Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Κακουργήματα, Αλήθειες και Ψέμματα στα «Ψιλά» Γράμματα του Εργασιακού

Του Γιάννη Περάκη

Στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου για να περιγραφεί η έκταση του εγκλήματος που θα συντελεστεί θα πρέπει να το φανταστούμε ως αστυνομική ταινία με πρωταγωνιστές αμερικάνικες συμμορίες.

Όχι μόνο λόγω του μεγέθους της κλοπής στο εισόδημα των εργαζομένων που επιχειρείται, αλλά και λόγω της ατιμωρησίας των προηγούμενων εγκλημάτων των εκτελεστών. Οι εκτελεστές έχουν παραμείνει ατιμώρητοι για τα προηγούμενα κακουργήματα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ολυμπιακής. Ο μαφιόζικος καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ιδιωτικοποιήθηκε μια κρατική εταιρεία αλλά ο ιδιώτης πλήρωσε μόνο το ενεργητικό της και αυτό υποτιμημένο. Η αξία της Ολυμπιακής δεν ήταν μόνο τα αεροσκάφη και γενικότερα η υποδομή της. Το πλέον πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο ήταν οι κατοχυρωμένες θέσεις προσγείωσης και απογείωσης στα μεγάλα αεροδρόμια της υφηλίου. Αυτό μεταφράζεται σε δις. ευρώ. Ας μη μιλήσουμε για το παθητικό της. Αυτό το πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι. Όταν μια τέτοια λαμογιά μένει ατιμώρητη, τότε η επόμενη είναι θέμα χρόνου. Βέβαια μπορεί να μην βοηθάει το παρουσιαστικό του εκτελεστή αλλά ισοσκελίζετε με αυτό του υπουργού εσωτερικών όταν θα έρθει και η σειρά των μαζικών απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ακριβώς μετά την πλήρη ψηφιοποίηση του δημοσίου...

Η τάξη μεγέθους της επιχειρούμενης μεταφοράς πλούτου με τον νέο εργασιακό νόμο είναι η εξής. Το δηλωθέν εισόδημα για το 2018 (βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ):

Εάν θεωρήσουμε ότι τα περίπου 57,67 δις. έχουν παραχθεί από 5.836.290 εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα επί 44 εβδομάδες του εργάσιμου έτους, τότε 44 εβδομάδες Χ 40 ώρες=1.760 ώρες ετησίως. Εάν πολλαπλασιάσουμε τις 1.760 ώρες επί 5.836.290 φορολογούμενους (1.760 ώρες Χ 5.836.290)=10,27 δις ώρες. Εάν διαιρέσουμε το 57.67 δις. (το εισόδημα που δηλώθηκε) με το 10,27 δις. (συνολικές ώρες) τότε το κόστος της ωριαίας εργασίας ανέρχεται στα 5,62 ευρώ.

Με το νέο νομοσχέδιο θα έπρεπε να δηλωθούν στην ΑΑΔΕ:10 ώρες ημερεσίως επί 5 ημέρες την εργάσιμη εβδομάδα (5Χ10)= 50 επί 44 εργάσιμες =2.200 ώρες ετησίως επί 5.836.290 επί 5,32 το κόστος ωριαίας εργασίας (2.200 ώρες Χ 5.836.290 Χ 5,62)= 72,16, έπρεπε δηλαδή να δηλωθούν 72,16 δις. ευρώ. Η διαφορά 72,16 μείον τα 57,67 δηλαδή 14,49 δις. ευρώ ανέρχεται η κλοπή των εργαζομένων και η μεταφορά τους στους επιχειρηματίες. Και αυτά είναι τα φορολογητέα. Στην πράξη είναι πολύ περισσότερα, εάν προστεθούν οι προσαυξήσεις των υπερωριών και οι ειφορές των εργαζομένων

Ψέματα και Αλήθειες

Ψέμα Πρώτο: Γιατί προχωράει η κυβέρνηση σε νέο νόμο για την προστασία της εργασίας;

1) Για να προστατεύσουμε το 8ωρο με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων τεχνολογίας.

2) Για να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους που είναι ή ονειρεύονται να γίνουν γονείς και εν γένει τον θεσμό της οικογένειας.

3) Για να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να οργανώσουν τη λειτουργία τους, όπως απαιτεί η εποχή και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Αλήθεια πρώτη....(όταν σε θεωρούν ηλίθιο):

1) 
Προστασία του οκταώρου με την κατάργηση του και την μετατροπή του σε 10ωρο ή12ωρο

2) Το όνειρο των εργαζομένων να γίνουν γονείς, γίνεται εφιάλτης δουλεύοντας 10-12ωρο

3)
 Σίγουρα θα πρόκειται για ποιοτικές θέσεις εργασίας....αλλά για τους εργοδότες.

Πρώτη πολιτική αλήθεια: Η κυβέρνηση είναι ενάντια στην οικογένεια και υπέρ της υπογεννητικότητας. «Έχει τους λόγους της».

Ψέμα Δεύτερο:
 Στην πράξη, όμως, πώς θα προστατεύεται το 8ωρο και το 5νθήμερο;

Η ομολογία: Ας μην κρυβόμαστε: σήμερα το 8ωρο και το 5νθήμερο παραβιάζονται. Αυτό το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι από την καθημερινή εμπειρία μας και επιδεινώνεται, όταν η εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως είτε συστηματικώς (τηλεργασία) είτε ευκαιριακώς (π.χ. απαντώντας emails από το κινητό).Γι' αυτόν το λόγο, νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του. Η Ελλάδα καινοτομεί, καθώς θα γίνει μια από τις πρώτες προηγμένες χώρες που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο, όπως έγινε με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πρακτικά πώς θα λειτουργεί το σύστημα; Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ. Με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη). Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας είναι τελικά η καλύτερη προστασία του εργαζομένου από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη και ένα βασικό μέσο, για να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Είναι επανάσταση στην αγορά εργασίας.

Αλήθεια δεύτερη: Επειδή δεν είμαστε χθεσινοί...Βάσει του Εργάνη υπάρχει ένα δηλωμένο ωράριο. Θα τηρείται το χτύπημα της κάρτας την ακριβή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης;;; Ερώτηση κρίσεως που λένε...

Αυτά για την φυσική παρουσία. Στην τηλεργασία το θέμα είναι πιο απλό. Εγκατάσταση λογισμικού για το πόσες ώρες συνδέεται ο εργαζόμενος με τον κεντρικό υπολογιστή της επιχείρησης. Αυτόματη αποσύνδεση μετά την συμπλήρωση του οκταώρου.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει τον πραγματικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων.

Τρίτο ψέμα: Τι είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης και πώς προστατεύει τους εργαζόμενους και στις νέες συνθήκες τηλεργασίας που έφερε η πανδημία;


Το νομοσχέδιο προστατεύει τον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, θεσμοθετώντας το δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του απασχολούμενου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Νομοθετείται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας του και την διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται το κατοχυρωμένο 8ωρο, αλλά και η πενθήμερη εργασία. Για παράδειγμα, τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου.

Τρίτη πολιτική αλήθεια: Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει τον πραγματικό χρόνο. Λες και δεν υπάρχει μηχανογραφικά λύση π.χ. ενός δεύτερου server….που να προωθούνται τα mails των υπαλλήλων.

Τέταρτο ψέμα: Τι όφελος θα έχει ο εργαζόμενος από την αύξηση των υπερωριών;


Το νομοσχέδιο στοχεύει να λύσει ζητήματα που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης. Ένα από αυτά είναι η κατοχύρωση των υπερωριών, βασικός μοχλός αύξησης των αποδοχών και της παραγωγικότητας, καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η υπερωριακή απασχόληση, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, «εναρμονίζεται» με το μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες.

Τέταρτη πολιτική αλήθεια:
 Ωραία ηχεί στα αυτιά η λέξη εναρμόνιση...αρκεί να μην σημαίνει αύξηση. Το λένε και οι ίδιοι. Σκοπός του νόμου είναι οι επιχειρηματικές ανάγκες που επιβάλλουν τις υπερωρίες να μπορούν να γίνονται.

Πέμπτο ψέμα: Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες; Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου και τίθενται τα νομοθετικά κριτήρια, για να γίνει η διάκριση αυτή σωστά. Πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με τη ρύθμιση που εισάγουμε και οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/ έργου αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων, καθώς προβλέπονται συνδικαλιστικά δικαιώματα για τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις εν λόγω πλατφόρμες, οι οποίοι θα μπορούν να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να διαπραγματεύονται και να καταρτίζουν συλλογικές συμβάσεις, καθώς και να απεργούν.

Με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται τα δικαιώματα των απασχολουμένων σε πλατφόρμες ανεξάρτητα από τον ειδικότερο τύπο σύμβασης, με τον οποίο συνδέονται με την πλατφόρμα.

Πέμπτη πολιτική αλήθεια: Θέλετε να προστατεύσετε τους έχοντες σχέση ανεξάρτητων υπηρεσιών;;:Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Επιβάλλεται εισφορές ΕΦΚΑ και φόρο εισοδήματος στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Είτε έχουν έδρα στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή. Εάν πρόκειται για ημεδαπούς θα συμψηφίζονται με τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ και στις ΔΟΥ.

Έκτο ψέμα: Πώς διασφαλίζεται η προστασία των γυναικών και η ενίσχυση της θέσης τους; Πώς προστατεύεται ο νέος πατέρας; Σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα, επιβάλλεται οι γυναίκες, οι έγκυοι και οι νέες μητέρες, να τυγχάνουν της μέγιστης προστασίας κατά της απόλυσης, καθώς στην πράξη είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο να απολυθούν.

Το νομοσχέδιο ενισχύει τις προσλήψεις και τις δυνατότητες εξέλιξης των γυναικών, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Με τη σημερινή νομοθεσία, η μητέρα απολαμβάνει προστασία από τη σύλληψη έως και 18 μήνες, μετά τη γέννα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική, αλλά έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών, επειδή οι εργοδότες φοβούνται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες θα λείπουν για μακρά χρονικά διαστήματα, λόγω της άδειας λοχείας και θα είναι δύσκολη η απόλυσή τους, μετά τη γέννηση του τέκνου τους. Όμως, με την καθιέρωση αντίστοιχων αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα, εκτός από την εξισορρόπηση του ρόλου και των δύο γονέων στην οικογένεια, δίνεται απάντηση στο αντικίνητρο για την πρόσληψη των γυναικών. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας, λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Στην Ελλάδα, όχι μόνο ενσωματώνουμε την Οδηγία, πριν από το πέρας της προθεσμίας, αλλά αυξάνουμε την άδεια πατρότητας σε 14 εργάσιμες, ανεβαίνοντας στην 5η θέση του ΟΟΣΑ από προτελευταίοι. Παρέχεται επίσης δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα. Έτσι, θα έχουν κίνητρο να την παίρνουν και οι δύο γονείς. Επίσης, εκτός από τη μητέρα, προστατεύουμε και το νέο πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.

Ποιες νέες άδειες θεσπίζονται; 
Θεσπίζονται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών) ψεύδος.

Άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, δικαίωμα απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).

Βέβαια έαν το θέλει ο εργοδότης.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αίρουν αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών, συμβάλλουν στη συμφιλίωση προσωπικής-οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Έκτη πολιτική αλήθεια: Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Μητρότητα : Τι ισχύει σήμερα για τις εργαζόμενες μητέρες:

1) Άδεια μητρότητας:
Η άδεια μητρότητας διαρκεί συνολικά 17 εβδομάδες (119 ημέρες). Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού (56 ημέρες-άδεια τοκετού), και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό (63 ημέρες-άδεια λοχείας). Η εργαζόμενη έγκυος γυναίκα που επιστρέφει στην υπηρεσία της μετά τον τοκετό, δικαιούται και για το διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, να λάβει την κανονική άδεια (σε ημέρες και αποδοχές), το επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως δηλαδή γίνεται και για τους υπόλοιπους κανονικά εργαζόμενους.

2) Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας μητρότητας:
 Για να έχει το δικαίωμα αυτού του επιδόματος η ασφαλιζόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού.

3) Μειωμένο ωράριο: Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για το θηλασμό και τις υπόλοιπες φροντίδες ανατροφής του παιδιού και για 30 μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας να προσέρχονται αργότερα ή να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία (1) ώρα κάθε μέρα. Εναλλακτικά μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρας για 6 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (12+6=18 μήνες) , εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον εργοδότη. Ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα ν’ απολύσει την έγκυο εργαζόμενη γυναίκα, από τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι είναι έγκυος και μέχρι να περάσουν 18 μήνες από τον τοκετό.

5) Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας: 
Μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και μόνο με την συγκατάθεση του εργοδότη, οι μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, δικαιούνται την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ διάρκειας έως έξι (6) μηνών.

Διαβάζοντας τις φαιδρές και τραγικές αιτιάσεις της κυβέρνησης για το νέο εργασιακό νόμο, ίσως να ταιριάζει το γνωμικό του Ευριπίδη (Ιφιγένεια εν Ταύροις):

Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως, (μτφ: Η νύχτα είναι των κλεφτών, και το φως είναι της αλήθειας).


Ποινικά το κακούργημα υπάγεται σε εικοσαετή παραγραφή. Πολιτικά όμως το κακούργημα δεν έχει χρόνο παραγραφής. Δυστυχώς τα εγκλήματα τους δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα συνεχίσει να διαφεντεύει την μοίρα μας αυτή η πολιτική συμμορία, με εμάς να τρωγόμαστε μεταξύ μας για τα πενιχρά ποσοστά μας του 6% ή του 2%.

Όχι αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ. Δεν θα έρθουμε μαζί σας. Θα πάμε μαζί αφού συμφωνήσουμε σ’ αυτά που μας ενώνουν έχοντας μαζί μας και τις πολλαπλάσιες χιλιάδες ανένταχτους δημοκρατικούς πολίτες.


Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος 

Ανάρτηση από: https://sioualtec.blogspot.com/