Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Έφυγε από την ζωή η «Μάνα των αγνοουμένων» του 1974

Η "μάνα όλων των αγνουμένων" είχε και η ίδια τον δικό της αγνοούμενο γιο από τον Αττίλα Β'. Έκτοτε αφιέρωσε την ζωή της στην ανεύρεση της τύχης του παιδιού της, ενώ πρωτοστατούσε σε κάθε εκδήλωση που αφορούσε στους αγνούμενους. Τα τελευταία 39 χρόνια η ύπαρξή της ήταν συνηφασμένη με το οδόφραγμα της Λήδρας, μέχρι που την εγκατέλειψε η καρδιά της στα 82 της χρόνια...
Δεν κατάφερε να εξακριβώσει ποτέ τι συνέβη στον γιο της Νίκο, ο οποίος παραμένει αγνοούμενος του Αττίλα Β', στον τραγικό και αιμοσταγή δεύτερο γύρο της τουρκικής εισβολής, τον Αύγουστο του 1974.
Η κυρία Ελένη καταγόταν από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, αλλά για 39 χρόνια ζούσε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, παρίστατο σε κάθε τελετή για τους αγνοουμένους στις εκκλησίες, τις κηδείες, τα μνημόσυνα, κρατώντας πάντα τις φωτογραφίες όχι μόνο του γιού της, αλλά και των υπόλοιπων 11 παληκαριών του Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας που αγνοούνται.
Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 η κυρία Ελένη αρνήθηκε για λόγους αρχής να ξαναπάει στον κατεχομένο Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.
Η Ελένη Αδάμου Βλάχου κατέστη πρόσωπο - σύμβολο του αγώνα όλων των Κυπρίων μανάδων για εντοπισμού και εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του 1974.
Εφημερίδες και περιοδικά πρόβαλλαν ξεχωριστά την περίπτωση της κυρίας Ελένης, ενώ είχε πολλάκις προσκληθεί σε εκδηλώσεις τόσο σε Ελλάδα, όσο και στην ομογένεια των ΗΠΑ, για Κύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους.
Η κηδεία της Ελένης Αδάμου Βλάχου τελέστηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 2.30 μ. μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου της Λάρνακας.



 Ανάρτηση από: http://www.newsit.com.cy