Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Έξοδος από τα μνημόνια


Του Soter

«Πριν ανοίξουν οι σαμπάνιες είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αθήνα παραμένει δέσμια των πιστωτών, που απέτυχαν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά» επισημαίνει το Reuters, το οποίο καυτηριάζει την απροθυμία των δανειστών να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, προχωρώντας σε ουσιαστική απομείωση του χρέους.

«Η απροθυμία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να διαγράψει ορισμένα από τα δάνειά της αποτελεί σφάλμα κατανόησης. Οι πολιτικές της θα κλείσουν την Ελλάδα σε μια φυλακή χρέους επί δεκαετίες, με δεσμοφύλακες του πιστωτές» προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.


Για τους εταίρους της Ελλάδας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την πρόσβαση της χώρας της αγορές, την μακροχρόνια επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει συνειδητά τη λύση της «καθαρής» εξόδου, έναντι της προληπτικής γραμμής στήριξης, η διασφάλιση όλων των παραπάνω επιχειρείται με το μαξιλάρι ρευστότητας και ένα πλαίσιο αυστηρής εποπτείας.

Η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν είναι μακριά: Προγραμματίστηκε ήδη για την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, φρόντισε να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και έδωσε ισχυρό σήμα, ότι ο ESΜ θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Ο ESΜ θα είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε συμφέρον να πάει καλά η ελληνική οικονομία στο μέλλον» τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της τρία μεγάλα στοιχήματα: Την έξοδο στις αγορές, τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων. Για τη μελλοντική πορεία της χώρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη ΔΕΘ. Ανάρτηση από: http://www.skitso.biz