Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Οι δρόμοι της Αριστεράς

Του Δημήτρη Μπελαντή

Στον εικοστό αιώνα υπήρξαν δύο πολύ αποκλίνοντες και διαφορετικοί μαρξισμοί.

Ο σοβιετικός μαρξισμός, η ο μαρξισμός - λενινισμός, η ο "σταλινισμός",  που  μόνο αυτός έγινε πρακτικά ιδεολογία μαζών, με δύο πολύ αντιφατικές απολήξεις. Τροποποιούμενος δημιουργικά σε κάποιες χώρες (πχ Κίνα, Βιετνάμ, Κούβα κλπ)  έγινε η μαζική ιδεολογία της επανάστασης και της ταξικής και αντιιμπεριαλιστικής  ανατροπής. Ταυτόχρονα, έγινε η ιδεολογία των μετεπαναστατικών εξουσιών και των γραφειοκρατιών που σταδιακά σχηματίσθηκαν. Από ιδεολογία της επανάστασης, ακόμη και στις πιο σταλινικές του μορφές, κατέληξε να γίνει άρχουσα ιδεολογία, ιδεολογία της νέας άρχουσας τάξης η στρώματος. Η θεωρία για το κόμμα πρωτοπορίας ως φορέα της Ιστορίας υπήρξε καίριας σημασίας σε αυτήν την εξέλιξη.

Ο δυτικός μαρξισμός, με αφετηρία τον Λούκατς, την Ρόζα, τον Γκράμσι και αρκετούς  άλλους, επιχείρησε να κριτικάρει τον σοβιετικό μαρξισμό και να επιχειρήσει μια δημιουργική επιστροφή στην αφετηρία των κλασσικών του μαρξισμού. Το πρόβλημα με τον δυτικό μαρξισμό, όπως έδειξε ο Πέρρυ  Άντερσον και πολλοί άλλοι, είναι ότι αποτυγχάνοντας να ηγεμονεύσει στην δυτική  πολιτική Αριστερά έγινε αρχικά η ιδεολογία και η θεωρία - αξιόλογη - των πολιτικών  σεχτών, και όταν οι σέχτες τα παράτησαν, η ιδεολογία του ακαδημαϊκού μαρξισμού, του μεταδομισμού και τελικά μιας θεωρίας που παρά τις αρετές της αναφερόταν σε μια μυθική εργατική τάξη και αδιαφορούσε για την υφιστάμενη, ωσότου βαρέθηκε και στράφηκε προνομιακά στα κινήματα ταυτότητας. Μέσα από αυτό το μονοπάτι, ο δυτικός μαρξισμός, που στήριξε τον Μάη του 68 και τα κινήματα του, έγινε σταδιακά, εν μέρει τουλάχιστον, η δεξαμενή πολιτιστικής ανανέωσης του ύστερου καπιταλισμού. Η μήτρα  του Μεταμοντέρνου ως πολιτισμικής συνθήκης του ύστερου καπιταλισμού, με την έννοια του Fredric Jameson.

Oι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή


Του
Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ελλάδα να απογειωθούν για να εμπλακούν στη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ, σύγκρουση που κατέστησε αναπόφευκτος ο άνευ ορίων, τυχοδιωκτικός ιμπεριαλισμός του Νετανιάχου και η υποστήριξη ή ανοχή της πολιτικής του από τα παντοδύναμα ισραηλινά λόμπυ που ελέγχουν τις περισσότερες δυτικές (και όχι μόνο) κυβερνήσεις.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή ότι η χρήση των βάσεων για σκοπούς επίθεσης κατά τρίτης χώρας απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά και από το ελληνικό και από το διεθνές δίκαιο, πλην μιας περιπτώσεως, αν τα αμερικανικά αεροπλάνα αναλαμβάνουν δράση στα πλαίσια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτι που δεν συμβαίνει.

Με άλλα λόγια η χρήση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για επιχειρήσεις κατά του Ιράν, του Λιβάνου ή οποιουδήποτε άλλου είναι παντελώς παράνομη.

Φυσικά είναι εντελώς ουτοπικό να περιμένει κανείς από τους «καραγκιόζηδες» που μας κυβερνάνε να ενδιαφερθούν για οποιαδήποτε έννοια δικαίου, εθνικού και διεθνούς, αλλά και για οποιαδήποτε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής αξιοπρέπειας.