Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Το glyphosate, ένα ενεργό συστατικό του Roundup, βρέθηκε στο μέλι

Του Τάσου Τσακάλη

Η τοξική χημική ουσία glyphosate έχει βρεθεί σε έγκυες γυναίκεςσνακδημητριακά, σε κρασιά, μπύραμητρικό γάλαπαιδικά εμβόλιαταμπόν. Το 2015, το IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το glyphosate είναι ένα «πιθανό καρκινογόνο» που μπορεί να μεταβάλει το DNA με 
πολύ βλαβερό τρόπο. Πρόσφατα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν κατάλοιπα glyphosate στο μέλι, σάλτσα σόγιας και άλλα τρόφιμα και καρυκεύματα. Στην Αμερική όλα τα δείγματα μελιού που δοκιμάστηκαν από το FDA περιείχαν κατάλοιπα glyphosate , ενώ ορισμένα δείγματα έδειξαν ακόμη επίπεδα καταλοίπων που ήταν διπλάσια από τα όρια που επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και το οργανικό μέλι μπορεί να περιέχει αυτό το τοξικό υπόλειμμα και τα επίπεδα είναι ανησυχητικά και δεν υπάρχει τρόπος για τους μελισσοκόμους να ελέγχουν εάν ή όχι το χημικό εισέρχεται στο μέλι επειδή δεν το χρησιμοποιούν. Είναι οι αγρότες που χρησιμοποιούν το Roundup που φταίει. 

Στη Γαλλία ένας συνεταιρισμός μελισσοκόμων υπέβαλε καταγγελία εναντίον της γερμανικής πολυεθνικής Bayer-Monsanto, αφού ανιχνεύθηκαν ίχνη γλυφοσάτη στο μέλι.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πιεστεί από επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της υγείας και θα προχωρήσει σε απαγόρευση του επικίνδυνου γλυφοσάτη.


Η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν εγκρίνει την χρήση του αμφιλεγόμενου γλυφοσάτη μέχρι και το τέλος του 2023. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα ενώσεις καταναλωτών αλλά και αγρότες οι οποίοι  δεν το χρησιμοποιούν αλλά που πλήττονται και αυτοί από την χρήση αφελών ή ασυνείδητων μερικές φορές συναδέλφων τους να απαιτήσουν να μπει σήμανση στα χωράφια που χρησιμοποιείται αλλά και σε όλα τα προϊόντα που καταλήγει;

Ανάρτηση από: https://www.apenantioxthi.com