Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά τα τηλεοπτικά κανάλια;

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Έλαμψαν κυριολεκτικά δια της απουσίας τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια από την κάλυψη των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται ανά την χώρα. Mega, ANT1, Open, ΑΛΦΑ, ΣΚΑΙ, Star και μαζί και τα κρατικά κανάλια δεν αξιολόγησαν τις πυρκαγιές ως σημαντικό γεγονός ώστε να διακόψουν τον πρόγραμμά τους και να κάνουν ζωντανές συνδέσεις ή να στείλουν δημοσιογράφους και συνεργεία για εκτεταμένη κάλυψη. Είναι τα ίδια κανάλια που μετέδιδαν νυχθημερόν την κηδεία του Γλύξμπουργκ, της Ελισάβετ ή την ενθρόνιση του Κάρολου. Η όποια ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα δινόταν κυρίως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από ιδιώτες που ανέβαζαν φωτογραφίες στα social media.

Τα τοπικά μέσα είναι φυσικά και εκείνα εξαρτημένα από το σύστημα Μαξίμου, ωστόσο λόγω εντοπιότητας δεν μπορούν να τα αποκρύψουν τα συμβάντα στην περιοχή τους, είναι όμως πολλές φορές υποστελεχωμένα και με περιορισμένες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, η εκκένωση του Νοσοκομείου είναι μείζονα και όχι μόνο ελληνικού αλλά διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονός που οφείλουν να καλύπτουν τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Πρόκειται για αυτοαπαξίωση τους ως ενημερωτικών Μέσων η πλημμελής κάλυψη που φυσικά αποσκοπεί στο να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αφού δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, αποκρύπτουν το γεγονός μειώνοντας την εμβέλειά του και το ποσοστό των ενημερωμένων πολιτών.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/