Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

"Εκλογές" (;) ΣΥΡΙΖΑ: Η «δεξιά αριστερά», η ταξική πάλη κι η «διακόσμηση», ο εξωραϊσμός της δήθεν "δημοκρατίας"...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Προοίμιο: «Οι ελίτ  εφεύραν την λεγόμενη “άμεση εκλογή από το λαό”
αρχηγών πολιτικών κομμάτων και 
μάλιστα με προοδευτικό, αριστερό παρελθόν και πορεία. Έχουμε το παράδοξο της “άμεσης εκλογής ηγέτη” ενός πολιτικού κόμματος με δική του ιδεολογία κι οργανωτική δομή από το φάσμα ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, αριστερών και δεξιών κι όχι από την οργάνωση του κόμματος, τα μέλη και τα στελέχη που έχουν στρατευτεί ιδεολογικά σ' αυτό το κόμμα...»

Ακόμη και με το "παράδοξο" που περιγράφουμε στον "Προοίμιο", και τη διαπίστωση πως τις "ηγεσίες" των ευρωπαϊκών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς επιλέγει η πρεσβεία της αποικίας με το ψευδώνυμο "Ευρωπαϊκή Ένωση", η υπόθεση θα ήταν απλή και σίγουρη η ανάδειξη του Στέφανου Τζουμάκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως:

Το επονομαζόμενο, βαπτισμένο "εκλογικό σώμα", που προέρχεται κι αποτελείται από τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη κι όχι από το 3% του "ευρωκομουνιστικού" ΚΚΕ εσωτερικού, έχει υποστεί κι αυτό τον "εκσυγχρονισμό" που δεν μπόρεσαν να του επιβάλουν οι Σημίτης, Γεώργιος Παπανδρέου, Βενιζέλος... και μπόρεσε ο Τσίπρας.

Έτσι, ο Στέφανος Τζουμάκας είναι "πολύ αριστερός" για τον δεξιό ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά μπορεί κάποιος να καταμαρτυρήσει, ή να προσάψει πολιτικά στον Τζουμάκα, αλλά τίποτα αναφορικά με τον συγκρουσιακό του πολιτικό χαρακτήρα και το σημερινό γίγνεσθαι. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι τον ξέρουν από νεολαίο, βουλευτή, υπουργό, αρνητή των μνημονίων (όταν τα ψήφιζαν οι μέχρι χθες πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κύριος τίποτα, ο κηπουρός του Γ. Παπανδρέου, εξάδελφος της κυρίας Νταλάρα, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα κι ορκισμένος εχθρός του Τσίπρα μέχρι την μετοίκηση).

Ο Στέφανος δεν είναι αρεστός στην πρεσβεία, παρά τις προσπάθειες "εκσυγχρονισμού" της πολιτικής του πλατφόρμας δεν μπόρεσε να κρύψει γλυκά κι όμορφα το "πολιτικό ζώο" του Αριστοτέλη, που τον διακατέχει. Η πρεσβεία δεν μπορεί να εμπιστευτεί ένα πάμφτωχο παιδί από τα Τζουμέρκα, που σπούδασε, κατάκτησε την πολιτική σκηνή για δεκαετίες (με λάθη ναι, αλλά ποτέ καθοδηγούμενο από συμφέροντα), αλλά κυρίως να ανήκει στους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος, να έχει φυλακιστεί και βασανιστεί από το αμερικανοκίνητο δικτατορικό καθεστώς.

Σήμερα, στο λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΟΛΟΙ οι μνηστήρες και "σύστημα", εναντίον Τζουμάκα. Εχθρός είναι μόνον ο μη αρεστός στην πρεσβεία, ο αναιδής που είχε το θράσος να θέλει να είναι υποψήφιος:  Δήλωση βόμβα του Τζουμάκα: Απάτη με δημοσκοπήσεις ευτελισμού της αριστεράς...
 
Αποτελεί ψευδαίσθηση πως ο κατασκεύασμα ΣΥΡΙΖΑ (προορισμένο, μαζί με το ΚΙΝΑΛ-πασοκ, ν' αποτελέσουν το δίπολο εναλλαγής -σοσιαλδημοκρατικό πόλο-, που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις πολιτικές χωρών της ΕΕ), μπορεί να επιβιώσει με τις επιλογές "αρχηγών".
Φίλε και σύντροφε, Στέφανε Τζουμάκα, έχουν κάνει τις επιλογές τους... Το παιχνίδι είναι σικέ!
Στο Κόμο, εκεί που επιλέγουν τους πρωθυπουργούς, τους πολιτικούς και τις πολιτικές για τις χώρες μέλη της Ε.Ε., εκεί που πήγε ο Τσίπρας το Σεπτέμβρη του 2014, ο Βαρουφάκης... σήμερα συχνάζουν άλλοι. Καλούν τις "εφεδρείες" σε ύπνωση...

Κόμο, Ίδρυμα Ambrosseti: ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Συνάντηση Ηγετών του Μέλλοντος με την ευκαιρία του Εργαστηρίου «Το Σενάριο της Οικονομίας και των Οικονομικών»
LEADER DEL FUTURO
Incontro Leader del Futuro in occasione del Workshop “Lo Scenario dell’Economia e della Finanza”
Mohamed A. El-Erian, Presidente, Queens’ College, University of Cambridge; Chief Economic Advisor, Allianz
Letitia Ferrier Webster , Managing Director and Chief Sustainability Officer, Goldman Sachs Asset Management
Enrico Giovannini, Economista, già Ministro delle Infrastrutture e della Mobilità Sostenibili nel Governo Draghi
Stephen King, Senior Economic Adviser presso HSBC; già Global Chief Economist
Tonia Mastrobuoni, Corrispondente da Berlino de "La Repubblica"
Claudia Parzani, Presidente di Borsa Italiana; Partner, Linklaters
Georgios Papakonstantinou, Presidente e Professore presso European University Institute (EUI); già Ministro delle Finanze della Grecia
 (
Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος και Καθηγητής  στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) -ε... αυτό το περίμενες Στέφανε;-πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας)

Σήμερα, χωρίς «ναι μεν αλλά» η ευρωπαϊκή αριστερά είναι Νατοϊκή. Πέρασε από μια ανθρωπολογική μετάλλαξη που την οδήγησε να μετατραπεί σε αμερικανική. Από "σημαιοφόρος" των «δικαιωμάτων των μαζών και των εργατών», σε ερμηνευτή των συμφερόντων των μικρών μειονοτήτων.
Έχοντας εγκαταλείψει τις κληρονομιές και παρακαταθήκες του σοσιαλισμού, η ευρωπαϊκή αριστερά εγκλωβίστηκε στον ιδεολογικό βάλτο της πολιτισμικής ήπιας δύναμης του παγκόσμιου καπιταλισμού: η υπερηφάνεια των διεμφυλικών/τρανσέξουαλ κοινοτήτων, όπου οι θεωρίες των γενών αντικατάστησαν τα φύλα (άνδρας/γυναίκα), πήραν τη θέση του συνδικαλισμού και των εργαζομένων, η νοοτροπία της «ανοιχτής κοινωνίας» τυπικό χαρακτηριστικό του νεοφιλελευθερισμού -χθες αυτή την αριστερά υπερκέρασε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη-, η κοινή ατζέντα της παγκοσμιοποίησης (δεξιάς κι αριστεράς): "κλιματική αλλαγή" (εσχάτως "κλιματική κρίση"), πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα, περισσότερα πειραματικά φάρμακα των πολυεθνικών Big Pharma, αντιμετώπιση του Ρωσικού ιμπεριαλισμού, περισσότερη Ευρώπη, περισσότερο ΝΑΤΟ...
Οι πιθανότητες να φρενάρεις το τρένο που κινείται στην ευρωπαϊκή δεξιά κι αριστερά είναι ελάχιστες.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε στα γεγονότα, ώστε να παρέμβουμε στα θραύσματα της ελεύθερης πτώσης, να μείνουν κάποια θεμέλια για τις επόμενες γενιές.

«Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, γιατί θα χρειαστούμε όλη μας την ευφυΐα.
Ενθουσιαστείτε, γιατί θα χρειαστούμε όλο τον ενθουσιασμό μας.
Οργανωθείτε, γιατί θα χρειαστούμε όλες μας τις δυνάμεις
»
Antonio Gramsci
, "L'Ordine Nuovo" Μάης 1919

Αυτό απαιτεί, όπως είπε ο Αντόνιο Γκράμσι: πρώτα από όλα επαρκή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για να ερμηνεύσουμε γεγονότα, να ξεφύγουμε από την ακαμψία και τη φοβικότητα απέναντι στην νεκρή αριστερά, τη σημερινή Νατοϊκή ευρωπαϊκή αριστερά, που μας εμποδίζουν να κατανοήσουμε τη δύναμη και τον χαρακτήρα του «συστήματος».
Το σύστημα κυριαρχίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού είναι μια δύναμη σε κρίση κι ο πολυπολικός κόσμος του Άξονα της Αντίστασης μας δείχνει τον δρόμο.
Ο Στέφανος είναι "πολιτικό ζώο" κι η μη επιλογή του από την πρεσβεία δεν σημαίνει πως θα πάψει να μιλάει... δεν τον τελείωσαν από την κοινωνία.

«Το μεγαλύτερο μέρος των υπηκόων πιστεύουν ότι είναι υπήκοοι
επειδή ο βασιλιάς είναι ο βασιλιάς,
αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα είναι ο βασιλιάς
επειδή αυτοί είναι υπήκοοι»
Καρλ Μαρξ

 Ανάρτηση από: http://www.press-gr.com/