Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σε δικοινοτικό ζήτημα μετατρέπει το Κυπριακό η πρόταση Αναστασιάδη


Του Τάσου Κύζα
Η νέα διαδικασία συνομιλιών την οποία προωθεί η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέτει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, αλλά την διευκολύνει και τις δίνει κίνητρα να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της. Η πρόταση Αναστασιάδη ξεπερνά κάθε γραμμή ασφάλειας και προσθέτει ακόμα μια υποχώρηση στις προηγούμενες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς.

Με αυτή τη διαδικασία η Τουρκία ενδύεται μόνο το μανδύα της εγγυήτριας δύναμης αποκρύβοντας τις κατοχικές της ευθύνες, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εξισώνεται με ένα παράνομο μόρφωμα, ανοίγοντας το δρόμο για νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Η τεραστίων διαστάσεων διολίσθηση του κ. Αναστασιάδη όχι μόνο δεν θέτει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της ως κατοχική δύναμη, αλλά ικανοποιεί πλήρως την πάγια τουρκική απαίτηση για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα απουσιάζει παντελώς η Κυπριακή Δημοκρατία που επίσης ήταν πάγιο αίτημα της Τουρκίας και αυτό αποτελεί υποβάθμιση της κρατικής μας οντότητας. Άρα μετατρέπεται πλήρως το Κυπριακό σε δικοινοτικό ζήτημα και αυτό θα παγιώσει ασφαλώς και τη διχοτόμηση.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για να είναι ουσιαστική και όχι εικονική πρέπει να αφορά την ουσία του Κυπριακού. Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να διεξάγονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την κυπριακή κοινότητα για να μπορούν να συζητηθούν τα θέματα της αποχώρησης των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων. Διερωτόμαστε όταν η ελληνική κυβέρνηση θα συναντά τον Τ/κ συνομιλητή γιατί οι ξένες κυβερνήσεις να μην συναντούν τον Τ/κ ηγέτη αναβαθμίζοντας το καθεστώς του;

Η Τουρκία μόνο εάν εξαναγκαστεί θα αλλάξει πολιτική και θα εξαναγκαστεί όταν το κόστος που θα πληρώνει για την κατοχή θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει από την κατοχή.
Ανάρτηση από: https://www.facebook.com/SymmaxiaPoliton