Σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι ψηφοφόροι επιλέγουν ποιος θα τους κυβερνήσει με κυρίαρχο κριτήριο τα οικονομικά τους. Πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ. Συνεπώς η θριαμβευτική εκλογή Τραμπ ήρθε από την οικονομία. Ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση επί Μπάϊντεν; Ο Κώστας Μελάς μιλά στο militaire channel και λέει πως η αμερικανική οικονομία μακροοικονομικά είχε αποτελέσματα, αλλά η διοίκηση Μπάϊντε δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση ο πληθωρισμός. Η ακρίβεια και η καταπολέμηση της ήταν το βασικό επιχείρημα του Τραμπ κατά των Δημοκρατικών.
Μπορεί να ξανακάνει την Αμερική ισχυρή, όπως υπόσχεται; «Μπορεί να έχει την πρόθεση και το επιτελείο που δεν είχε στη προηγούμενη θητεία του. Αλλά υπάρχουν και οι πραγματικές συνθήκες και δυνατότητες. Θα δυσκολευτεί πάρα πολύ ,ειδικά στο στόχο του να επαναφέρει την αμερικανική βιομηχανία εντός των συνόρων. Η Αμερική είναι μια οικονομία που έχει τεράστιες εμπορικές σχέσεις με όλο τον κόσμο κι αυτό περιορίζει τις επιλογές του», λέει ο κ.Μελάς.
Πιστεύει ότι η πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει «στον υπερ-καπιταλισμό», κάτι που θα διαλύσει οτιδήποτε «έχουμε στο μυαλό μας ως πολιτική».
Για τους εμπορικούς πολέμους που πολλοί αναμένουν ότι θα ξεκινήσει ο Τραμπ, ο κ.Μελάς λέει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά και υπενθυμίζει ότι και ο Μπάϊντεν είχε στη διακυβέρνηση του τη λογική του Τραμπ.
Είναι ο «τραμπισμός» η νέα ακροδεξιά; Ο κ.Μελάς σωστά επισημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να ανησυχούμε μήπως έρθει η ακροδεξιά, γιατί «η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ»! Υποστηρίζει ότι ο «τραμπισμός» δεν είναι ακροδεξιά
Ο κ.Μελάς εκφράζει την απορία του για τον τρόπο με τον οποίο και οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη διαχειρίστηκαν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Δεν μπορεί να εξηγήσει πως οι ηγέτες της Δύσης πίστεψαν πως η Ουκρανία θα μπορούσε να νικήσει την Ρωσία σε αυτή την αναμέτρηση. Μιλά για την κατάντια των ευρωπαίων ηγετών. «Παλεύω στο μυαλό μου, έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα, αλλά δεν έχω καταφέρει να εξηγήσω, γιατί οι Γερμανοί πυροβολούν τα πόδια τους».
«Δεν μπορεί να υπάρχει αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», υποστηρίζει.
Το κακό είναι πως τα χειρότερα για την Ευρώπη φαίνεται ότι είναι μπροστά μας, όπως εξηγεί ο κ.Μελάς.
Όσο για την κατάσταση της ελληνική οικονομίας; Πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε την ανάλυση του κ.Μελά.
Ο Κώστας Μελάς διδάσκει oικονομικά στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας των κάτωθι βιβλίων: Το Ανυπόφορο Βουητό του Κενού (με Γιάννη Παπαμιχαήλ, 2017), Αργεντινή- Ελλάδα (2015), 5 Οικουμενικοί Έλληνες Στοχαστές (συλλογικό 2014), Η Ατελέσφορη Επιστήμη (2013), Μικρά Μαθήματα για την Ελληνική Οικονομία (2013), Μετά τον Ερντογάν τι; (με Σταύρος Λυγερό, 2013), Οι Σύγχρονες Κρίσεις του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (2011), Η Σαστισμένη Ευρώπη (2009), Πλανόγραμμα (2009), Νεοσυντηρητικοί (2007), Παγκοσμιοποίηση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις (με Γιάννη Πολλάλη 2005), Ζητήματα Θεωριών Παραγωγής (2005), Περιδιαβαίνοντας σε ζητήματα της Μακροοικονομικής Θεωρίας, Αγορά Συναλλάγματος και Ιδιωτικοποίηση του Κινδύνου (2003), Εισαγωγή στην Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική (2002 και 2009), Αρχές Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής (με Κώστα Καρφάκη και Θεοφάνη Μπένο 2000), Διεθνής Τραπεζική στην Αλλαγή του Αιώνα (με Φιλομήλα Χρηστίδου, 1999), Παγκοσμιοποίηση (1999).
Ανάρτηση από: https://www.militaire.gr/