Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ιδρύθηκε το κόμμα του Μνημονίου

Το κόμμα του μνημονίου είναι εδώ, έχει πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ή Σαμαρά - Βενιζέλου ισοδυναμεί με την ιδρυτική διακήρυξη του νεοσύστατου κόμματος του Μνημονίου, το οποίο κυοφορείται στους κόλπους της ελληνικής πολιτικής σκηνής από το 2011. 

Η πρώτη πράξη διαδραματίστηκε με την κυβερνητική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τον Νοέμβριο του 2011.

Η δεύτερη τον Ιούνιο του 2012 όταν προέκυψε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. 

Η τρίτη τον Ιούνιο του 2013 όταν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, προέκυψε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο της κυβέρνησης των Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 


Όλες οι παραπάνω πράξεις ήταν αναγνωριστικές. Το κόμμα του μνημονίου ιδρύθηκε με τελική πράξη την προγραμματική συμφωνία και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι απορούν για ποιον λόγο άργησε αυτή η προγραμματική συμφωνία. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την αμαρτωλή και σκανδαλώδη σύμβαση για τα υποβρύχια και τα ναυπηγία Σκαραμαγκά, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, αποκάλυψε και το καθεστώς αλληλεξάρτηση που διέπει τη σχέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενός πρωθυπουργού που βρίσκεται σε διαρκή ομηρία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καταψηφίσει την αναθεώρηση της σύμβασης, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της, βουλευτών και σημερινών υπουργών έκανε λόγο από το 2010 για σκάνδαλο, εν τούτοις το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στην εκλογική του βάση, παρέχει, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, απόλυτη κάλυψη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, αποδεικνύει πλέον ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία διαφορά. Σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο τους ενώνει η προσήλωση στο μνημόνιο και στην υλοποίηση της βάρβαρης και καταστροφικής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά και η ακροδεξιά ατζέντα που επιχειρεί να επιβάλλει στον δημόσιο διάλογο με αντικειμενικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό το Μέγαρο Μαξίμου. Σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αδυνατούν να συνυπάρξουν ο ένας χωρίς τον άλλον. Και οι δύο έχουν δεσμευτεί ότι θα είναι απολύτως υποτελείς στο Βερολίνο και στα διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, ενώ κανένας από τους δύο δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα πολιτικής διάσωσης: Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας φλερτάρουν όχι μόνο με ιστορικό χαμηλό, αλλά με εκείνα της Πολιτικής Άνοιξης ή του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, ενώ πλέον αναλυτές και δημοσκόποι σε ιδιωτικές συζητήσεις συμφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εισέλθει στη βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν "τελειώνει" πολιτικά, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να καταφέρει τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές να είναι βουλευτής αγωνιώντας για το αν θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον ενώπιον του νόμου για σκανδαλώδεις υποθέσεις. 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο κάθε ένας ότι στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές διενεργηθούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού πλέον συμφωνούν σε όλα, δεν θα έχουν λόγο να κατέλθουν στις εκλογές ως διαφορετικοί πολιτικοί φορείς. Εκτός αυτού τα εναπομείναντα πολιτικά τους ακροατήρια έχουν αλληλοτροφοδοτηθεί επί δεκαετίες από την αντι-νδ και αντι-πασοκ ρητορική και είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα μπορέσουν ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να στρέψουν ο ένας τα βέλη του εναντίον του άλλου. 

Πριν από αρκετό καιρό είχαν κάνει την εμφάνισή τους σενάρια περί δημιουργίας "Ευρωπαϊκού Κόμματος" με ή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία, με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ στη σύνθεσή του. Η βάση του θα ήταν η τυφλή υποταγή στον "μνημονιακό μονόδρομο". Ε λοιπόν, αυτό το κόμμα ιδρύθηκε μόλις χθες με ιδρυτική διακήρυξη την προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του μνημονίου είναι εδώ, έχει πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και φυσικά έχει στη σύνθεσή του και το "σύστημα Σημίτη", το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι αδύνατον να ελεγχθεί τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ανάρτηση από: http://www.periodista.gr