Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο ιός του φόβου και παράπλευρες απώλειες

Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Το ζευγάρωμα του κορωνοϊού με τον φόβο κεφαλαιοποίησε τους πολύχρονους κόπους των εραστών της παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπως ο Σόρος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο ίδιο πρόβλημα, ίδια μέτρα, όμοιες λύσεις. Περιορίστηκαν ασφυκτικά οι μετακινήσεις, εγκαταστάθηκε η καχυποψία στις στοιχειώδεις κοινωνικές επαφές (μακριά από μένα ο "άλλος", ύποπτος φορέας αρρώστιας), αποξένωση, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας, σκαρφαλώνουν οι απολύσεις και η ανεργία.

Η συντριπτική πλειονότητα πειθαρχεί, αλλά προπαντός δεν σκέπτεται. Μεροληπτική εφαρμογή του ρητού των Λατίνων «πρώτα να ζήσουμε και μετά να φιλοσοφήσουμε». Η προφύλαξη επιβάλλεται, αλλά η μετατροπή μας σε πρόβατα χειροτερεύει το κακό. Όταν η κοινή γρίπη, τώρα που μιλάμε, έχει πολλαπλάσιους νεκρούς (σχεδόν 100), γιατί ο κορωνοϊός, με χαμηλό, μονοψήφιο, αριθμό θανάτων, είναι ο μοναδικός εχθρός;

Όλα αυτά, όμως, μάλλον δεν είναι η ουσία. Ο ιός στην πραγματικότητα έπληξε την παγκοσμιοποίηση στην κούνια. Αντί για σχέδιο και ενιαία δράση βλέπουμε το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αντί για αλληλεγγύη, οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί πρωτίστως, αλλά και οι Γάλλοι, αφήνουν την Ιταλία έρημη και αβοήθητη, ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα συνολικά στην Ευρώπη.

Η Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, πρώτα βύθισε –με δηλώσεις εμμονής στην πολιτική προ ιού– στο χάος την ΕΕ και άλλαξε στάση μόνο όταν τρόμαξε και όταν, προφανώς, κάποιοι της έτριξαν τα δόντια. Δηλαδή οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι χωρίς ομπρέλα για την περίπτωση ξαφνικής μπόρας, πείσμονες και σαφώς μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Τα μέτρα εθίζουν στην αυθαιρεσία της εξουσίας


Έχουμε ένα παράξενο ιό που, για πρώτη φορά στα χρονικά των επιδημιών, “επιλέγει” τα θύματά του και προσπερνάει τους άλλους. Καθώς ο γεννήτωρ του ιού παραμένει άγνωστος (η απόδοση πατρότητας ανάγεται στην προπαγάνδα), θα ήταν "θεωρία συνωμοσίας" να σκεφθούμε ότι με τον ιό "επιλύονται" προβλήματα υπερπληθυσμού και ελάφρυνσης των επιβαρυμένων ασφαλιστικών ταμείων; Από πότε οι επιδημίες προτιμούν τους άνδρες και όχι τις γυναίκες; Τι είδους ιός είναι αυτός που μοιάζει όχι με “αμερόληπτη” νέμεση επί δικαίων και αδίκων, αλλά μάλλον με χαριστική βολή σε ηλικιωμένους και επί πλέον άρρωστους;

Οι λεγόμενοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν “ζωντανά” πώς ο φόβος μεταβάλλει τους ανθρώπους, αν όχι σε γουρούνια, όπως τους συντρόφους του Οδυσσέα η τρυφηλή ζωή, αλλά οπωσδήποτε σε πρόβατα. Να τι λέει ο Ζακ Αταλί, σύμβουλος του Μιτεράν, διάσημη όσο και ισχυρή ευρωπαϊκή προσωπικότητα: Η ανθρωπότητα εξελίχθηκε όταν υπήρχε φόβος μέσα από μια διαδικασία επιβολής μέτρων ανελεύθερων, ατομικού κοινωνικού στιγματισμού (αποδιοπομπαίος τράγος) ή δικτατορικών καθεστώτων.

Αρχικά τα μέτρα εθίζουν τον κόσμο στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Μετά αποκαθίσταται η δημοκρατία, αλλά στην πράξη μένουν ορισμένες πρακτικές και αυθαιρεσίες, προσθέτει ο Αταλί. Για παράδειγμα, αυταρχικές (αλλά όχι δικτατορικές) κυβερνήσεις παραμερίζουν αυθαίρετα τη λαϊκή θέληση, όπως έγινε με τα δημοψηφίσματα, στην Αθήνα ή τη Γαλλία, και η κοινή γνώμη υποτάσσεται. Ο Αταλί ίσως πέφτει έξω, επειδή ο κόσμος δεν φαίνεται να υποτάσσεται, π.χ. τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν ξανά σε κινητοποιήσεις.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας


Χωρίς να ξεφύγουμε ούτε πόντο από τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, ας καταγραφεί ότι οι Κινέζοι δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν φάρμακα της Κούβας, αποτελεσματικά, τα οποία, έστω καθυστερημένα, ζήτησε και πήρε η Ιταλία. Κούβα ή όχι Κούβα, το ότι ο αντίπαλος είναι ο θεράπων δεν ευνοεί τη δυτική προπαγάνδα περί κακών Κινέζων. Η Ελλάδα και οι άλλες Δυτικές χώρες θα μιμηθούν την Ιταλία; Εμπάργκο στην πληροφόρηση, πόλεμος συμφερόντων ΗΠΑ-Γερμανίας για το εμβόλιο, ο θάνατος παραμονεύει, ο πληθυσμός ανυπεράσπιστος.

Το ότι ο ιός μεταδίδεται με ταχύτητα “Φεράρι” αλλά η θνησιμότητα κινείται σε ρυθμούς αραμπά, περνάει σχεδόν στα ψιλά. Ούτε παραγγελία να είχαν τον κορωνοϊό κάποιοι “επιστήμονες” (στις ΗΠΑ) που υποστηρίζουν ότι για να ευτυχήσει η ανθρωπότητα δεν πρέπει οι ζωντανοί να υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια, γνωρίζοντας βέβαια ότι σήμερα έχουμε φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια. Δεν είναι της φαντασίας μου, στο διαδίκτυο το διάβασα μόλις πέρυσι με τις υπογραφές των (ξένων) επιστημόνων. Ο “επιστήμων δολοφόνος” δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το σύστημα προσπαθεί να αμυνθεί


Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανούκλα του 1347-51 εξαφάνισε μεν τα 2/3 της Ευρώπης, αλλά έσωσε την ήπειρο, που δεν μπορούσε να θρέψει τον αναπτυσσόμενο πληθυσμό. Ωστόσο, σήμερα η Κίνα τους διαψεύδει. Ο πληθυσμός της έχει ξεπεράσει προ πολλού την πείνα και τους λιμούς που θέριζαν ως και τον περασμένο αιώνα και έχει περάσει στη διατροφική επάρκεια. Και τούτο, όταν η Κίνα έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό από όλο το Δυτικό Κόσμο, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία.

Η Κίνα διαφέρει σε πολλά, αλλά τουλάχιστον ένα συγκρατεί το ενδιαφέρον τώρα: Η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει πλήρως την ακόρεστη απληστία της ιδιωτικής οικονομίας, όπως π.χ. της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, που ζήτησαν να ανοίξουν αμέσως τώρα τα εργοστάσια.

Όποιοι μιλούν για παγκόσμια διακυβέρνηση ξέρουν άριστα ότι μιλούν μόνο για τον Δυτικό Κόσμο, με σκοπό να σιγήσουν οι εξοντωτικές διαφωνίες περί την κυριαρχία και να επιβληθεί αναντίρρητα η αμερικανική ηγεμονία. Κάθε σύστημα έχει δικαίωμα στην άμυνά του και ένα από τα εργαλεία επιβίωσης των ιθυνόντων είναι η εξαπάτηση των υπηκόων.

Οι συνεχείς πόλεμοι δεν έφεραν νίκες, αλλά αντιθέτως αποδυνάμωσαν την ηγέτιδα δύναμη και όλη τη συμμαχική αλυσίδα των υποκείμενων χωρών. Οι πόλεμοι πειθανάγκαζαν τους λαούς, όταν η Δύση τούς κέρδιζε. Τώρα αποκτούν θέση περίοπτη τα βιολογικά όπλα. Είναι δύσκολη η απόδειξη της πατρότητας. Όταν η αλήθεια είναι απλησίαστη, επιβάλλεται αυτός που έχει τον πιο ισχυρό προπαγανδιστικό μηχανισμό. Εκτός αν τον διαψεύδει ο πρότερος μη έντιμος βίος του.


Ανάρτηση από: https://edromos.gr/