Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Τα μαθηματικά του Covid-19

Του Νικόλα Μπιρμπάκου

Ακούμε συχνά την έκφραση «αυξάνεται εκθετικά» όμως στην πραγματικότητα δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ο λόγος ίσως να βρίσκεται στην προσέγγισή μας σε ότι αφορά την καθημερινότητα όπου τα πάντα σχεδόν εξελίσσονται γραμμικά.

Για παράδειγμα, όταν ανοίγεις τη βρύση να γεμίσεις ένα μπουκάλι νερό ο ρυθμός με τον οποίο αυτό τρέχει προς το δοχείο είναι σταθερός, άρα η διαδικασία είναι γραμμική.

Από την άλλη μεριά στην περίπτωση του κορωνοϊού τα κρούσματα στην Κίνα μέχρι πριν 4 ημέρες δεκαπλασιάζονταν κάθε 16 ημέρες. Αυτό, όταν το υπολογίσεις, μεταφράζεται στα σκαλοπάτια:

Τα 10.000 μετά από 16 ημέρες γίνονται 100.000, μετά από άλλες 16 (σε ένα μήνα δηλαδή συνολικά) φτάνουν το 1.000.000, στις 47 ημέρες θα έχουν φτάσει στα 10 εκατομμύρια, τα 100 εκατομμύρια σε 64 ημέρες και ένα δισεκατομμύριο σε 81 μέρες.

Ούτε καν σε τρεις μήνες από σήμερα.



Αυτό είναι η εκθετική αύξηση σε πιο χειροπιαστούς (και τρομακτικούς) αριθμούς. Δείτε και στο βίντεο που τα λέει πιο αναλυτικά. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ρίχνουν τον ρυθμό αύξησης με τον καιρό, καθώς όσο περισσότεροι αρρωσταίνουν τόσο λιγότεροι μένουν για να κολλήσουν, και όσο περισσότεροι προσέχουν τόσο πιο δύσκολο είναι να κολλήσουν.

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό, τα μαθηματικά έχουν τρόπο να το υπολογίσουν και να το απεικονίσουν. Οδηγούμαστε τελικά σε μια γραφική παράσταση που έχει μορφή που μοιάζει με ανάποδο S. Όταν η κλίση φτάσει στη μέγιστη τιμή της είναι σημάδι πως εδώ και μετά τα κρούσματα θα αρχίσουν να μικραίνουν κάθε μέρα – κάτι που συμβαίνει ήδη στην Κίνα.



Αυτό όμως είναι λογικό να συμβεί και αλλού, και φυσικά και στη χώρα μας. Καθώς είμαστε στην αρχή να είστε προετοιμασμένοι για ένα ράλυ τις επόμενες μέρες, μέχρι να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τα πράγματα.

Είναι αυτό που ακούμε συχνά στις τηλεοράσεις μας με την ατάκα «θα πάμε χειρότερα πριν πάμε καλύτερα».

Δείτε το βίντεο με προσοχή, ακόμα κι αν τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό σας σημείο, γιατί λογικά έτσι ακριβώς θα ακούσουμε να ξετυλίγονται τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες.

Ανάρτηση από: https://paratypws.wordpress.com/

 Ευχαριστώ τον φίλο Χρήστο Κ.