Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Σαμποτάροντας τις "βρώμικες εξορύξεις", πυροβολούν τα πράσινα πόδια τους

Του Σωτήρη Καμενόπουλου
Η πρώτη εξορυκτική εταιρεία στον  κόσμο (Nautilus Minerals) που πήρε άδεια για υποθαλάσσια εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, μεταξύ αυτών και σπάνιων γαιών, οδηγείται σε πτώχευση. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας θα ρευστοποιηθούν. Η εταιρεία στόχευε να εξορύξει σπάνιες γαίες από το βυθό της Παπούα Νέας Γουϊνέας με τη χρήση υπερσύγχρονων ρομποτικών συστημάτων.
Η Κίνα ελέγχει το 100% της αλυσίδας υπεραξίας (value chain) των σπάνιων γαιών. Οι σπάνιες γαίες είναι κρίσιμα ορυκτά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. ανεμογεννήτριες) και την ηλεκτροκίνηση. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών ενώ μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών. Χωρίς σπάνιες γαίες το όνειρο της απαγκίστρωσης από τους υδρογονάνθρακες καταρρέει. Γι' αυτό άλλωστε, οι σπάνιες γαίες αποκαλούνται και πράσινα ορυκτά.
Η μεγαλύτερη πρόκληση των δυτικών χωρών -οι οποίες έχουν υπογράψει την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή- αποτελεί η ανακάλυψη εναλλακτικών πηγών σπάνιων γαιών. Στους βυθούς των θαλασσών τα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών (και σπάνιων γαιών) είναι υπερπολλαπλάσια από τα κοιτάσματα της ξηράς. Ως εκ τούτου, η δημιουργία υποθαλάσσιων ορυχείων για την εξόρυξη "πράσινων ορυκτών" αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, για τις εξορυκτικές εταιρείες, για τα κράτη, για τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για τον ΟΗΕ ο οποίος ως διεθνής οργανισμός προωθεί την υπόθεση της Κλιματικής Αλλαγής.
Η εξορυκτική εταιρεία Nautilus Minerals δέχτηκε σφοδρή αντίδραση από την κοινωνία.
Ο λόγος των αντιδράσεων ήταν ότι οι κάτοικοι της Παπούα Νέας Γουϊνέας φοβούνται για τυχόν περιβαλλοντική καταστροφή στον πανέμορφο βυθό αυτής της περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους κατοίκους της χώρας αυτής καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούταν υποθαλάσσια εξόρυξη. Συνεπώς, οι ανησυχίες ήταν έντονες. Η υπόθεση έφτασε και στα δικαστήρια.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η κοινωνία της Παπούα Νέας Γουινέας δεν παρείχε τη σχετική Κοινωνική Επιχειρησιακή Άδεια στη Νautilus Minerals. Η κοινωνική επιχειρησιακή άδεια (Social License to Operate-SLO) είναι είδος «κοινωνικού πιστοποιητικού» αποδοχής μίας επένδυσης. Αποτελεί ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα σε μία επιχείρηση και την τοπική κοινωνία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σε αυτό εμπλέκεται ακόμη και η διεθνής κοινότητα. Ως εκ τούτου, σε αυτή την περίπτωση η σχετική κοινωνική επιχειρησιακή άδεια θα πρέπει να "δοθεί" και από τη διεθνή κοινότητα. Η κοινωνική επιχειρησιακή άδεια αποτελεί εχέγγυο για τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και μίας επιχείρησης. Η λέξη κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη».

Στην Ελλάδα το λέμε διαπλοκή

Η εταιρεία Nautilus Minerals δέχτηκε σκληρή επίθεση από ΜΚΟ, τη Deep Sea Mining Campaign (DSMC). Σε Δελτίο Τύπου της συγκεκριμένης ΜΚΟ καταγγέλθηκε η υπηρεσία International Seabed Authority (ISA) του ΟΗΕ(!) για χειραγώγηση των διαδικασιών αδειοδότησης της εταιρείας και για περίεργες σχέσεις με πράσινη start-up εταιρεία. Στην Ελλάδα το λέμε διαπλοκή... Όπως αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο.
Ωστόσο, από κάθε ξεχωριστή περίπτωση μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα –για το μέλλον– συμπεράσματα. Καταρχήν, έχει σημασία να αναρωτηθεί κανείς: «ποιος θα ωφεληθεί από το σταμάτημα των υποθαλάσσιων εξορύξεων σπάνιων γαιών»; Απάντηση: η Κίνα. Η Κίνα είναι η χώρα η οποία ελέγχει το 100% της αλυσίδας υπεραξίας των σπάνιων γαιών. Ως εκ τούτου, ελέγχει, εμμέσως, το 100% των ανεμογεννητριών και της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως. Κάθε φορά που σταματά μία προσπάθεια εξόρυξης σπάνιων γαιών, η Κίνα κερδίζει.
Ποιος άλλος θα ωφεληθεί από το σταμάτημα των υποθαλάσσιων εξορύξεων σπάνιων γαιών; Θα πει κάποιος οικολόγος χωρίς να σκεφθεί: «Το περιβάλλον». Αυτή η απάντηση είναι εντελώς λάθος. Όπως είναι γνωστό, η εξόρυξη των σπάνιων γαιών στην Κίνα καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον καθώς η Κίνα –η οποία έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού– στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζει κανένα μέτρο περιβαλλοντικής ασφάλειας. Συνεπώς, οι δυτικές ΜΚΟ πυροβολούν, είτε εν γνώση τους, είτε εν αγνοία τους, το περιβάλλον.
Ποιος χάνει από το σταμάτημα των υποθαλάσσιων εξορύξεων σπάνιων γαιών; Οι δυτικές εταιρείες ΑΠΕ, και σε μακροχρόνιο ορίζοντα, η υπόθεση της (υποτιθέμενης κατ’ εμέ) Κλιματικής Αλλαγής, την οποία προωθεί με έντονο τρόπο ο ΟΗΕ. Οι επαΐοντες του ΟΗΕ και της Κλιματικής Αλλαγής έκαναν ένα σημαντικό σφάλμα. Έθρεψαν το τέρας που τους επιτίθεται: τις ΜΚΟ.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αντιδράσουν

Έχοντας προσωπική γνώση, το γεγονότος ότι στην ΕΕ γίνονται προσπάθειες για το άνοιγμα ορυχείων σπάνιων γαιών σε ευρωπαϊκές χώρες, μπορώ να διαβεβαιώσω τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες, ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα λόμπι των ανεμογεννητριών και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ανησυχούν πάρα πολύ για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους ευρωπαϊκούς λαούς όταν ξεκινήσουν οι εξορύξεις σπάνιων γαιών στην ΕΕ.
Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω λοιπόν, ότι οι ανησυχίες των συγκεκριμένων λόμπι είναι τόσο μεγάλες, ώστε έχει ζητηθεί η συνδρομή κοινωνιολόγων και ψυχολόγων (ναι καλά διαβάσατε) ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πιθανών κοινωνικών αντιδράσεων. Κάποια/κάποιος θα το ονόμαζε αυτό, χωρίς να σφάλλει εντελώς, ότι προετοιμάζεται ένα είδος χειραγώγησης των ευρωπαϊκών λαών με μεθόδους ψυχολογικών επιχειρήσεων (Psy-Ops) και κοινωνικής μηχανικής (Social Engineering). Ας τολμήσουν κάποιες ιστοσελίδες να το διαψεύσουν ως ψευδοεπιστήμη κλπ.
Οι γνωρίζοντες τα θέματα υδρογονανθράκων και σπάνιων γαιών, έχουν προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι κακώς έχει ξεκινήσει πόλεμος –ειδικά στη χώρα μας η οποία έχει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων– από κάποιες πολιτικές πλευρές εναντίον των υδρογονανθράκων με το επιχείρημα της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτός ο πόλεμος χαρακωμάτων θα καταστεί ένα παίγνιο lose-lose. Ειδικά για τη χώρα μας, οι μόνοι που θα χάσουν θα είναι οι Έλληνες πολίτες.
Οι μόνοι που θα κερδίζουν θα είναι οι Κινέζοι και κάποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους οποίους πληρώνουμε με τους φόρους μας. Γι’αυτό άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, έχει προταθεί μορατόριουμ μεταξύ των δύο πλευρών. Πρώτιστη σημασία έχει το εθνικό συμφέρον και όχι τα κάθε είδους λόμπυ των Βρυξελλών. Αρκετά πληρώσαμε τα τρία πράσινα Μνημόνια.

Το σφάλμα Μητσοτάκη

Κλείνοντας, να πούμε ότι είναι  μέγα σφάλμα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να υιοθετεί άκριτα την υπόθεση ότι για τις πυρκαγιές (π.χ. στην Εύβοια) ευθύνεται η Κλιματική Αλλαγή. Μην ξεχνά ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ίδιο πολιτικό επιχείρημα στην περίπτωση της πλημμύρας στη Μάνδρα και στην πυρκαγιά στο Μάτι και απέτυχε παταγωδώς. Μακροχρόνια θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ εάν συνεχίσει την ίδια εσφαλμένη τακτική.
Προτείνω λοιπόν στον κ. πρωθυπουργό, εάν θέλει να έχει πραγματικά τη συνολική εικόνα των θεμάτων αυτών, να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι έχουν αντίθετη άποψη με την υπόθεση της Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να ακούσει και τη δική τους γνώμη. Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Κάνω λάθος; Και ας σκεφθεί πολύ σοβαρά το πιθανό γεγονός της απόσυρσης της Ελλάδας από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ανάρτηση από: https://slpress.gr