Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ανοικτός και καλυμμένος φασισμός

Του Λευτέρη Ριζά

Για τον ανοικτό φασισμό δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε. Να τον αποκαλύψουμε και να τον καταγγείλουμε. Είναι γνωστός. Δεν κρύβει το πρόσωπο του και το πιστεύω του. Πολλοί είναι αυτοί που περιορίζονται να τον καταγγέλλουν και να μιλάνε για το επικίνδυνο «αυγό του φιδιού» που βρίσκεται ήδη ανάμεσα μας και μάλιστα στη Βουλή. Λίγοι, ελάχιστοι, μιλάνε για τον «καλυμμένο» φασισμό, αυτόν που δικαιολογεί και νομιμοποιεί τον πρώτο. Και μάλιστα το κάνει επικαλούμενος τη Δημοκρατία, τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Αλλά ας το δούμε πιο συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια και τις σημερινές κινήσεις του δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθηση χτες:
«Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε πάντα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και κατέβαλε πολύ υψηλό εκλογικό κόστος γι' αυτό.
Ταχθήκαμε προεκλογικά υπέρ της ανάγκης να αποφευχθεί η τεχνητή πόλωση και να προκύψει κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. ……. Το κρισιμότερο ζήτημα δεν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ώστε να κρατήσουμε όλο το κεκτημένο, όλα τα θετικά και να κάνουμε ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσουμε την ύφεση και την ανεργία, να φέρουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόληση. Αυτό είναι που καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα. Και αυτό θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες.» [19/6/12]
Για την ανάγκη να προασπίσουμε το «εθνικό συμφέρον» έχουν μιλήσει και οι υπόλοιποι αρχηγοί. Με πιο ήπιους τόνους ο Αλ. Τσίπρας και φυσικά το ΚΚΕ, που πάντα προσθέτουν προτάσσοντας μάλιστα το λαϊκό συμφέρον. Δεν διαχωρίζουν το λαϊκό από το εθνικό συμφέρον. Δεν τα αυτονομούν ακόμα και όταν δεν τα πολυεξηγούν ή και καταλαβαίνουν.
Ας επανέλθουμε τώρα λοιπόν στα όσα δήλωσε χτες ο κ. Βενιζέλος. Μας είπε, για άλλη μια φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε πολύ υψηλό εκλογικό κόστος γιατί πάντοτε είχε γνώμονα και οδηγό στη ζωή και πολιτική του το εθνικό συμφέρον. Ένα εθνικό συμφέρον που υπερίπταται ως έννοια – ως ιδέα – πάνω από την Ελλάδα, πάνω από το λαό και πάνω από οποιαδήποτε κοινωνική ή ταξική διαίρεση του. Οποιαδήποτε πόλωση μέσα στην κοινωνία είναι κατ’ αυτόν τεχνητή. Δεν έχει ρίζες μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα. Στα διαφορετικά συμφέροντα, στην ταξική συγκρότηση της κοινωνίας. Αυτό το είχε καταλάβει ο Π. Καψής γι’ αυτό έγραφε σε άρθρο του για το «Βαθύ και …ρηχό ΠΑΣΟΚ» [ χωρίς να κατατάσσει τον μελλοντικό ηγέτη του στο ρηχό στη σκέψη ΠΑΣΟΚ]
«Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η κοινωνία όπως ξέρουμε αποτελείται από κοινωνικές ομάδες µε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, παγιωμένες αντιλήψεις και αντανακλαστικές συχνά συμπεριφορές. Το βλέπουμε καθημερινά γύρω µας – από τα ταξί και τα σκουπίδια ως τα πανεπιστήμια.
Οι μεταρρυθμίσεις βέβαια και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης είναι αναπόφευκτο να προκαλούν συγκρούσεις. Στη δική µας περίπτωση ωστόσο κανείς ποτέ δεν υπερασπίστηκε ένα συνεκτικό πρόγραµµα αλλαγών που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει σοβαρή κοινωνική ανταπόκριση. [ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18/09/2011]

Βλέπετε αυτό που καταλάβαινε ο Παντελής Καψής – και ασκούσε κριτική στο ΠΑΣΟΚ που δεν το έπαιρνε υπόψη του – τόσους μήνες μετά αδυνατεί να καταλάβει ο διακεκριμένος καθηγητής και πρόεδρος του. Ότι η κοινωνία δηλαδή «αποτελείται από κοινωνικές ομάδες µε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, παγιωμένες αντιλήψεις και αντανακλαστικές συχνά συμπεριφορές.» Ότι δηλαδή οι πολώσεις δεν είναι τεχνητές και συνεπώς το εθνικό συμφέρον δεν είναι πάνω από αυτές. Το εθνικό συμφέρον δεν είναι μια Ιδέα που πλανιέται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Οι αποφάσεις που έπαιρνε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και όλα τα κόμματα, τα Μνημόνια που υπέγραφε το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Α. Σαμαράς κλπ κλπ δεν υπερασπιζόντουσαν κανένα Έθνος-Ιδέα, αλλά συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα – ημεδαπά και αλλοδαπά.
Αυτά τα κοινωνικά συμφέροντα αντιλαμβάνονται πάντοτε τα συμφέροντα του Έθνους αξεδιάλυτα συνυφασμένα με τα δικά τους συμφέροντα. Κι όταν καλούν το λαό να αγωνιστεί, να υποφέρει, να θυσιαστεί ή να πολεμήσει για τα «Εθνικά» συμφέροντα εννοούν πάντοτε τα δικά τους στενά ταξικά συμφέροντα.
Όποιος θεωρεί το Έθνος ως αυτόνομη, ανεξάρτητη και ιπτάμενη πάνω από την κοινωνία και τα συγκρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα Ιδέα, όποιος προσπαθεί να απορροφήσει και εξαφανίσει ακριβώς αυτά τα συγκρουόμενα συμφέροντα στην Ιδέα Έθνος αυτός είναι ο καλύτερος προπαγανδιστής του φασισμού. Γιατί ο φασισμός στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτή την εξω-ιστορική απόλυτη Ιδέα του Έθνους.
Πριν από πολλά χρόνια ο αξέχαστος δάσκαλος Δημήτρης Γληνός έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» [φύλλο 7, Ιούλης 1933] με τίτλο «Ο φασιστικός ιδεαλισμός στην Ελλάδα» (1) στο οποίο ασκούσε μια καταλυτική κριτική στον ιδεοκράτη Κ. Τσάτσο. Απόδειχνε εκεί ότι όλο αυτό το «ιδεοκρατικό» του οπλοστάσιο ανήκε στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του (ιταλικού) φασισμού. Από αυτό το οπλοστάσιο δανείζεται τις ιδέες και τα πολιτικά του επιχειρήματα ο κ. Βενιζέλος – και όχι μόνο αυτός. Θελημένα ή αθέλητα βοηθάει στην επώαση του «αυγού του φιδιού» του σημερινού ανοιχτού φασισμού στην Ελλάδα. Γι αυτό άλλωστε ο Ν. Μιχαλολιάκος προειδοποιεί ότι το εθνικιστικό κίνημα του ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος βέβαια στη βιασύνη του να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμμετέχει στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα για την αλλαγή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στη φούρια του να μας πείσει ότι θυσιάστηκε το ΠΑΣΟΚ ως άλλη Αντιγόνη προκειμένου να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον ξεχνάει βέβαια ότι αυτοί που υπηρέτησαν και θυσιάστηκαν για το εθνικό συμφέρον, αυτοί δηλαδή που έκαναν την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ενάντια στους κατακτητές Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους - την ίδια περίοδο που άλλοι την είχαν «κοπανήσει» από τη χώρα ή συνεργαζόντουσαν με τους κατακτητές – στη συνέχεια κυνηγήθηκαν ακριβώς από τους «απόντες» ανελέητα. Ξεχνάει επίσης ότι και τότε που η πατρίδα βρισκότανε υπό κατοχή δεν τάχθηκαν όλοι, ομόφωνα, με την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πλούτισαν από την σκλαβιά της και τη δυστυχία των πολλών άλλων. Ακριβώς όπως και τώρα. Και σε αυτό το τώρα συνέβαλε τα μέγιστα το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και οι χτεσινοί και σημερινοί ηγέτες τους.
Αυτοί με την πολιτική τους είναι που δημιούργησαν τις συνθήκες για να εμφανιστεί και πάλι το φίδι του φασισμού και να στρογγυλοκάθεται σήμερα στα έδρανα της Βουλής.

ΥΓ. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι για το Έθνος και τις τάξεις κλπ έχω δημοσιεύσει σειρά άρθρων, πολλά από τα οποία ευρίσκονται στον ΟΙΣΤΡΟ. Βλ. αρθρογραφία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1- Το άρθρο βρίσκεται στο ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ – Εκλεκτές σελίδες, εκδ. ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, ΑΘΗΝΑ 1975, τ. 4ος , σελ.101
 
Ανάρτηση από : http://istrilatis.blogspot.gr