Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πριν 80 χρόνια, στις 6 Απριλίου 1941, η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα (Κι όμως, σαν να μην έφυγαν ποτέ!)

Του Γιώργου Τασιόπουλου

Πριν 80 χρόνια, στις 6 Απριλίου 1941, η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα

(Κι όμως, σαν να μην έφυγαν ποτέ!)

Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα, εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.
Είχε επιδοθεί τελεσίγραφο νωρίτερα, στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση.

Η γερμανική επίθεση και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του Γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στρυμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα).

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παράταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Ο θάνατος χιλιάδων Ελλήνων στα πεδία των μαχών και στο λιμό της Κατοχής, η συστηματική λεηλασία του πλούτου της χώρας, η εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας, η ολοσχερής καταστροφή στην υποδομή της χώρας, ήταν ένα εγκληματικό ολοκαύτωμα σε βάρος των Ελλήνων.

Οι απόγονοι των ΝΑΖΊ ποτέ δεν ζήτησαν ειλικρινά συγγνώμη και δεν απέδωσαν την οφειλόμενες οικονομικές επανορθώσεις.

Αντιθέτως οι "Γερμανοί ξανάρχονται", και επιβάλλουν μνημόνια μετατρέποντας την Ελλάδα σε προτεκτοράτο και μετανεωτερική αποικία χρέους.

Αλαζονικά επιχειρούν να διεισδύσουν στην ελληνική εκπαίδευση μέσω του προγράμματος «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» για να επιβάλουν τη λήθη για τα ναζιστικά εγκλημάτα, αναθεωρώντας την ιστορία της γερμανικής κατοχής.

Με πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης και αναζητώντας συνεργάτες, νέους δωσίλογους, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάσταση της χώρας από το 2010 επιχειρούν με πρωτοβουλίες και ιδρύματα όπως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας» να ξαναρπάξουν τον εθνικό πλούτο και να λοβοτομήσουν τη μνήμη των νέων.
Είναι ηθική υποχρέωση του ελληνικού λαού στη μνήμη των ηρώων, μαρτύρων του ναζισμού να υψώσει υπερήφανα το ανάστημά του και να ακυρώσει τους ανίερους, ιταμούς σχεδιασμούς τους διεκδικώντας τη δικαίωση και την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων στα θύματα και τη χώρα μας σύμφωνα με το ηθικό και απαράγραπτο δικαίωμα μας.

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.com/