Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές ήρωες του Πολυτεχνείου. Τιμή και Δόξα σε όλους του αγωνιστές θύματα της Χούντας.


Αυτές τις μέρες που τα ατομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα αναστέλλονται, κυριαρχεί δε στη δημόσια σφαίρα μία εν πολλοίς άγονη αντιπαράθεση και αδιέξοδη συνθηματαλογία, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναλογιστούμε το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του '73.

Θυμόμαστε τα λόγια του Αριστόβουλου Μάνεση, του μεγάλου δάσκαλου της Νομικής, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και ακαδημαϊκού, στο τελευταίο του μάθημα επί δικτατορίας. στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής, στις 18 Ιανουαρίου 1968.
“Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας. Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχει παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πει ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.
Και θυμίστε της ό,τι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι όχι φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, «αχρείος» πολίτης. Και μην ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας
και το Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετίσω: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».Με τις σκέψεις αυτές, σε μία ημέρα ιστορικής φόρτισης και μνήμης, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη νεολαία κάθε εποχής που φωτίζει το μέλλον του τόπου μας. Μακριά από διχαστικά συνθήματα, με ενότητα και αίσθημα ευθύνης.
Καταδικάζουμε την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων - Δεν συμφωνούμε με τη διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί - Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου στους τόπους θυσίας και αγώνα.

Αντιπροσωπεία της δημοτικής μας Παράταξης – αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής - κατέθεσε σήμερα λίγα λουλούδια στο κολαστήριο της πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ στο σημερινό Πάρκο Ελευθερίας.
Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές ήρωες του Πολυτεχνείου. Τιμή και Δόξα σε όλους του αγωνιστές θύματα της Χούντας.

17 Νοεμβρίου 2020 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ