Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Από τη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα Μπόργιανς - Αυτή η κυβέρνηση έχει επιδείξει ζήλο, λένε οι Γερμανοί

Προϋποθέσεις για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση από αυτή της λίστας Λαγκάρντ, αφήνουν  να εννοηθεί ότι συντρέχουν κυβερνητικά στελέχη για τη νέα λίστα Ελλήνων καταθετών που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο από τις Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle μάλιστα, μιλά ήδη για τη "λίστα Μπόργιανς", από το όνομα του υπουργού Οικονομικών του εν λόγω κρατιδίου, στη βορειοδυτική Γερμανία.
Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, πρόκειται για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα και αφορούν σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος του υπολοίπου των λογαριασμών να κυμαίνεται στα 3,7 δισ. ευρώ περίπου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε μάλιστα πως οι έλεγχοι αρχίζουν από τη Δευτέρα κιόλας.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου μεταφέρουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσουν οι έλεγχοι στη "λίστα Μπόργιανς"και δεδομένου ότι πρόκειται για έναν αριθμό λογαριασμών πολύ μεγαλύτερο από αυτόν της λίστας Λαγκάρντ, η αισιοδοξία μοιάζει κατ' αρχάς βάσιμη.
Η λίστα πάντως βρίσκεται από χθες στα χέρια του οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη δεν υπάρχει ούτε αντίγραφο, "για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα του παρελθόντος". Αν ο Εισαγγελέας έχει τα απαραίτητα μέσα για να "τρέξει" τους ελέγχους, είναι άλλο θέμα.
Πώς έγινε η παράδοση της λίστας και τί λένε οι Γερμανοί για τον ελληνικό... ζήλο
Την παράδοση της λίστας στις ελληνικές Αρχές επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «σημαντικό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στη χώρα». Συμπλήρωσε ότι «εμείς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υποστηρίζουμε τις αρχές της χώρας όσο μπορούμε. Λόγω του επιτυχούς έργου του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των στοιχείων και η αξιοποίησή τους δεν ακολούθησε σε καμία περίπτωση τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ με τα στικάκια που παρέμεναν για μήνες σε συρτάρια και αντιγράφονταν από πολιτικούς παράγοντες κατά το δοκούν.
Η παραλαβή της λίστας έγινε με απόλυτη τήρηση της νόμιμης υπηρεσιακής διαδικασίας, ενώ επί ελληνικού εδάφους παραδόθηκε στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, χωρίς να κρατηθεί κανένα αντίγραφο, λένε στελέχη της κυβέρνησης. Στη διαδικασία που έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ παραβρέθηκαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και στενοί συνεργάτες όλων των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου.
Στο σχετικό ρεπορτάζ της DW, περιλαμβάνεται και δήλωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κι ως γνωστών, από τους "κύκλους" βγαίνει η είδηση. Είπαν λοιπόν στελέχη τους πως "μολονότι οι σχετικές επαφές είχαν ξεκινήσει παλαιότερα, η νυν κυβέρνηση είναι εκείνη που επέδειξε τη δέουσα αποφασιστικότητα και το ζήλο αλλά και η οποία έκανε συγκεκριμένα βήματα για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να λάβει τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν επιδείξει ανάλογο ζήλο…
Ανάρτηση από: http://www.koutipandoras.gr