Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοψήφισμα 1/9/1946: Οταν βασίλευε η ανοιχτή τρομοκρατία και απουσίαζε η εκλεπτυσμένη τύπου Πρετεντέρη και Πορτοσάλτε

Του Γ.Γ.

Με το σκίτσο που παραθέτουμε, συνόδευε ο "Ριζοσπάστης" το ρεπορτάζ του σχετικά με το δημοψήφισμα βίας και νοθείας, το οποίο έγινε σαν σήμερα 1/09/1946, για στην επάνοδο της μοναρχίας στην χώρα μας.

Ηταν η εποχή της ωμής τρομοκρατίας προς το εκλογικό σώμα. Καμιά σχέση με την εκλεπτυσμένη τρομοκρατική προπαγάνδα που ασκείτε σήμερα στις εκλογικές διαδικασίες, από καθεστωτικά φερέφωνα τύπου Πρετεντέρη και  Πορτοσάλτε.

"Αφάνταστη βία και νοθεία" σημειώνεται στην ύπαιθρο, μας γράφει ο "Ρ" με συμμορίες ενόπλων να εισβάλλουν σε εκλογικά τμήματα και τους "δικαστικούς αντιπροσώπους να υποκύπτουν στους εκβιασμούς μοναρχικών οπλοφόρων". 

Παρ' όλα αυτά "Ο δημοκρατικός όγκος υπερκάλυψε τη νοθεία και τη βία στις μεγάλες πόλεις. Τα αποτελέσματα για τη Δημοκρατία είναι Αθήνα: Προσεγγίζουν το 50%, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος Λάρισα και Έδεσα οι ψήφοι των δημοκρατών ξεπερνούν το 50% ", σημειώνει το έντυπο της Κ.Ε του ΚΚΕ, στις 2 Σεπτέμβρη..

Η λαϊκή βούληση όμως για το αστικό κράτος δεν έχει καμιά σημασία. Κάνει τα "μαγειρέματα" του και ανακοινώνει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος: Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας 68,3%, υπέρ της αβασίλευτης 10,5% και λευκά 21,2%.

Ετσι ο Τσαλδάρης προσφέρει "το ματοβαμμένο στέμμα στον Γκλυξμπουργκ" μαζί με 52.210 λίρες Αγγλίας (τεράστιο ποσό για την εποχή) που αναγκάζεται να πληρώνει ο ελληνικός λαός κάθε χρόνο στον βασιλιά.

Στις 26 Σεπτέμβρη ο Γεώργιος Β’ Γλύξμπουργκ επέστρεψε στην Ελλάδα.

"Μετά το νόθο δημοψήφισμα απειλείται ανοιχτός φασισμός από την Μοναρχική κυβέρνηση", είναι η εκτίμηση του "Ρ". 


Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.com