Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Την μισή Ελλάδα η CVC και την άλλη μισή η ΤΕΡΝΑ

Διότι ο καπιταλισμός δίνει ευκαιρίες σε όλους!

Περίληψη για όσους κοιμούνται…

Το fund CVC προσέλαβε σαν investor relations manager την κόρη του Κούλη.

Αγόρασε την ΔΕΗ κι ο Κούλης νομοθέτησε ρήτρα αναπροσαρμογής και κονόμησαν δις. Αγόρασε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά, ο Κούλης νομοθέτησε ιδιωτικοποίηση Υγείας και ξανακονόμησαν
Νομίζω ωρίμασαν οι συνθήκες να αλλάξουμε σημαία…

Σε υψηλόβαθμο πόστο στα κεντρικά της CVC στο Λονδίνο η κόρη του Κ. Μητσοτάκη

ας γνωριστούμε καλύτερα

Το fund CVC βρίσκεται πίσω από τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, τη Ηellenic Healthcare, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο την περίθαλψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ασθενών, με έξι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (μεταξύ άλλων τα «Υγεία», «Μετροπόλιταν», «Λητώ» και «Μητέρα»), διαγνωστικά κέντρα, εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, κέντρο γενετικής και υπηρεσίες ασφάλισης και υγείας στην εργασία.

Βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στις μαρίνες του Φλοίσβου και της Ζέας, των Γουβιών της Κέρκυρας και της Λευκάδας, αποκτώντας πλέον και τις 14 μαρίνες του τουρκικού ομίλου Doğuş σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το λογότυπο του CVC Capital Partners, του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου που συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, πιθανόν να μη λέει και πολλά στον μέσο καταναλωτή και χρήστη υπηρεσιών.

Στην πράξη όμως ο επενδυτικός κολοσσός, με έδρα το Λουξεμβούργο και κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας μέσα από τις δεκάδες επιχειρήσεις που ελέγχει.

Βρίσκεται στο καλάθι της νοικοκυράς, στον καφέ που πίνουμε στα όρθια, στα ντελίβερι που παραγγέλνουμε και στα έτοιμα γεύματα των συσσιτίων, καθώς μέσω της Vivartia διακινεί από φρέσκο γάλα μέχρι κατεψυγμένα φασολάκια και ελέγχει τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ταχυφαγείων και κέτερινγκ.

Βρίσκεται στην άκρη των δαχτύλων μας κάθε φορά που ψάχνουμε την καλύτερη προσφορά για τις ηλεκτρονικές μας αγορές, καθώς ελέγχει ένα σημαντικό μερίδιο στο Skroutz.gr, την πιο γνωστή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και marketplace (ηλεκτρονική αγορά), που μπήκε ακόμα πιο δυναμικά στις ζωές μας στη διάρκεια της καραντίνας.

Τον Φεβρουάριο οι φήμες εμφάνιζαν το CVC να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, του «Σκλαβενίτη», σε μια συμφωνία εκατομμυρίων που ναυάγησε.

Στο παρελθόν έχει ακουστεί έντονα το ενδιαφέρον του CVC για το θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», φήμη που αναθερμάνθηκε πρόσφατα.

Οταν ολοκληρωθεί η εξαγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει δρομολογηθεί με καταληκτική ημερομηνία την αποφράδα 21η Απριλίου, το CVC θα ελέγχει πλέον και τη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, η Εθνική Ασφαλιστική συγκεντρώνει σχεδόν το 20% της ιδιωτικής ασφάλισης, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους πράκτορες και μεσίτες και έχει χαρτοφυλάκιο με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες, με καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με το CVC, το τίμημα εξαγοράς των 505 εκατ. ευρώ αγγίζει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκ των οποίων τα 120 εκατ. θα δοθούν υπό την αίρεση της επίτευξης συμφωνημένων στόχων ώς το 2026. Το ποσό αυτό, βεβαίως, το αμφισβητούν ριζικά οι εργαζόμενοι, αποδομώντας με μια γλαφυρή ανάλυση τη σύμβαση πώλησης μέσω σειράς εταιρειών holding με έδρες φορολογικούς παραδείσους («Εφ.Συν.», 10/4/2021).

Η εξαγορά της θυγατρικής της ΕΤΕ, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χαρακτηρίστηκε «ξεπούλημα» και «σκάνδαλο πρώτου βαθμού» από τον σύλλογο εργαζομένων, ενώ προκαλεί κλυδωνισμούς συνολικά στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταγωνιστικοί όμιλοι παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη της εξαγοράς και εξετάζουν προσφυγές στην ελληνική είτε στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ελεγχθούν μορφές κάθετης συγκέντρωσης.

Η κάθετη ή διαγώνια συγκέντρωση αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές βαθμίδες της αγοράς ή σε συνδεόμενες αγορές και προσφέρουν συμπληρωματικές υπηρεσίες – όπως είναι στην περίπτωση του CVC οι υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με νομικούς που ειδικεύονται στο δίκαιο του ανταγωνισμού, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners εμπίπτει ξεκάθαρα στις περιπτώσεις περί κάθετης συγκέντρωσης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και οφείλει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να παραπεμφθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς έχει ενωσιακή διάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εφόσον το CVC εκτιμάται πως έχει συνολικό μερίδιο ώς και 45% στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών, η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας καθετοποιείται και υπάρχει ζήτημα αποκλεισμού, δηλαδή το fund να κατευθύνει τους πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής στα δικά του νοσοκομεία.

Ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών από την πρόσβαση σε πελάτες οδηγεί στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη ισχυρής θέσης του CVC στην αγορά ιδιωτικών κλινικών.

Ενας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι ότι μέσα από τον έλεγχο των δύο αγορών -ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτικά νοσοκομεία- το fund μπορεί να αποκτά κρίσιμα ανταγωνιστικές πληροφορίες, για παράδειγμα να μαθαίνει μέσω της ασφαλιστικής ποιοι γιατροί έχουν συμβάσεις με ποιες κλινικές, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για να ενισχύσει τη θέση του έναντι των ανταγωνιστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφόσον υπάρχει τέτοιο αίτημα. Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Α. θα προβεί σε ανάλυση της αγοράς και των «παικτών» του κάθε κλάδου, ώστε να εξετάσει αν επέρχεται βλάβη στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιβάλει αντισταθμιστικές δεσμεύσεις (remedies), διαρθρωτικής ή συμπεριφορικής φύσεως.

Ως διαρθρωτική δέσμευση μπορεί να επιβληθεί η εκποίηση ενός κλάδου ασφάλισης – στην προκειμένη περίπτωση ο κλάδος υγείας.

Αντίστοιχα συμπεριφορική δέσμευση θεωρείται για παράδειγμα η υποχρέωση να μη μεταχειρίζεται το CVC μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής τα δικά του νοσοκομεία ευμενέστερα έναντι των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν της έχει κοινοποιηθεί προς το παρόν κάποιο έγγραφο που να γνωστοποιεί συγκέντρωση.

To CVC Capital Partners, όπως αυτοσυστήνεται, «είναι μια κορυφαία επιχείρηση παροχής συμβούλων ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων με δίκτυο 23 γραφείων σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Από όταν ιδρύθηκε, το 1981, έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις άνω των 160 δισ. δολ. από κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές.

Διαχειρίζεται επί του παρόντος 118 δισ. δολ. περιουσιακών στοιχείων.

Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει το CVC (“CVC Funds”) επενδύονται σε περισσότερες από 90 εταιρείες παγκοσμίως, απασχολώντας περισσότερα από 450.000 άτομα».

Στην Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ από το 2017 και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές στη χώρα. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΤΕ για την Εθνική Ασφαλιστική ενδέχεται να ξεπεράσει τη Fairfax Holdings του Καναδο-ινδού Πρεμ Γουάτσα, που κατέχει τα πρωτεία του «γκουρού των επενδύσεων», έχοντας μεταξύ άλλων το 31% της Eurobank, την αλυσίδα Praktiker και μετοχές στον όμιλο Μυτιληναίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το CVC έχει μεταξύ άλλων στο χαρτοφυλάκιό του συμμετοχές σε υπηρεσίες υγείας, φαρμάκων αλλά και ασφάλισης σε Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία) και ΗΠΑ, σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Paysafe, σε βιομηχανίες τροφίμων, ρούχων και ομορφιάς και σε προϊόντα πολυτελείας, όπως η ελβετική ωρολογοποιία Βreitling.

Γρήγορο και αποτελεσματικό είναι και στις αποεπενδύσεις, έχοντας αποκτήσει και μετέπειτα πουλήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων τον μεγαλύτερο φορέα ιδιωτικής υγείας στην Ισπανία, την Quirónsalud , τη βρετανική στοιχηματική εταιρεία Skybet, το πλειοψηφικό του μερίδιο στη Formula 1, ενώ δρομολογεί την πώληση της βελγικής εταιρείας αλουμινίου Corialis.

Τα νέα του αποκτήματα είναι η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γαλλικής φαρμακευτικής Cooper και της ιαπωνικής πολυεθνικής Toshiba – με τίμημα τα 20 δισ. δολάρια. Ειδικά για την Τοshiba η συμφωνία σκιάζεται από κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νοουάκι Κουραματάνι ήταν πρώην επικεφαλής του CVC Iαπωνίας, ενώ μέτοχοι της εταιρείας τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

«Βαριές οι ευθύνες για το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής»

Φαίνεται να κλείνει για την Εθνική Ασφαλιστική, ανήμερα της μαύρης επετείου της απριλιανής χούντας, η σελίδα της ελληνικότητας και της προσφοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στην εθνική οικονομία.

Η Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία, η Εθνική Ασφαλιστική, που άντεξε 130 χρόνια, που συμπορεύτηκε -και σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκε- με την ιστορία της πατρίδας μας, έφτασε στο σημείο να ξεπουλιέται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα αντί πινακίου φακής.

Ξεπουλιέται η εταιρεία, που στην Κατοχή έδινε καθημερινά δωρεάν στους εργαζομένους και στις οικογένειές τους συσσίτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ξοδεύοντας απλόχερα χρυσές λίρες από την περιουσία της, ως δείγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ευθύνης.

Ξεπουλήθηκε με τη ίδια απλοχεριά αλλά χωρίς καθόλου ανθρωπιά και αλληλεγγύη από χέρια που ξεπουλούν τις «χρυσές λίρες» και την περιουσία της για να διασωθούν οι ίδιοι, από ανθρώπους που θέλουν να καθορίζουν την οικονομία μας και κρύβονται πίσω από ονόματα «θεσμών», που δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο πέρα από τα συμφέροντά τους.

Χωρίς καμία ενημέρωση σε ασφαλισμένους, δίκτυα πωλήσεων και εργαζομένους για το τι μέλλει γενέσθαι, η ΕΤΕ προχωρά στο ξεπούλημα. Χωρίς καν να προσκομίζουν στη Βουλή τις αποτιμήσεις της εταιρείας, όπως αυτές δόθηκαν στο ΤΧΣ για να συμφωνήσει, το πέπλο σιωπής και αδιαφάνειας πέφτει βαρύ πάνω από πράξεις που η κοινή λογική κρίνει επαχθείς για τον πωλητή.

Αγνοήθηκε η εναλλακτική λύση της (επαν)εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, λύση που και μεγαλύτερα έσοδα θα εξασφάλιζε για την τράπεζα αλλά και θα διασφάλιζε την πολυμετοχικότητα, με έναν, όμως, ισχυρό μέτοχο, ο οποίος και θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ.

Επιλέγεται ο τρόπος που θα οδηγήσει όχι μόνο στην εγγραφή ζημιάς 850 εκατομμυρίων για την Εθνική Τράπεζα, αλλά ουσιαστικά θα δρομολογήσει την αποεπένδυση τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από την εθνική οικονομία.

Βαριές οι ευθύνες όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα, που εκτελεί το ξεπούλημα, αλλά και για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα το εγκρίνουν.

Θα το τολμήσουν;

Ανάρτηση από:  https://www.konstantakopoulos.gr/