Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η μεγάλη ληστεία. Τα παιχνίδια με τον πληθωρισμό που ανατρέπουν και όσα ξέραμε για τα οικονομικά

Του Λύκαστρου

Εν αρχήν "έκοψε", λέει, η Λαγκάρντ 1,85τρισ νέα ευρώπουλα από τον Μάιο του 20 και τα έδωσε (με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή τζάμπα) στις Τράπεζες για "να στηρίξουν τις αγορές", να πάρουν μπρος από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

(Τα περίφημα κορονοϊοπακέτα της ΕΕ των 750δισ δεν υπάρχουν ακόμα. Τα φτιάχνουν για διανομές - μετά μνημονίων, για μετά το τέλος του καλοκαιριού του 22, μπορεί και το 23, λέει. Κάτι λίγες προκαταβολές έπεσαν τον Αύγουστο και έγιναν σχεδόν όλες ανεμογεννήτριες του Γεραπετριστάν στα νεοκαμμένα).
 
Αν αυτά τα χρήματα έπεφταν στην πραγματική οικονομία, τότε σύμφωνα με τους μαθηματικούς τύπους των μακροοικονομικών που διδάσκουν στα πανεπιστήμια, θα είχαν προκαλέσει το 20 έναν ευλογημένο πληθωρισμό της τάξης του 2%, δείγμα ότι ρολάρει πάλι η μηχανή.
 
Αλλά αυτή όλο με γκουχ γκουχ σέρνονταν και κάπνιζε και έδωσε το 20 πληθωρισμό 0,2% (στην Ελλάδα ακόμα χειρότερα, στο μείον 2,4% λέει) μέχρι τον Μάιο του 21.
Οπότε δύο τινά μπορεί να είχαν συμβεί μόνο τότε:
 
-Είτε ότι διδάσκουν στις οικονομικές σχολές είναι για ξαναγράψιμο ως παντελώς λάθος.
 
-Είτε αυτός ο πακτωλός των 1.850δισ€ δεν έφτασε ποτέ στην πραγματική οικονομία! 
 
Και που πήγε τότε;;
 
Υποψιάζομαι όπου, κατ' αναλογία πήγαν τα σχεδόν 50δισ από αυτά που ήδη πήραν από την ΕκΤ οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες που είπαν "για να στηρίξουν τους μικρομεσαίους":
 
-10δισ πήγαν για επιχειρηματικά δάνεια, τα 8 σε μεγαλομεγάλους τύπου Aegean, κλπ
-20δισ για δανεικά στην γενική κυβέρνηση για να καλύψει τις χασούρες της στον προϋπολογισμό
-Τα ρέστα τζόγος σε τοξικά ομόλογα. Από εκεί τα κέρδη είναι πολύ πιο μεγάλα από οποιαδήποτε άλλον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας. Και έτσι η φούσκα τους μεγαλώνει. 21 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ το σημερινό μέγεθος της! 
 
Τι έγινε ξαφνικά μετά τον Μάιο του 21 και άρχισε να παίρνει ο πληθωρισμός την ανηφόρα;; Γέμισε μήπως χρήμα η αγορά και τρέξαμε όλοι σαν τρελοί να τα κάνουμε κατανάλωση, όπως φαντασιώνεται ο ανεκδιήγητος Υπουργός Ανάπτυξης;;
 
Όχι!
Σε μία αγορά που παρέμεινε το ίδιο στεγνή, όπως και το 20, η ΕΕ κατάφερε να αυξήσει το ενεργειακό της κόστος κατά 25%, παρασύροντας έτσι προς τα πάνω τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών και τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 5% Και δεν υπάρχει και κανένα σημάδι ότι όλο αυτό θα ανακοπεί, με κίνδυνο να μιλάμε την άνοιξη για πληθωρισμό προς διψήφιο νούμερο!
 
Αυτή η βίαιη αφαίμαξη λαϊκού εισοδήματος για την Ελλάδα σημαίνει μηδενική πραγματική ανάπτυξη και αναδιανομή προς κάπου αλλού περίπου 17δισ, μέσα σε 10-12 μήνες. Κυριολεκτικά κλοπή από τις άδειες ήδη τσέπες μας. Αδύνατο αυτό να καλυφθεί από ξένες επενδύσεις, αφού τα πουλήσαμε ήδη όλα.
 
Όσα χάνει όμως ένας τα κερδίζει κάποιος άλλος. Για το σύνολο της ΕΕ, απώλεια θα είναι γύρω στα 1,3τρισ€, περίπου όλο το αεράτο χρήμα που τύπωσε η Λαγκάρντ πήγε κυρίως στα ταμεία του Πούτιν, και δευτερευόντως και στα αντίστοιχα του θείου Σαμ για αγορά ακριβής ενέργειας, λόγω μίας αλόγιστης πολιτικής ενεργειακής μετάβασης! Ενδεχομένως να μιλάμε για την μεγαλύτερη ληστεία όλων των αιώνων εν καιρώ ειρήνης, και χωρίς να έχει μπουκάρει ο προφεσόρ σε κάποια κεντρική τράπεζα. Το δε ευρώ, σε μεγάλο κίνδυνο ήδη να γίνει παπιε ντε κωλ..
 
Και μη υπάρχοντος άλλου μη τραπεζικού παράλληλου ή εναλλακτικού ψηφιακού νομίσματος στην ευρωζώνη, από αυτά που δεν καταλαβαίνουν από πληθωρισμούς, για να κινηθεί κάπως η εσωτερική της αγορά, γίνεται τώρα το "Τρόμπα μαρίνα αλαλούμ όλοι μαζί" παλληκάρια μικρομεσαίοι. 
 
Μην περιμένετε άδικα. Ανοσία αγέλης στην οικονομία είναι η στρατηγική και εσείς τώρα περισσεύετε. Όπως φαίνεται όμως ότι περισσεύει και ο Μητσοτάκης και όλο το Σουργελιστάν του, αφού δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατεύσει, κάπως την Εθνική οικονομία από την επικείμενη χρεοκοπία της, μέσα σε ένα διαρκές σπιράλ ύφεσης.
Ανάρτηση από: http://zeys-elaynon.blogspot.com/
Ευχαριστώ τον φίλο Μάκη Δ.