Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Τούρκικα φουντούκια; ΟΧΙ, ευχαριστώ!

Φουντούκια παράγει όλη η Ευρώπη, η δυτική Ασία και η βόρεια Αφρική και βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Η λέξη "φουντούκι" προέρχεται από τη φράση ποντικόν κάρυον, δηλ. "καρύδι του Πόντου", ονομασία που προέκυψε λόγω της καλλιέργειας της φουντουκιάς στον Πόντο τα αρχαία χρόνια. Από εκεί, η λέξη ποντικόν πέρασε στα αραβικά και μετέπειτα στα τουρκικά ως fındık (προφορά: "φουντούκ") και τελικά επέστρεψε στα Νέα Ελληνικά, με αντιδάνειο, ως "φουντούκι" κατά την Τουρκοκρατία.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Η ευρεία χρήση τους στην ζαχαροπλαστική είναι που οδήγησε τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Σαλβίνι να δηλώσει: "Άλλαξα συνήθειες. Δεν τρώω πια ιταλική κρέμα σοκολάτας, διότι ανακάλυψα ότι περιέχει τουρκικά φουντούκια. Προτιμώ να τρώω δικό μας φαγητό, να στηρίζω τις εταιρίες που χρησιμοποιούν ιταλικά προϊόντα και τους ιταλούς αγρότες".
Τους πρώτους μήνες του 2018 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, ως ακατάλληλα, τουρκικά προϊόντα στο Τελωνείο Κήπων (όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος») από τους γεωπόνους ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα: 62 τόνοι λεμόνια, 48.5 τόνοι ρόδια, 30 τόνοι αποξηραμένα βερίκοκα, 12 τόνοι φουντούκια και 4 τόνοι φιστίκια.

Μάλιστα, τα τουρκικά φουντούκια είναι πρώτα στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα και επιβλαβή εισαγόμενα στην Ευρώπη τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι έχει βρεθεί σε αυτά η καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη, σε ποσότητα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Στην Ελλάδα έχουμε την ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά (Corylus avellana - Κόρυλος η αβελλάνα)
Η λεπτοκαρυά είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες και ο καρπός της σκεπάζεται από ένα κυπελλοειδές περικάρπιο με οδοντωτά χείλη. Καλλιεργείται στην Ημαθία, Πέλλα, Δράμα, Άρτα, Λάρισα, Γρεβενά, Καβάλα κ.α.

Ύστερα από έρευνα σε τρία καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών διαπιστώσαμε ότι μόνο το ένα είχε φουντούκια ελληνικά. Την ίδια δυστυχώς πολιτική ακολουθούν και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (supermarket) στα ράφια των οποίων βρίσκεις φουντούκια Τουρκίας, σχεδόν αποκλειστικά.

Κι όμως: από λαϊκές αγορές, καταστήματα πώλησης ελληνικών προϊόντων ή από ειδικά ράφια μπορούμε να προμηθευτούμε ελληνικά φουντούκια. Την άλλη φορά να ελέγξουμε την προέλευση στη συσκευασία.
Αξίζει τον κόπο να ενισχύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς, να μην δώσουμε ούτε ευρώ στο ταμείο του Ερντογάν, να μην στηρίξουμε την νεο-οθωμανική τουρκική οικονομία.

*Στην φωτογραφία τα φουντούκια Τουρκίας που πουλά ο ΑΒ Βασιλόπουλος, όμως επίσης τουρκικά φουντούκια πουλά ο Σκλαβενίτης και άλλες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Ανάρτηση από: Δεν αγοράζουμε Τουρκικά προϊόντα