Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Καταρρέει παγκοσμίως η VW μετά την απάτη μεγατόνων. Για τα ελληνικά ΜΜΕ πέρα βρέχει

Σκάνδαλο μεγατόνων για τη VW: Εβγαζε ψεύτικες μετρήσεις ρύπων στα diesel!

Οι Αμερικάνοι ρίχνουν ηχηρό χαστούκι στην γερμανική εταιρεία Volkswagen όπου μετά από έλεγχο της  Αμερικανικής Αρχής Περιβαλλοντικής Προστασίας αποκαλύφθηκε ότι  VW "έκλεβε" καθώς χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα  που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.



αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να καταρρεύσει παγκοσμίως ύστερα από την αποκάλυψη της απάτης.

Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή και η Δευτέρα ξημέρωσε με την μετοχή της εταιρείας να βρίσκεται στο - 20% καθώς η διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισαν να σταματήσουν, μέχρι νεωτέρας, τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων, τετρακύλινδρων μοντέλων VW και Audi στις ΗΠΑ.

Η Αμερική είναι έτοιμη να επιβάλλει πρόστιμα και όταν γίνει αυτό, οι απώλειες για την γερμανική εταιρεία θα πολλαπλασιαστούν. Υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν έως και τα 18.000.000 ευρώ.
Η απάτη με το λογισμικό και οι 40 φορές περισσότερη μόλυνση

Η VW είχε εγκαταστήσει λογισμικό στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα το οποίο αναλάμβανε να κλέβει τα δεδομένα στις μετρήσεις εργαστηρίων τυποποίησης προκειμένου να εμναφαίζεται ότι βρίσκεται εντός των ορίων στις εκπομπές ρύπων στην αμερικάνικη αγορά. Την ύπαρξη του λογισμικού παραδέχτηκε η εταιρεία.

Πρόκειται για τα Jetta (2000-2015), Beetle (2009-2015),  Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) καθώς και το Audi A3 (2009-2015), όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Το Αμερικανικό Πρακτορείο Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε ότι η VW με αυτόν τον τρόπο τα αυτοκίνητα της εταιρείας παρήγαγαν 40 φορές περισσότερη μόλυνση από το επιτρεπτό όριο. 


Γιατί όμως σιωπούν τα ελληνικά ΜΜΕ;

Η είδηση είναι πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ... στην Ελλάδα όμως κύριε; Ο όμιλος Volkswagen με έδρα τη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη αλλα και παγκοσμίως. Στα μέσα της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 5.040.000 οχήματα. 

Η εταιρεία, γερμανικών συμφερόντων επαναλαμβάνουμε, αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους τροφοδότες των διαφημιστικών ροών στην Ελλάδα αφού χιλιάδες ευρώ ρέουν προς τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία ως γνωστόν έχουν πολύ καλή σχέση με τα συμφέροντα της εν λόγω χώρας και ουδέποτε υπηρέτησαν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πάντα απέκρυπταν τα σκάνδαλα των γερμανικών εταιριών που από τη χώρα μας έχουν αποκομίσει τα τελευταία 40 χρόνια πάρα πολλά εκατομμύρια.

Το ερώτημα λοιπόν που πλέον τίθεται ανοιχτά μετά και από την εξόφθαλμη απόκρυψη ενός από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα εξαπάτησης με σκοπό το κέρδος, είναι για πόσο η σχέση της δημοσιογραφικής έρευνας θα κινείται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα που τη χρηματοδοτούν και όχι με εκείνα που υποτίθεται πως πρέπει να εξυπηρετεί, δηλαδή της κοινωνίας.


Η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως η Volkswagen θα αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Βίντερκορν, ανέφερε σήμερα γερμανική εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε ότι ο Βίντερκορν θα αντικατασταθεί από τον Ματίας Μίλερ, τον επικεφαλής της μονάδας της Porsche.
Εκπρόσωπος της Volkswagen χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γελοίο». Εκπρόσωπος της Porsche είπε ότι ο Μίλερ ήταν επί του παρόντος στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Volkswagen στα κεντρικά της γραφεία.




«Να Επεκταθεί και στις Γαλλικές Αυτοκινητοβιομηχανίες η Έρευνα για το Σκάνδαλο της Volkswagen», Ζητά ο Σαπέν

Την διεξαγωγή έρευνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σκάνδαλο της εξαπάτησης εκ μέρους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την επέκτασή της και σε γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ζητά ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σήμερα ο Σαπέν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Είμαστε μία ευρωπαϊκή αγορά με ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Αυτοί παραβιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Αν και αυτό έγινε με τη Volkswagen, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τους Γάλλους κατασκευαστές, ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο, αλλά δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Γάλλοι κατασκευαστές θα έχουν συμπεριφερθεί όπως η VW», τόνισε στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.


"Ζητάμε συγνώμη για την απάτη" δηλώνει ο επικεφαλής της VW στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της VW στις ΗΠΑ, Michael Horn, έσπευσε την Παρασκευή να ζητήσει συγγνώμη, παραδεχόμενος την απάτη, και δεσμεύτηκε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών.

"Η εταιρεία μας δεν ήταν ειλικρινής με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και με όλους εσάς. Και για να το πω αλλιώς... τα κάναμε θάλασσα! Πρέπει να φτιάξουμε τα αυτοκίνητα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις Αρχές μας" είπε χαρακτηριστικά.

"Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι πρέπει για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη σας. Θα πληρώσουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε" είπε ο Horn.

Γελοιογραφία για πώς οι ΗΠΑ έπιασαν τη VW



Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr