Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγκενη χρέους και ακρίβειας

Κυριάκος Μητσοτάκης - Χρήστος ΣταϊκούραςEUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός στις επικείμενες εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ έχει πρόθεση να απαντήσει, ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά, στις μεγάλες αγωνίες που βασανίζουν τους πολίτες για το αβέβαιο παρόν τους και το ζοφερό, όπως προδιαγράφεται, μέλλον τους. Για την ακρίβεια που αποδυναμώνει το ήδη ισχνό εισόδημά τους.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν απογειωθεί. Για τους μισθούς που είναι παγωμένοι τρία χρόνια. Για τα χρέη τους που συσσωρεύονται κι είναι όλο και πιο δύσκολο να τα διαχειριστούν.

Το σίγουρο είναι ότι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δημιουργήσει έστω μια προσδοκία ουσιαστικής απάντησης σε αυτά τα προβλήματα, απλώς θα εδραιώσει αυτό που καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του. Οτι είναι μια κυβέρνηση στην αποδρομή της, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση, υπό την πίεση του κορονοϊού αλλά και ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τις ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων κυβερνήσεων, έπραξε, έστω και με καθυστερήσεις και πολλές εξαιρέσεις, αρκετά αυτονόητα. Πάγωσε χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδωσε χρηματικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ενα μέρος τους ήδη το χάρισε, και σωστά έπραξε. Ενθάρρυνε -αλλά και ενίσχυσε ποικιλοτρόπως- τις τράπεζες να παγώσουν δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία και τα λοκντάουν.
Η περίοδος χάριτος τελειώνει σε λίγους μήνες. Ενας λογαριασμός τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα αρχίσει να τρέχει από την 1η του επόμενου έτους για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και είναι μόνο ένα μικρό υποσύνολο από το βουνό ιδιωτικού χρέους σχεδόν 250 δισ. ευρώ που εμποδίζει την κοινωνία και την οικονομία να ανασάνουν.

Αυτά τα 19 δισ. ευρώ, άμεσα απαιτητά σε λίγους μήνες από Δημόσιο και τράπεζες, αντιστοιχούν σε πάνω από 10% του ΑΕΠ. Αυτού για του οποίου την αύξηση κατά 4% φέτος κι άλλο τόσο του χρόνου ήδη κομπάζει και θριαμβολογεί η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί στατιστικά, ποια αξία θα έχει για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μένουν ακινητοποιημένοι από τη μέγκενη χρέους και ανατιμήσεων;

Προφανώς καμία. Και δεν θα έχει ούτε για την κυβέρνηση, που θα πληρώσει τις συνέπειες της αμεριμνησίας της και της κοινωνικής αναλγησίας της.

Ανάρτηση από; http://sioualtec.blogspot.com/