Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Είμαστε «διάτρητοι»;

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Ενώ η κοινωνία ετοιμάζεται για το Πάσχα, και καλά κάνει, ο πρωθυπουργός δεν έκανε λάθος όταν είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι» σε κάθε έλεγχο, εννοώντας προφανώς «ανοιχτοί και διαφανείς». Τα μπέρδεψε, αλλά είπε μια αλήθεια. Διάτρητοι λοιπόν, αλλά σε ποιες κατηγορίες; 

Χωρίς πολιτική σε μια περιοχή όπου η αποσταθεροποίηση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Στα Δυτικά Βαλκάνια όλα ανακατεύονται ξανά, οι εκλογές στην ΠΓΔΜ δείχνουν μεγάλη αστάθεια, ακόμα και της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η Τουρκία, το μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς, αναβαθμίζει διαρκώς τον επεκτατισμό της. Επιμένουν ότι δεν έχουμε «δικαίωμα χρήσης των νησιών» και αναφέρονται σε Λέσβο, Σάμο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Θάσο, Χίο, Άη Στράτη και Δωδεκάνησα. Μόνο… 

Χωρίς πυξίδα κι όταν ο χορός των πρεσβειών έχει ξεκινήσει –τι φιγούρες και σάλτα που γίνονται– χωρίς να έχουν «ψηφίσει» με σαφήνεια, αφήνοντας το σκηνικό διάτρητο. 

Διάτρητοι στην Παιδεία. Ο κ. Γαβρόγλου προχωρά με επιτυχία στην πλήρη διάλυση. Στον δε Πολιτισμό, κάνει τη δουλειά της η κ. Ζορμπά και όλη η ομάδα Λιάκου. 

Χωρίς σταματημό τα σκάνδαλα, η προεκλογική παροχολογία, οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες. Αλλά και οι επιχειρήσεις διάσωσης κομμάτων και πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων. Υποθέσεις Πετσίτη και Novartis, καταγγελίες Μαρινάκη που δεν διαψεύδονται, στοιχεία που φέρνει ο Καμμένος για Κοτζιά και Σόρος μέσα στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση για τις βίζες. Όλα δημιουργούν νοσηρό κλίμα που εμπλέκει πολλούς κρατικούς φορείς και εξουσίες, καθιστώντας αδύνατο οποιονδήποτε φραγμό. Όχι απλώς διάτρητο αλλά διαμπερές πολιτικό σύστημα, με θέα σε ταμεία, ιδρύματα, πρεσβείες, μαύρο χρήμα και πολλές, μα πάρα πολλές offshore. 

Ο Μπομπ Μενέντεζ, Αμερικάνος γερουσιαστής, είχε την τιμητική του τις μέρες αυτές στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσει μαζί με τον Πάιατ πόσο καλά πηγαίνουν οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις… 

Στας Ευρώπας, ετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια. Τις εκλογές στην Ουκρανία, τις κερδίζει όχι κάποιο κόμμα αλλά ένας κωμικός ηθοποιός με 70%. Στην Ισπανία στήνονται επίσης κάλπες. Στην Ιταλία οξύνεται η αντιπαράθεση. Για τη Μέρκελ τα μαντάτα δεν είναι καλά, τόσο στο εκλογικό πεδίο, όσο και σε αυτό των σχέσεων με ΗΠΑ και Γαλλία. 

Οι βόμβες στη Σρι Λάνκα ανησυχούν ολόκληρη τη Δύση μήπως συνεχιστεί επί του εδάφους της η σειρά των επιθέσεων. Οι 370 νεκροί είναι τεράστιος αριθμός, δραματικός. 

Ο Τσίπρας χρειάζεται το Πάσχα. Να ξεχαστεί λίγο ο θόρυβος από τη ζημιά που προκάλεσε ο Πολάκης. Θα προσπαθήσει να ρίξει και κάποιες δόσεις επιτυχίας από το ταξίδι του στην Κίνα, όπου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του «δρόμου του μεταξιού». 

Η Πρωτομαγιά στη χώρα μας, θα «γιορταστεί» πάλι με ξεχωριστές και αραιές συγκεντρώσεις, παρόλο που τα δικαστήρια ξαναδιόρισαν την ίδια ακριβώς διοίκηση, αφήνοντας πίσω την… τερααάστια κρίση κορυφής που εκδηλώθηκε σε Καλαμάτα και Ρόδο, και τώρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, η ΓΣΕΕ Κλαυθμώνος, οι υπόλοιποι Χαυτεία, Πολυτεχνείο. Η εργατιά; Οι εργαζόμενοι; Οι άνεργοι κι οι απασχολήσιμοι; Δύσκολο να εκφραστούν. 

«Ζητείται ελπίς» τιτλοφορούσε το βιβλίο του ο Σαμαράκης πριν από δεκαετίες. Σήμερα ο Κανένας περπατά, σουβλίζει (ότι μπορεί), είναι κουρασμένος και δεν εμπιστεύεται κανέναν. Η διανόηση χαριεντίζεται με την παγκοσμιοποίηση, το «άτομο» και τα «δικαιώματα». Με αυτά και μ’ αυτά, περνά γενικώς καλά, απεχθανόμενη τη «συντήρηση». 

Τι γίνεται το «αντιστασιακό κύτταρο»; Τα ερωτήματα περισσότερα από τις απαντήσεις. Καλή Ανάσταση, κι έχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε! Όπως λέει κι ο δάσκαλος: Πρέπει να αγαπήσουμε ξανά τον τόπο μας.


Ανάρτηση από: https://edromos.gr