Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Οι ολιγάρχες του ποδοσφαίρου παίζουν μονότερμα την κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χρήστου
Στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στα δημοφιλή ομαδικά σπορ, η κατάσταση εδώ και χρόνια, εκθέτει τη χώρα και μολύνει τους πολίτες, ιδίως εκείνους που έχουν γίνει οπαδοί. Σταδιακά το ποδόσφαιρο, που αναπτύχθηκε μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικράς Ασίας, από άθλημα μαζικής λαϊκής ψυχαγωγίας, εξελίχθηκε σε μέσο που χρησιμοποιούν μεγαλοπαράγοντες για να ενισχύουν την διαπραγματευτική τους ισχύ, απέναντι στην πολιτική εξουσία και σε κάθε ανταγωνιστή.
Και η πολιτική εξουσία για να εκμεταλλεύεται πελατειακά τις ψήφους των οπαδών, έκανε τα στραβά μάτια. Συνέχισε ακόμα και όταν από τους οπαδούς ξεφύτρωσαν "τάγματα εφόδου", τα οποία χρησιμοποιούν οι παράγοντες για τα προσωπικά τους συμφέροντα και για να λύνουν τις διαφορές τους. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου τα γήπεδα έχουν κάγκελα πέριξ του αγωνιστικού χώρου.
Είμαστε η μοναδική χώρα που για να γίνει ένα ντέρμπυ μεταξύ μεγάλων ομάδων, τοποθετούνται επιπλέον συρματοπλέγματα για να προστατεύσουν τους παίχτες από δολοφονικές ρίψεις αντικειμένων από τους φανατικούς οπαδούς. Είμαστε η μοναδική χώρα, που για να φτάσει το πούλμαν της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο, χρειάζονται ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για να το προστατεύσουν από ενέδρες!
Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου οι οπαδοί αφαίρεσαν από το ρεπερτόριο τους κάθε θετικό σύνθημα υπέρ της ομάδας τους. Εδώ και καιρό όλα τα συνθήματα είναι αρνητικά και σεξουαλικά αισχρά. Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου είναι επικίνδυνο για τη ζωή του οπαδός της φιλοξενούμενης ομάδας, να πάει κρυφά σε εκτός έδρας αγώνα και να αναγνωριστεί. Τα γήπεδα αδειάζουν, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι΄αυτό.
Μοιραία, αυτή η κουλτούρα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά μεγάλου μέρους της κοινωνίας στη ζωή. Στην πολιτική, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο, στην οδήγηση του αυτοκινήτου. Πλέον, οι λέξεις γενναιότητα και λεβεντιά, αντικαταστάθηκαν από την μαγκιά!

Ο ΠΑΟΚ και η έντρομη κυβέρνηση

Και φτάσαμε στην υπόθεση ΠΑΟΚ. Μία υπόθεση όπου οι βόρειοι οπαδοί της ομάδας, απειλούν να δημιουργήσουν ανεξάρτητη Νότια Μακεδονία και οι νότιοι οπαδοί του Ολυμπιακού, το βασίλειο Πειραιά - Αθηνών και περιχώρων! Και γιατί όλα αυτά; Διότι ποτέ το σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν κατάφερε ή δεν νοιάστηκε να δημιουργήσει αξιόπιστους και σεβαστούς για τις αμερόληπτες αποφάσεις θεσμούς απονομής δικαιοσύνης, σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Οι ισχυροί ολιγάρχες εξουσιάζουν πλέον και την πολιτική εξουσία. Τα πάντα είναι διαβλητά και ύποπτα. Τι συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση; Δύο από τα πέντε μέλη της επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αντικαταστάθηκαν μεσούσης της διαδικασίας, καθώς η θητεία όλων είχε λήξει. Ο αρμόδιος υπουργός, πιστός ακόλουθος της οικογένειας Μητσοτάκη, αντικατέστησε μόνο δύο από τους πέντε, ορίζοντας δύο δικούς του, αμφότερους από το Πανεπιστήμιο Πειραιά!
Γιατί μόνο τους δύο; Διότι αν δεν αλλάξουν όλοι, δεν απαιτείται έγκριση της αρμοδίας επιτροπής της Βουλής. Αυτοί οι δύο λοιπόν, συν άλλον έναν, διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα 3-2 με πρόταση για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ο λόγος ήταν, όπως διέρρευσε, πως η ΠΑΕ Ξάνθη έχει εξαγοραστεί από εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη που είναι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και αυτό απαγορεύεται. Το σκεπτικό και τα στοιχεία που τους οδήγησαν στην συγκεκριμένη κρίση, παραμένουν ακόμη απόρρητα!

Τα "τάγματα εφόδου" απειλούν…

Και ενώ το θέμα αφορούσε την πολιτική εξουσία και τον ΠΑΟΚ, η ιδέα της θορυβημένης κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο και η ποινή, αντί υποβιβασμού, να είναι αφαίρεση βαθμών, ξεκίνησε νέα εξέγερση από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και χορηγό της ΝΔ, που κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, επιτρέπεται μόνον για τις πολύ ιδιοκτησίες στα ΜΜΕ, εκείνες που έχουν μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών με τις επιλογές τους. Ας είναι. Στο σημείο αυτό, έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε μέρος της ανακοίνωσης της "Θύρας 7", του πιο ισχυρού κλαμπ οπαδών του Ολυμπιακού, για την επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο.
Ιδού λοιπόν: «Αν τολμήσετε να κάνετε παρέμβαση για να καλύψετε το σκάνδαλο και να μην πληρώσουν οι ένοχοι, δεν θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, όπως απειλούν αυτοί, αλλά κι εσείς και η κυβέρνηση σας θα αναγκαστείτε να φύγετε από την Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει μέτρο γης για κανέναν σας εδώ»!!! Φτάνουν τρία θαυμαστικά;

Οι χορηγοί και το μερίδιό τους στην εξουσία

Με λίγα λόγια, όταν οι χορηγοί που εξαγοράζουν μέρος πολιτικής εξουσίας στηρίζοντας κόμματα και πρόσωπα δεν ικανοποιούνται, διεκδικούν από τις κυβερνήσεις το αντάλλαγμα των υπηρεσιών που έχουν προσφέρει και των χρημάτων που έχουν δαπανήσει. Μεγαλοπρεπής απόδειξη, η συγκεκριμένη δημόσια συμπεριφορά καθώς και οι προειδοποιητικές απειλητικές δημοσιεύσεις από τα ελεγχόμενα έντυπα, που αποδεικνύουν ότι δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης αλλά εργαλεία των ιδιοκτητών τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα καταφέρνει καλά, ούτε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε στα θέματα οικονομίας, ούτε στα θέματα παιδείας και υγείας, ούτε στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, ούτε και στον αθλητισμό! Είναι πράγματι μεγάλο κατόρθωμα, μόνο που τον λογαριασμό δεν τον πληρώνει ο Κυριάκος ρεφενέ με τους υπουργούς του. Και φυσικά, το ελκυστικό σενάριο για πρόωρες εκλογές, απομακρύνεται εκ των πραγμάτων. Τώρα δεν συμφέρει.
Ανάρτηση από: https://slpress.gr/