Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η “απόβαση” του Ερντογάν προκαλεί πανικό πριν καν γίνει

Του Κώστα Βενιζέλου

Η επίσκεψη του ισλαμοφασίστα Ερντογάν, σήμερα και αύριο, στην κατεχόμενη Κύπρο δεν είναι μόνο προκλητική αλλά και παράνομη. Στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή η Κυπριακή Δημοκρατία κατάγγελλε επισκέψεις Τούρκων κι άλλων αξιωματούχων. Αυτό δεν ίσχυσε για πάντα. Κάποια στιγμή, αυτό σταμάτησε. Από την μια η ψευδαίσθηση πως αυτοί που θα επισκέπτονταν τα κατεχόμενα θα… πίεζαν, τότε, τον Ντενκτάς, από την άλλη ότι συνήθισαν, σιγά-σιγά, κάποιοι την κατοχή, οι επισκέψεις αυτές πέρασαν στο πεδίο της ρουτίνας.

Άλλωστε κάποια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία είχε μετατραπεί σε τροχονόμο, στέλνοντας ξένους αξιωματούχους στο κατοχικό “προεδρικό”. Πάλιν γιατί υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι θα “πίεζαν” τους εκάστοτε κατοχικούς ηγέτες. Το μόνο που κατάφερναν ήταν να αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς ενώ άφηναν εκτός της μεγάλης εικόνας την Τουρκία. Όλο αυτό ο χρόνος το μετέτρεψε σε μόνιμη “συνήθεια”. Γι’ αυτό και δεν αναμέναμε ότι θα υπήρχε αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσκεψη ως παράνομη ενέργεια.

Βέβαια οι μη αντιδράσεις σε μια παράνομη επίσκεψη δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι δεν αναδεικνύεται τόσο πολύ αυτή η πτυχή από την επηρεαζόμενη χώρα, αλλά και επειδή η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία και η Τουρκία δεν είναι Ρωσία. Στην ΕΕ “σκίζονται” για την παραμικρή κίνηση της Ρωσίας. Αλλά και έχουν άγχος με το επίπεδο και την ποιότητα της δημοκρατίας σε μια σειρά από χώρες, αλλά αφήνουν ανενόχλητο τον φασίστα Ερντογάν.

Το καθεστώς της Άγκυρας παραμένει μονίμως στο απυρόβλητο, αν και έχει γεμίσει τις φυλακές, ενώ σκοτώνει όσους στέκονται απέναντι στον νεοσουλτάνο. Η ουσία, βέβαια, είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης. Η προσοχή βρίσκεται στο τι θα πει και τι θα πράξει. Αυτά είναι που επείγουν προφανώς αυτή τη στιγμή. Η… συνήθεια, όμως, δημιουργεί προηγούμενα και “κεκτημένα”.

Ανακοινώσεις Ερντογάν

Σήμερα ο Ερντογάν θα ξαναπατήσει την κυπριακή γη σαν κατακτητής. Έρχεται να γιορτάσει για τη συνεχιζόμενη –ανενόχλητα– κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ανακοινώσει, όπως είπε, μια «χαρμόσυνη είδηση». Να εννοεί τη νέα επεκτατική κίνησή του στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου; Εκεί θα τελέσει, όπως ανακοινώθηκε, εγκαίνια του κήπου μπροστά από το Λύκειο Αμμοχώστου.

Σημειώνεται πως ενόψει των προετοιμασιών η επιγραφή στο ιστορικό κτίριο του σχολείου έχει σβηστεί, επειδή προφανώς οτιδήποτε ελληνικό ενοχλεί και… εξαφανίζεται. Από την περίκλειστη περιοχή  –αν δεν το πράξει σήμερα στη ψευδοβουλή– θα κάνει και ανακοινώσεις για τα Βαρώσια και θα προβεί, όπως μεταδίδεται εδώ και καιρό, σε έκκληση προς Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή περιουσιών.

Ανοίγει το παιχνίδι εν όψει της μάχης για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ

 

Θα ανακοινώσει ανακάλυψη φυσικού αερίου από τις παράνομες έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ; Αυτό μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι έκανε λόγο για νέα που θα «ενδιαφέρουν διεθνώς». Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως βρέθηκαν “ίχνη” φυσικού αερίου, που δεν δικαιολογούν πανηγυρικές ανακοινώσεις. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Θα κάνει φιέστα στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, που έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση; Θα… υπογράψει σε εσχάτως κατασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροπλάνα; Από σήμερα θα αρχίσουν τα πανηγύρια στην κατεχόμενη Κύπρο για την 47η επέτειο της εισβολής.

Οι πεπονόφλουδες

Ο Ερντογάν θα κάνει απόβαση συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων και ο πολύτιμος σύμμαχος του, ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Μπαχτσελί. Θα κάνει ένα ακόμη βήμα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων και απόλυτου ελέγχου των πάντων. Η προέλαση Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με κλαψουρίσματα. Δεν αντιμετωπίζεται με εσωστρέφεια και διχαστικά μηνύματα.

Οι εξαγγελίες του ηγέτη της κατοχικής δύναμης δεν αντιμετωπίζονται με την πεπατημένη, ανέξοδη πολιτική των διακηρύξεων. Χρειάζονται δράσεις, αποτρεπτικές και αποτελεσματικές. Τα εργαλεία που υπάρχουν δεν είναι πολλά (μέσω ΕΕ και κυρίως οικονομικά) και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Και κάτι άλλο: Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται ότι θα ρίξει πεπονόφλουδες, ελπίζοντας ότι Ελληνοκύπριοι θα τις πατήσουν. Ας τον διαψεύσουμε. Ο Ερντογάν κατάφερε πριν πατήσει το πόδι του να προκαλέσει πανικό και εσωστρέφεια στην ελληνική πλευρά.

ΣΗΜ: Ενόψει της καθόδου του ηγέτη της κατοχικής δύναμης βγήκαν στο σεργιάνι τα “ορφανά” του σχεδίου Ανάν για να κουνήσουν το δάκτυλο τους ότι εάν δεχόμαστε τη ρατσιστική, διαχωριστική, λύση υποταγής στην Τουρκία το 2004, θα… επιστρεφόταν η Αμμόχωστος. Φαίνεται πως τα επιχορηγούμενα σεμινάρια αποδίδουν μέχρι σήμερα. Ή μήπως άρχισαν καινούργια; Οι οπαδοί της όποιας λύσης είναι πάντα έτοιμοι για οτιδήποτε παρουσιαστεί.

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/