Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ποιόν φοβίζει η διχοτόμηση;

Του Νίκου Μελέτη


Οι βρυχηθμοί του κ. Νταβούτογλου για την Κύπρο ήταν αναμενόμενοι. Η Τουρκία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Κύπρος την τελευταία δεκαετία της παντοδυναμίας του Τ. Ερντογάν κατόρθωσε να επιτύχει με τη συμβολή και της Ελλάδας την ένταξη στην ΕΕ αλλά και τη σημαντική γεωστρατηγική ανατροπή με την ανακάλυψη και δρομολόγηση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που βούλιαξε η Κύπρος στη δίνη της οικονομικής κρίσης, για να πλακώσουν τα «κοράκια» ελπίζοντας ότι θα ξεσκίσουν εύκολα ένα διαλυμένο κουφάρι.
Υποτιθέμενοι «παράγοντες» που επιδοτήθηκαν για την επιβολή του σχεδίου Ανάν και τώρα εργάζονται για να επιτύχουν τη λύση του Κυπριακού με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της διέλευσης του κυπριακού φυσικού αερίου από την Τουρκία, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο στρατηγικός ρόλος της Αγκυρας, επανεμφανίστηκαν δυναμικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον ίδιο τον κ. Νταβούτογλου.

Και έτσι, δεν αιφνιδίασε η παρέμβαση της Αγκύρας χθες. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:
Η Τουρκία διαχρονικά θεωρούσε ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 και ανέτρεψε την τακτική αυτή με το «ένα βήμα μπροστά», όταν τον Ιανουάριο του 2004 είπε ότι θέλει λύση μέσω του σχεδίου Ανάν. Με αυτήν την υποτιθέμενη «στροφή» επιβίωσε διπλωματικά για μία δεκαετία. Σήμερα ο κ. Νταβούτογλου υποβάλλει όρους στην Κύπρο για το πώς θα εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο, επειδή ακριβώς αισθάνεται αδύναμος να το αποτρέψει με άλλον τρόπο. Και ποντάρει στην κρίση.
Θέτει λοιπόν το ερώτημα ο κ. Νταβούτογλου της διχοτόμησης, τώρα που η λύση δεν είναι πια παρά ο σίγουρος δρόμος για έμμεσο έλεγχο των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω των Τουρκοκυπρίων.
Η de jure διχοτόμηση δεν είναι πια απειλή για τους Ελληνοκύπριους, αλλά θα σφραγίσει την κατάρρευση της τουρκικής προσπάθειας να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ερώτημα λοιπόν που θέτει ο κ. Νταβούτογλου «διχοτόμηση ή εκμετάλλευση φυσικού αερίου» ας το θέσει στον εαυτό του. Για τους Κυπρίους ίσως δεν είναι πια δίλημμα. Ή τουλάχιστον θα είναι δίλημμα που θα έχει πολύ εύκολη απάντηση...
Ανάρτηση από:http://www.ethnos.gr