Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Γιατί να τους το χαρίσεις;



Μερικές φορές απορώ με την κλάψα γύρω από τα προβλήματα που επιδέχονται πανεύκολες λύσεις. Το μόνο που πρέπει, είναι να σκεφτείς out of the box(sic).
Καυτή επικαιρότητα των ημερών, οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας. Το θέμα δεν είναι αστείο, αλλά αρκούντως σοβαρό και χρειάζεται ριζοσπαστικές λύσεις, μακριά από ηθικιστικά καλούπια που ως συνήθως είναι κομμένα και ραμμένα από αυτόν που κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι.
Πλήρωνες για χρόνια το στεγαστικό σου δάνειο και επειδή μαζί τα φάγαμε, είμαστε τεμπέληδες μπλα μπλα μπλα, κινδυνεύεις να χάσεις όσα χρήματα έχεις δώσει ως τώρα αλλά και να σε πετάξουν στους δρόμους. Όχι μόνο αυτό. Κανένας δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει για το αν οι απαιτήσεις της τράπεζας σταματήσουν με την κατάσχεση, ή αυτή θα εξακολουθεί να κυνηγάει εσαεί ολόκληρο το γενεαλογικό σου δέντρο.
Για χρόνια προσπαθούσαν να μας πείσουν πως το να ξηλώνεις τα πλακάκια απ’ το πεζοδρόμιο και να τα πετάς στους μπάτσους, εκτός από βίαιη πράξη καταδικαστέα και ξαναναναμαναμανανανακαταδικαστέα, επιβάρυνε και τον προϋπολογισμό του δήμου ή του κράτους. Ναι άλλα κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις: πόσοι και πόσοι «πλακατζήδες», «τζαμάδες» κτλ, αντί να σιχτιρίζουν, άναβαν λαμπάδες και ευγνωμονούσαν τους βάνδαλους;
Έτσι και με τα σπίτια. Αντί να κλαίγεσαι απλά εκδικήσου. Με τέτοιες πράξεις μπορεί και να σώσεις ολόκληρο τον οικοδομικό κλάδο από την πλήρη εξαφάνισή του.
Τα πράγματα είναι απλά, αν το προς κατάσχεση ακίνητο είναι μονοκατοικία. Μερικά γκαζάκια και το επακόλουθο παρανάλωμα του πυρός, θα κάνει τον Σάλα και την παρέα του να τραβάνε τις κωλοτριχές τους. Μη ξεχάσεις να αφήσεις μέσα, ό,τι έπιπλο δεν χρειάζεσαι ώστε να βοηθήσεις την φωτιά να φτάσει σε καταστρεπτική για τον μεταλλικό οπλισμό του κτιρίου, θερμοκρασία.
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά αν πρόκειται για διαμέρισμα. Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η φωτιά και στα διπλανά διαμερίσματα είναι μεγάλος γιαυτό και ο πυρπολισμός απορρίπτεται. Όχι όμως και ο βανδαλισμός. Μια παρέα γκραφιτάδων σε ένα και μόνο βράδυ, θα κάνει αγνώριστο κάθε τετραγωνικό εκατοστό του διαμερίσματος. Κόστος για τα βαψίματα μεγαλύτερο από την τιμή χαρίσματος στα distress funds(sic2). Αν δεν μπορείς να βρεις καλλιτέχνες του δρόμου, τότε γίνε εσύ ο καλλιτέχνης. Δώσε μπογιά και πινέλα στα πιτσιρίκια σου και άφησε τα να ξεκαυλώσουν. Τόσα καταπιεσμένα «μη θα λερώσεις», δημιούργησαν με τα χρόνια όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Σπάσε με προσοχή μια μια τις τζαμαρίες, έχοντας τα παντζούρια κατεβασμένα. Λούσε με ισχυρά διαλυτικά ό,τι κούφωμα βρίσκεται εντός του σπιτιού. Μ’ ένα μικρο ηλεκτρικό-αθόρυβο αλυσοπρίονο, φτιάξε αφηρημένα σχέδια στις πόρτες. Τρίψε με μια συρματόβουρτσα τις μπαταρίες του μπάνιου. Γέμισε με χώμα τη χέστρα. Η καλλιτεχνική φαντασία είναι ο αυτοσκοπός, το ζητούμενο είναι να μη σε πάρει χαμπάρι ο γείτονας.
Σίγουρα δεν σου πηγαίνει η καρδιά να καταστρέψεις τα ντουβάρια που ζούσες τόσα χρόνια, ωστόσο, από τη στιγμή που τα έβαλαν στο μάτι τα κοράκια, έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα. Μη τους χαρίζεις τίποτα. Μη περιμένεις την άλλη ζωή για να δικαιωθείς. Σ’ αυτήν ο,τι καταφέρεις.
Ανάρτηση από: http://noumero11888.wordpress.com