Οι Έλληνες πολίτες είπαν πολλά ΟΧΙ σε εκείνο το δημοψήφισμα. Ένα απ΄ αυτά, ίσως από τα πλέον ηχηρά, ήταν το ΟΧΙ στα όσα ήθελαν να επιβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης! Όλοι θυμόμαστε τι μετέδιδαν οι τηλεοράσεις και πως διαχειρίστηκαν το θέμα του δημοψηφίσματος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε. Παρά την συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου, οι πολίτες όχι μόνο δεν φοβήθηκαν, αλλά ψήφισαν στη συντριπτική πλειοψηφία που ξεπέρασε το 60% αυτό που σχεδόν τον… διέτασαν τα μέσα ενημέρωσης να μην ψηφίσει!
Ο κ.Γιώργος Πλειός καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγραψε ένα εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο «Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ».
Το βιβλίο ερευνά τον ρόλο των ΜΜΕ στα σύγχρονα δημοψηφίσματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούσαν τις σχέσεις ορισμένων χωρών με την Ε.Ε. Εξετάζονται κυρίως τα δημοψηφίσματα σε Ιρλανδία (2008), Μ. Βρετανία (2016), Ιταλία (2016) και Ελλάδα (2015).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ελληνικό δημοψήφισμα, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη διεξαγωγή του. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα αποτελέσματα έρευνας για τη στάση των ΜΜΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του συγγραφέα με ομάδα συνεργατών του. Ακολούθως, αναλύεται η αντίφαση μεταξύ της στάσης των κυρίαρχων ΜΜΕ, τα οποία υποστήριξαν εντόνως το “Ναι”, και της στάσης του εκλογικού σώματος το οποίο τελικώς ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του “Όχι”.Πως υπέστησαν τόσο μεγάλη ήττα τα ελληνικά ΜΜΕ στο δημοψήφισμα του 2015; Μήπως τελικά έχουμε υπερεκτιμήσει τη δύναμη της ελληνικής τηλεόρασης; Ο κ.Πλείος αναφέρει γεγονότα και πρόσωπα των ΜΜΕ που είχαν κεντρικό ρόλο σε τηλεοπτικά κυρίως δίκτυα το καλοκαίρι του 2015, όταν και έγινε το δημοψήφισμα.
Ο κ. Πλειός μιλά και για τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι. Τι έχουν στο μυαλό τους, ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι τους;
Ο Γιώργος Πλειός είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής του αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Media and Refugee/Migration Flows του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια διαφόρων χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετές χώρες.
Επίσης, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του ΕΚΠΑ και Συντονιστής του προγράμματος “Revive” Jean Monet Erasmus+: The Future of Displaced People under the EU auspices in the n the Post Pandemic Era – Lessons learned and new challenge”
Ανάρτηση από: https://www.militaire.gr/