Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου μετά την ξαφνική(;) κίνηση Μαρινάκη...

Τα πάνω κάτω φέρνει η ξαφνική κίνηση του Β. Μαρινάκη να επιστρέψει -και μάλιστα με μια εξευτελιστική για την κυβέρνηση ανακοίνωση- τα ποσά που εισέπραξε ο όμιλός του από τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό. Η ενέργεια αυτή αποτελεί κι ένα γενικότερο κόλαφο για το Μέγαρο Μαξίμου αφού εκτός από τις σχέσεις που διαταράσσονται με τον επιχειρηματία και μιντιάρχη ενισχύονται και τα ερωτήματα για το σκάνδαλο των 20 εκατ. ευρώ. 

Στην ανακοίνωση της Alter Ego γίνεται λόγος για “αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές” ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούσε να υπερασπιστεί το όλο εγχείρημα αρνούμενος ότι έγινε και το παραμικρό λάθος. Μετά το κατά μέτωπον χτύπημα Μαρινάκη στην κυβέρνηση επικρατούσε αμηχανία καθώς φαίνεται ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες σε μια φάση που το πρωθυπουργικό επιτελείο έδειχνε επαναπαυμένο ότι έχει τα πάντα υπό έλεγχο...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την οργή του κ. Μαρινάκη τροφοδότησε το γεγονός ότι στη λίστα με τα ποσά που ανακοινώθηκαν το Mega εμφανίζεται να έχει λάβει λιγότερα ακόμη και από το Open του κ. Σαββίδη. Όπως αναφέρεται μάλιστα το αφεντικό της Alter Ego επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και αφού τους ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψει τα χρήματα φέρεται μεταξύ άλλων βαριών εκφράσεων να τους είπε εν εξάλλω: “Ας σας προστατεύσει ο Ιβάν του Τσίπρα...”.

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση των ποσών, για το Mega ο όμιλος Μαρινάκη πήρε 470.527 ευρώ ενώ η πλευρά Σαββίδη για το Open πήρε 557.566 ευρώ. Αντίστοιχα για την ιστοσελίδα του Mega δόθηκαν 21.080 ευρώ ενώ για την ιστοσελίδα του Open 124.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη «λίστα Πέτσα» το ποσό που αναλογούσε συνολικά στον Όμιλο Μαρινάκη (κανάλι, εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες) ήταν 1.231.886 ευρώ. Άλλες 306.260 ευρώ ήταν για τα Παραπολιτικά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν εφεξής τα μέσα που ελέγχει ο κ. Μαρινάκης -δηλαδή, εκτός από το τηλεοπτικό κανάλι, οι εφημερίδες Τα Νέα, το Βήμα αλλά και τα Παραπολιτικά, εφημερίδα και ραδιόφωνο- δεδομένου ότι τουλάχιστον έως τώρα ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές, εάν όχι ο βασικότερος- της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Επίσης, σημασία έχει εάν θα υπάρξουν και πολιτικές παρενέργειες δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί και των ανακατατάξεων που αναμένονται από το φθινόπωρο λόγω της ύφεσης και της επαπειλούμενης νέας οικονομικής κρίσης. Κάποιοι ήδη λένε με νόημα ότι “αρχίζουν τα όργανα”.

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, είναι φανερό ότι υπό το βάρος και των καταγγελιών αυτών το εν λόγω διαφημιστικό πρόγραμμα, που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, τινάζεται στον αέρα ενώ μένει να φανεί εάν το παράδειγμα Μαρινάκη θα ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι ΜΜΕ. Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλώντας για “φιάσκο” σημειώνει ότι «οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πέτσας δεν είναι πλέον μόνο βαριά εκτεθειμένοι, αλλά και καταγέλαστοι».

Στην ανακοίνωση της Alter Ego αρχικά αναφέρεται ότι όλα τα μέσα του ομίλου από την εμφάνιση της πανδημίας φιλοξένησαν αναλυτικά ρεπορτάζ, επιστημονικές καταγραφές, έρευνες, συνεντεύξεις ειδικών επιδημιολόγων και πλήθος σχετικών άρθρων και εκπομπών “με μόνο γνώμονα την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Και χωρίς βεβαίως καμία προσδοκία κρατικών ή άλλων διαφημιστικών εσόδων. Αυτή ήταν η υποχρέωσή μας, αυτήν εκπληρώσαμε και με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών θα συνεχίσουμε ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, καθώς η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και συνεχίζει να απειλεί τη χώρα μας”. Και προσθέτει: “Επειδή δεν συντασσόμεθα με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι» και επιπροσθέτως, επειδή θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές, επιστρέψαμε από το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου – τα ποσά που προέκυψαν για τον όμιλό μας από τις σχετικές κρατικές διαφημίσεις. Προτρέπουμε δε την κυβέρνηση να διαθέσει το επιστραφέν ποσό στις οικογένειες των άνεργων εργαζομένων στα ΜΜΕ.”


Ανάρτηση από: http://www.press-gr.com/