Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ο αριστερός Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε καθαρά τις προεδρικές εκλογές της Χιλής


Ο Γκάμπριελ Μπόριτς έχει υποσχεθεί ριζικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας στη Χιλή

Του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Ο αριστερός υποψήφιος Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Χιλής. Άμεση παραδοχή της ήττας από τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο κ. Καστ παραδέχτηκε την ήττα του μόλις μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και με καταμετρημένες περίπου τις μισές ψήφους.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους, ο κ. Μπόριτς κέρδισε με 56% ενώ ο κ. Καστ υστερεί καθαρά με 44% των ψήφων.

Οι εκλογές ήταν από τις πιο πολωμένες των τελευταίων δεκαετιών και έρχονται μετά από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι δύο υποψήφιοι προσέφεραν εντελώς διαφορετικά οράματα για τη χώρα, και οι δύο εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα που δεν ήταν ποτέ στην κυβέρνηση.

Σε ηλικία 35 ετών, ο κ. Μπόριτς θα γίνει ένας από τους νεότερους πολιτικούς ηγέτες στον κόσμο και ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο Πρόεδρο Sebastián Piñera, η οποία μεταδόθηκε δημόσια, ο κ. Μπόριτς είπε ότι θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί σε αυτήν την τεράστια πρόκληση».

Πρώην αρχηγός των διαδηλώσεων των φοιτητών, υποστήριξε τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της ανισότητας και της διαφθοράς που συγκλόνισαν τη Χιλή το 2019 και το 2020.

Κάποτε η πιο σταθερή οικονομία στη Λατινική Αμερική, η Χιλή έχει μια από τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ψαλίδες στον κόσμο, με το ένα τοις εκατό του πληθυσμού να κατέχει το 25% του πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Μπόριτς υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την ανισότητα με μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης της Χιλής, μειώνοντας την εβδομάδα εργασίας από 45 σε 40 ώρες και ενισχύοντας τις πράσινες επενδύσεις.

Χοσέ Αντόνιο Καστ
Παραδεχόμενος την ήττα, ο ακροδεξιός Χοσέ Αντόνιο Καστ είπε ότι ο αντίπαλός του “αξίζει όλο τον σεβασμό μας”

Ο αντίπαλός του, εν τω μεταξύ, πρότεινε ένα πρόγραμμα νόμου και τάξης, υποσχόμενος περικοπές στους φόρους και τις κοινωνικές δαπάνες.

Ο κ. Καστ υπερασπίστηκε επίσης την κληρονομιά του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και κυβέρνησε τη χώρα από το 1973 έως το 1990. Υπό την ηγεσία του, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από το κράτος ή εξαφανίστηκαν και χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι δολοφονήθηκαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

Σε ένα tweet , ο κ. Καστ είπε ότι τηλεφώνησε στον Μπόριτς για να τον συγχαρεί για τον «μεγάλο θρίαμβό του».

«Από σήμερα είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο τον σεβασμό και την εποικοδομητική μας συνεργασία», πρόσθεσε.

Η χώρα διέρχεται από τεράστιες αλλαγές αφού ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πέρυσι για να ξαναγράψει το σύνταγμα της Χιλής που ισχύει από την εποχή του Πινοσέτ.

Ο κ. Πινιέρα είπε ότι η Χιλή ζει σε «ένα περιβάλλον υπερβολικής πόλωσης, αντιπαραθέσεων [και] διαφωνιών» και προέτρεψε τον διάδοχό του «να είναι ο πρόεδρος όλων των Χιλιανών».

*με πληροφορίες από το bbc

Ανάρτηση από: https://hotshot.gr/

Ευχαριστώ τον φίλο Μάκη Δ.