Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οδοιπορικό στο ‘νεκροταφείο ανεμογεννητριών’ στο Καστρί Καρυστίας, Εύβοια

Οδοιπορικό στο ΄’νεκροταφείο’ ανεμογεννητριών στο Καστρί, στην περιοχή της Καρυστίας της νότιας Εύβοιας, με φωτογραφίες και βίντεο από την επιφάνεια του εδάφους όσο κι απ’τον αέρα. Σεπτέμβριος, 2021.

Τόσο η κακοποίηση του Περιβάλλοντος όσο και η πλήρης αδιαφορία για την αποκομιδή των ανεμογεννητριών είναι εξίσου εμφανείς.

Και τα χειρότερα έπονται.

Ορατή η καταστροφή του Περιβάλλοντος από τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν κατακλύσει την Εύβοια - και όχι μόνον. Περίληψη μερικών θέσεών μας σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά και νησιά της Ελλάδας: Είναι γεγονός ότι επιτελείται - και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς - η καταστροφή του ορεινού και νησιωτικού μας περιβάλλοντος από την αχαλίνωτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές μας, ακόμα και σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – και κυρίως σε σημεία με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, π.χ. σε περιοχές με ενδημικά είδη, όσο και με σημαντικά κι αναντικατάστατα πολιτισμικά και αρχαιολογικά στοχεία. Με άλλα λόγια, καταστρέφεται ανεπιστρεπτί το περιβάλλον με πρόσχημα την ίδια του την προστασία. Εδώ είναι εμφανής μία θεμελιώδης λογική αστοχία, στα όρια του surreal. Η εν λόγω καταστροφή είναι πολυσχιδής και περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, με παράδειγμα την εκτενή θανάτωση πτηνών από τις φτερωτές, όπως και τις πλημμύρες από την πλάτυνση των σημείων τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και, συνεπώς, την αλλαγή στη φυσική απορροή των ομβρίων. Παράλληλα υπάρχει τόσον η οπτική όσο και η ακουστική ρύπανση από τις ανεμογεννήτριες, με δυνητικά αρνητική επίδραση τόσο στον τουρισμό όσο και σε κατοίκους κοντινών σε αυτές οικισμών. Yπάρχουν συνάμα δευτερογενείς αρνητικές επιτπώσεις, γιά παράδειγμα η διάνοιξη δασικών/ορεινών δρόμων γιά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, οι οποίοι δρόμοι είναι νέες δίοδοι σε παρθένα οικοσυστήματα τόσο από λαθροθήρες, όσο και από λαθροϋλοτόμους. Τέλος, υπάρχει επίσης το πολύ θεμελιώδες ζήτημα του υποτιθέμενου θετικού («πράσινου») αντικτύπου των ανεμογεννητριών, τόσο όσον αφορά το αποτύπωμα του άνθρακα (ναι, έχουν!), όσο και το τελικό ισοζύγιο της ενεργειακής τους συμβολής όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση συνολικού κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών. Αν και υποστηρικτές της λελογισμένης κι ισορροπημένης εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είμαστε πολέμιοι της όποιας υπερβολής, και ιδίως όταν αυτή αναιρεί και καταρρίπτει τις ανανεώσιμες πηγές ως βιώσιμη εναλλακτική/συμπληρωματική λύση στο ενεργειακό.

Ανάρτηση από: https://www.enallaktikos.gr/