Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ενώπιον «ειδικού δικαστηρίου» η Λαγκάρντ

Η ίδια δηλώνει αθώα, το δικαστήριο ωστόσο εξετάζει εάν οι χειρισμοί της Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση Ταπί συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας, και εάν συμμετείχε στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου και την κατάχρηση εξουσίας.

Ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου του Παρισιού εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλείται να απαντήσει για την υπόθεση Ταπί και τους χειρισμούς της όταν ήταν επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών

Με την υπογραφή της Λαγκάρντ και τη συμφωνία, ο επιχειρηματίας Μπερνάρντ Ταπί έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το γαλλικό Δημόσιο προκειμένου να διευθετήσει μία διένεξη με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, αφού Κριστίν Λαγκάρντ επέτρεψε την ιδιωτική διαιτησία της υπόθεσης και την επίτευξη μίας εξωδικαστικής συμφωνίας.

Η διένεξη μεταξύ του Ταπί, γνώριμου του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, και της τράπεζας αφορούσε την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas κατά τη δεκαετία του 1990.

Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.

Εναντίον της κυρίας Λαγκάρντ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κάτι τέτοιο όμως θα έπληττε το πρόσωπό της και ενδεχομένως θα την υποχρέωνε να παραιτηθεί από επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Αυτή φαίνεται πως είναι και η άποψη της γαλλικής κυβέρνησης.

«Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.

«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.

Όταν ρωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;».


Ανάρτηση από:http://topontiki.gr