Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τσίπρας: Πιο (ΗΠΑ)κουος …πεθαίνεις

Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου


«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον μας, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώραςκαι να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος -όπως ήταν τρία χρόνια πριν – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας. 
Με συνέντευξη του, στη Wall Street Journal, ενόψει και της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να δώσει για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήρια του, στις ΗΠΑ. 
Ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός απέκτησε την …«αριστερά» του. Ο Τσίπρας, έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο της Ουάσιγκτον στην περιοχή και έχει αναγάγει τις ΗΠΑ στον «καλύτερο σύμμαχο» της Ελλάδας. Ως …υπάκουος σύμμαχος μάλιστα φροντίζει να διατυμπανίζει με κάθε τρόπο τις επιλογές του.  
Σε μια περίοδο που στα Βαλκάνια, στη Συρία, στη Νοτιανατολική Μεσόγειο «κονταροχτυπιούνται» Αμερικάνοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί και οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, ο Τσίπρας σπεύδει να βαπτίσει την πλήρη πρόσδεση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ ως …«εθνικό συμφέρον».
Η Ελλάδα, έχει επιλεγεί από τις ΗΠΑ για ως το νέο ενισχυμένο ορμητήριο πολέμου στην περιοχή – με βάσεις από τη Σούδα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τον Άραξο μέχρι τη Λάρισα – αλλά ο Τσίπρας αυτή την εμπλοκή στο κουβάρι της έντασης και της φωτιάς, την λανσάρει ως «αναβάθμιση του ρόλου της χώρας»…
Στη συνέντευξή του, που η Αμερικάνικη εφημερίδα, δημοσίευσε με τίτλο: «Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα Βαλκάνια», ο Έλληνας πρωθυπουργός, καυχιέται: «Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».
Στην ίδια συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να στηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και να διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.  Ο ίδιος μάλιστα σπεύδει να καθησυχάσει, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας:  «Δεν θα παίξω παιχνίδια, η Συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας (σ.σ το δημοψήφισμα) στην ΠΓΔΜ». 
Με τον τρόπο αυτό,  σύμφωνα με την WSJ , ο πρωθυπουργός καταρρίπτει τα σενάρια περί αναβολής της ψήφισης της Συμφωνίας για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεδομένου ότι μετά το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι ο Μάρτιος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.
Μάλιστα ο Τσίπρας απέδωσε τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. «Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας»…
Μιλώντας αναφορικά με το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών και τη στάση της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Πήραμε μια απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό ήταν ένα πολύ καθαρό σήμα».
Το σίγουρο είναι ότι πιο (ΗΠΑ)κουος πεθαίνεις…
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr