Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ιταλικό ποδόσφαιρο και ελληνικός πολιτισμός!


Του Τάσου Χατζηαναστασίου

Εκεί που ετοίμαζα σημειώσεις και υλικό για τη διδασκαλία του Β’ Αποικισμού, θυμήθηκα ότι φέτος ο Κρότωνας (Crotone), η ποδοσφαιρική ομάδα της ομώνυμης πόλης της Καλαβρίας της Ιταλίας, παίζει στην Α΄ κατηγορία. Είπα λοιπόν να δω πώς βιώνουν οι οπαδοί της ομάδας, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα της πόλης, την ιδιαίτερη καταγωγή τους για να το αξιοποιήσω διδακτικά. Ε, λοιπόν, ενώ γνώριζα πως καμαρώνουν επειδή ανήκουν στη Μεγάλη Ελλάδα, δεν περίμενα να δω πως η κερκίδα των φανατικών (curva sud) ανεβάζει σταθερά σύμβολα και εικόνες του αρχαίου Κρότωνα! Μέχρι και το, ως είθισται, υβριστικό τραγουδάκι σε βάρος της γειτονικής, και γι’ αυτό μισητής ομάδας του Καταντζάρο, αφού πρώτα στολίζει με χυδαίες εκφράσεις τους αντιπάλους οπαδούς, καταλήγει: “Όταν οι Έλληνες αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, ήρθαν πρώτα εδώ, ό,τι και να λέτε εσείς, εμείς είμαστε η Ιστορία”!

Στέλνω το σχετικό υλικό, με την επισήμανση ότι δεν είναι ολόκληρο αξιοποιήσιμο σε σχολική τάξη για να μην χρειαστεί να απολογούμαστε για τις ύβρεις των φανατικών! Αυτό που κρατάμε, ωστόσο, κι εγώ αξιοποιώ ως αφόρμηση είναι την περηφάνια, όχι των λογίων, όχι των μορφωμένων, αλλά του απλού λαού που την πόλη τους ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Έτσι για να θυμόμαστε πού και πού ότι η αρχαία Ελλάδα εξακολουθεί να εμπνέει, να συγκινεί και κυρίως να αποτελεί τιμή για τους λαούς που συνδέονται ιστορικά μαζί της, ενίοτε μάλιστα και καπηλευόμενοι αυτήν την κληρονομιά μέσα από διαστρεβλώσεις και αποσιωπήσεις…

Στην φωτογραφία η κερκίδα των φανατικών στολισμένη με την επιγραφή που μιμείται την αρχαία ονομασία (KROTON) αντί της ιταλικής (Crotone), και το σύνθημα: “Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας” με τον σχετικό χάρτη. Στο ένα βίντεο ξεδιπλώνονται οι εικόνες του Πυθαγόρα, του Μίλωνα και του Αλκμαίωνα με επεξηγηματικά κείμενα για την προσωπικότητά τους (!) ενώ τα μεγάφωνα παίζουν το κεντρικό θέμα της μουσικής της ταινίας the Chariots of Fire (Δρόμοι της Φωτιάς) του Βαγγέλη Παπαθανασίου!

ενώ στο άλλο

είναι το τραγούδι των φανατικών που καταλήγει: η Ιστορία είμαστε εμείς! Εδώ και με κοντινή λήψη από την κερκίδα.

Ανάρτηση από: https://ardin-rixi.gr/