Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Δίκη για τις Σκουριές: Η τοπική κοινωνία στο εδώλιο


Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η πρώτη μεγάλη δίκη για τις Σκουριές. Σε μια αίθουσα που είναι εντελώς ακατάλληλη για να πραγματοποιηθεί μια ακροαματική διαδικασία με 21 κατοίκους της Ιερισσού κατηγορούμενους, δεκάδες δικηγόρους και πάνω από 70 μάρτυρες, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε την έναρξη της με σύντομες τοποθετήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Στην πορεία θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ από την δίκη.
Εδώ να σημειώσουμε επιγραμματικά κάποια πράγματα.
Οι 21 κάτοικοι βρίσκονται κατηγορούνται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο τους αποδίδει ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό στο εργοτάξιο της Eldorado Gold τον Φεβρουάριο του 2013.

Στις κατηγορίες ότι στον αγώνα τους άσκησαν βία, απάντησε σε περασμένη δήλωση του ο Λάζαρος Τόσκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική:

 Βία είναι η ίδια η στάση της κυβέρνησης και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ απέναντι μας. Που έχουν στόχο να κάμψουν την αντίσταση μας.
Βία οι κατηγορίες σε δεκάδες συμπολίτες μας, με έωλες και κατασκευασμένες κατηγορίες, την στιγμή που οι νεοναζί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Βία είναι η καταστροφή της Χαλκιδικής, ο μη έλεγχος της Ελληνικός Χρυσός, οι διαρροές τοξικών αποβλήτων κατά τη μεταφορά τους, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στην Ολυμπιάδα από αρσενικό, η ρύπανση του πόσιμου νερού στο Νεοχώρι, που οι κάτοικοι πίνουν νερό με αρσενικό και πρέπει να πούμε ότι για όλα αυτά δεν έχει ασκηθεί καμία αυτεπάγγελτη δίωξη, κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει από τη μεριά της πολιτείας.


Αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι στην περιοχή μας συντελείται ένα έγκλημα, ότι η περιοχή μας καταστρέφεται, καταστρέφεται η Β.Α. Χαλκιδική, καταστρέφεται η ζωή μας.

Και εδώ θέλουμε να τονίσουμε κάτι βασικό. Πέρα απ' τις εγκληματικές ευθύνες της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ τότε για το πράσινο φως που έδωσε να γίνει αυτό το τεράστιο έγκλημα και να καταστραφεί μια ολόκληρη περιοχή, η συμμετοχή του Μπόμπολα στο εταιρικό σχήμα Ελληνικός Χρυσός που έχει βάλει στο μάτι τη Χαλκιδική δεν εξασφάλισε απλά τη σιωπή του ΜΕΓΚΑ, τότε, αλλά και τη συνένοχη αλληλεγγύη των άλλων βαρόνων των ΜΜΕ, που καθημερινά έριχναν τα εμέσματά τους ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους, με αποκορύφωμα την ακτιβιστική ενέργεια που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της Eldorado.

 Τα ΜΜΕ "Εθνικής Εμβέλειας" μας βάφτισαν «ακροαριστερά τάγματα εφόδου» (Καθημερινή), «αναρχικούς», «περιθωριακούς» και «τρομοκράτες». Είμαστε Πολίτες αυτής της χώρας κάθε πολιτικής απόχρωσης, οικογενειάρχες εργαζόμενοι και φορολογούμενοι με αναφαίρετο δικαίωμα να προστατέψουμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας και τον Τόπο μας,τόνιζε τότε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική επιτροπή κατά των μεταλλείων


***
Της Αλέκας Ζορμπαλά


 Αυτό ήταν ένα δάσος! 

Ένα δάσος στη Χαλκιδική.

Έτσι, κρανίου τόπο, το μετέτρεψε η Καναδική Eldorado, μια που της παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος το δικαίωμα εξόρυξης χρυσού.

Για την Eldorado τα κέρδη είναι χρυσός

Για τους κατοίκους και τον τόπο τα κέρδη είναι ερημοποίηση, αμίαντος, αρσενικό, καρκίνος, θάνατος.

Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν

Σήμερα ξεκινά μια δίκη. 

Όχι της Eldorado, αλλά των κατοίκων.

Η μεγαλύτερη δίκη κατά του κινήματος για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, της φύσης, της αξιοπρέπειας. 

Θα είναι μακρόχρονη, δύσκολη, αβέβαιη 

Δεδομένη η αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους και τους υπερασπιστές!

Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.com