Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Με ρυθμό... πολυβόλου επιβάλει κατασχέσεις κάθε ημέρα η εφορία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, στο τέλος του 2017 οι φορολογούμενοι που βρίσκονταν υπό το καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.050.077.
 Με ρυθμό... πολυβόλου επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις από τη φορολογική διοίκηση στους φορολογούμενους που δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
 Στο τέλος Ιουλίου 2018, πιο πρόσφατο μήνα στον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των φορολογούμενων που βρίσκονταν υπό το καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είχε ανέβει στους 1.143.356. Με άλλα λόγια μέσα σε ένα επτάμηνο η φορολογική διοίκηση είχε "κοκκινίσει” επιπλέον 93.279
φορολογούμενους ή πιο απλά κάθε εργάσιμη ημέρα επέβαλε κατασχέσεις σε περισσότερους από 600 φορολογούμενους.
Σύμφωνα με το capital.gr η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους φορολογούμενους είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία καθώς, εκτός από την απώλεια των τραπεζικών τους υπολοίπων, διαπιστώνουν ότι πρέπει να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να απελευθερώσουν ποσά όπως αυτά που καλύπτονται από το ακατάσχετο όριο. Για τους οφειλέτες ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις.

 Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Ισχύει ειδικό ακατάσχετο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1.250 ευρώ με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί ο σχετικός λογαριασμός ως ακατάσχετος στο taxisnet.

 Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό παρατηρούνται αρρυθμίες στην εφαρμογή των σχετικών περιορισμών από το τραπεζικό σύστημα. Πολλές φορές το ζήτημα λύνεται μετά από πολλαπλές επισκέψεις στα δικαστικά τμήματα των εφοριών και στο τραπεζικό κατάστημα που έχουν ανοίξει τον λογαριασμό που έχουν δηλώσει ως ακατάσχετο.

 Σημειώνεται ότι η αυτόματη κατάσχεση τραπεζικού υπολοίπου είναι το πιο συχνό και πιο αποτελεσματικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλει η φορολογική διοίκηση. Επίσης, εφαρμόζονται τα εξής μέτρα. Το δεύτερο πιο συχνό μέτρο είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, κατά κύριο λόγο ακινήτων.

 Ο προϊστάμενος της φορολογικής υπηρεσίας προχωρά στην εγγραφή προσημείωσης που αποτελεί το πρώτο βήμα για την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού για την αναγκαστική πώληση του ακινήτου. Τέλος, συχνό μέτρο είναι και η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.

Aνάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.com