος
Νομική ασυλία για τα funds απαιτεί η τρόικα. Τέσσερις «αλλαγές» στο νομικό πλαίσιο που διέπει την πώληση και την ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
  • Ασυλία για τα ξένα funds ζήτησε η τρόικα: Την προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες των ξένων αγοραστών «κόκκινων» δανείων αλλά και των εταιρειών διαχείρισης ζήτησαν οι δανειστές από κυβέρνηση και τράπεζες, στα πρότυπα της ασυλίας που έχει θεσµοθετηθεί από την ελληνική Βουλή για τα τραπεζικά στελέχη. Κι αυτό διότι οι ξένες εξειδικευµένες εταιρείες διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων δανείων έχουν, µε βάση τον νόµο, έδρα στην Ελλάδα (σ.σ.: έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν γραφτεί στο ΓΕΜΗ), ενώ τα ξένα funds που αγοράζουν δάνεια έχουν επίσης νόµιµο εκπρόσωπο στην Ελλάδα είτε µία από τις εξειδικευµένες εταιρείες είτε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Ετσι, σε περίπτωση που οι δανειολήπτες κρίνουν ότι οι όροι υπό τους οποίους µεταφέρθηκε ή πωλήθηκε το δάνειό τους είναι καταχρηστικοί, µπορούν να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη και να διώξουν τα στελέχη του fund. 
  • Απαίτησαν, επίσης, οι συναλλαγές πώλησης µη εξυπηρετούµενων δανείων να µην επιβαρύνονται µε ΦΠΑ. Οταν γίνεται µία πώληση ενός πακέτου «κόκκινων» δανείων, η συναλλαγή να µην επιβαρύνεται µε ΦΠΑ. Ουσιαστικά, το ξένο fund που αγοράζει το πακέτο των δισεκατοµµυρίων ευρώ δανείων να µην πληρώνει ούτε ένα ευρώ Φ.Π.Α. Τα φορολογικά κίνητρα στις πωλήσεις των µη εξυπηρετούµενων δανείων αποτελούν πάγιο αίτηµα της τρόικας από τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές επιµένουν ότι έτσι η αγορά µη εξυπηρετούµενων δανείων θα γίνει για τα ξένα funds πιο ελκυστική και κατ’ επέκταση το αυξηµένο επενδυτικό τους ενδιαφέρον θα συµβάλει στη µείωση των «κόκκινων» δανείων. 
  • Να µειωθεί αισθητά ο χρόνος ειδοποίησης του δανειολήπτη και του εγγυητή. Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, τον οποίο έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση για να πουληθεί ένα δάνειο να έχουν εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής εντός 12 μηνών για να ρυθμιστεί το δάνειο. Η τρόικα ζήτησε το 12μηνο, μέχρι να πωληθεί το δάνειο, να μειωθεί αισθητά και, αν δεν υπάρξει συμφωνία ρύθμισης, τότε να προχωρήσει το fund σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (σ.σ.: κατάσχεση, πλειστηριασμό) όπως εξάλλου «ορίζει» ο νόμος. 
  • Τέλος η κατάργηση της προστασίας του καταναλωτή. Τυχόν κατάργηση της προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά τα δικαιώματά του έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (για χρεώσεις καρτών, στεγαστικά κ.λπ.) «στοχεύει στην άρση» των εμποδίων στον δρόμο πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Αν αρθούν τα δικαιώματα του δανειολήπτη, τότε θα «διευκολυνθούν» οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων χωρίς τον κίνδυνο προσφυγών στη δικαιοσύνη3.
Ο Υπεύθυνος
Για την έκρηξη της φτώχιας Στην Ελλάδα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων φταίει ο Ρουβίκωνας. Με βάσει τη ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Σ.τ.Ε.:
1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως η χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. 
2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης. 
3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες». 
Ηθικό δίδαγμα
Εστω 10.000,00 ευρώ το κόστος αποκτάστασης των ζημιών δια του 5,7 εκατ. φορολογουμένων = 0,001754 λεπτά ανά φορολογούμενο). 
Η δημοκρατία «κινδύνεψε» απο την εισβολή του Ρουβίκωνα στο συμβούλιο της επικρατείας. 
Η δημοκρατία δεν «κινδύνεψε» απο την «συνταγματικότητα» του πρώτου Μνημονίου π.χ. άρθρο 14: «Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία. Στο σύνταγμα άρθρο 28 σημειώνεται ότι συμφωνίες όπως το Μνημόνιο, για να κυρωθούν στη Βουλή «απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών» και μόνο εφόσον η συνθήκη «δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος…». 
Τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, έκριναν «συνταγματικά» τα: 
α) την παραίτηση του τόπου από κάθε ασυλία έναντι των δανειστών
β) την μη ψήφιση του α’ Μνημονίου από τα 2/3 της Βουλής αλλά με απλή πλειοψηφία

Η δημοκρατία «κινδύνεψε» απο το ύψος των συντάξεων της Β΄κατηγορίας πολιτών και γι΄αυτό έκρινε «συνταγματικές» τις μειώσεις τους απο 01/01/2019 το Σ.τ.Ε. 

Η δημοκρατία δεν «κινδύνεψε» και γι’ αυτό έκρινε «αντισυνταγματικές» τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων διατάσσοντας την αναπροσαρμογή τους στα επίπεδα του 2012.

 

Παρά του ότι δεν υπάρχει ιδεολογική συμφωνία με το Ρουβίκωνα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τρομοκρατία που επιχειρήθηκε απο τα ΜΜΕ, με αφορμή την εισβολή του Ρουβίκωνα στο συμβούλιο της επικρατείας.

*1. Εφημερίδα Συντακτών, 2. Realnews.gr
Ανάρτηση από: http://www.sxedio-b.gr