Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Υπάρχει μια διέξοδος

«Υπάρχει μια διέξοδος, είπε ο παλιάτσος στο ληστή»

Του Γεράσιμου Δεληβοριά

Η σημερινή πρόταση Λαπαβίτσα, για προσφυγή στο λαό, είναι πραγματικά μια διέξοδος, αλλά και μια πρόκληση.
Πρόκληση προς την κυβέρνηση, αν θέλει να κυβερνά μαζί με το λαό ή εξ ονόματος και για λογαριασμό του λαού. Και διέξοδος μαζί, γιατί η απόφαση του λαού, αν επιβεβαιωθεί, θα της δώσει καλύτερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και ευελιξία χειρισμών.
Πρόκληση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουν να είναι πρωτοπορία του λαού ή ο ίδιος ο λαός πολιτικά οργανωμένος. Και διέξοδος μαζί, γιατί θα τους δώσει την ευκαιρία να ενωθούν με την κοινωνία, η οποία μέχρι τώρα τους ακολουθεί με δυσπιστία.
Πρόκληση σε όσους επαγγέλλονται την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού μας συστήματος, από ολιγαρχικό σε δημοκρατικό, για να δραστηριοποιηθούν και να προσπαθήσουν να πείσουν για την ανάγκη της μονιμότητας αυτής της διαδικασίας.

Πρόκληση στον ίδιο τον ελληνικό λαό, αν θέλει πραγματικά να βγεί από το τέλμα της χρεοκοπίας, της υποτέλειας, του μαρασμού, ή προτιμά τη σιγουριά της κακομοιριάς του.
Και μια διέξοδος μαζί, γιατί ακόμη κι αν αποφασίσει να παραμείνει δούλος, η ίδια η διαδικασία τον μεταμορφώνει, από μάζα που σύρεται, σε άτομα που αποφασίζουν για το μέλλον τους. Έστω και λανθασμένα. Και τον ωθεί να θέλει να επαναλάβει τη διαδικασία, μόλις συνειδητοποιήσει το λάθος του.