Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Πώς Κυπριακή Δημοκρατία και Κατεχόμενα έγιναν δύο “αυτοδιοικούμενες περιοχές”

Του Κώστα Βενιζέλου

Η σιγή ασυρμάτου που έπεσε γύρω από τη μεθόδευση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να αναφερθεί σε έκθεση του Γ.Γ. για το Κυπριακό σε δυο «αυτοδιοικούμενες περιοχές», είναι εκπληκτική. Ως να μην έχει συμβεί οτιδήποτε. Ως να μην υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια εξίσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς.

«Κρατάμε» την έντονη –όπως αναφέρθηκε– αντίδραση της Λευκωσίας στα όσα επιχείρησε να παρουσιάσει η απεσταλμένη του διεθνούς οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, που ανέλαβε να βολιδοσκοπήσει την ελληνική πλευρά. Το πόσο αποτελεσματική είναι η αντίδραση θα φανεί στο περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα υποβληθεί τον Ιούλιο.

Είναι σαφές πως από καιρό διαφαίνονταν οι προθέσεις των διαφόρων πλευρών, που προσπαθούσαν επισταμένα και μεθοδευμένα να προωθήσουν “νέες προσεγγίσεις” στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη – κάποτε  με το γάντι, μερικές φορές με άτσαλο τρόπο – επιχείρησαν στο παρελθόν να αναδείξουν την ύπαρξη δύο χωριστών οντοτήτων. Παραδείγματα στη συνεργασία στα πλαίσια των τεχνικών επιτροπών, η συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν στη νεκρή ζώνη.

Ενδεικτική των προθέσεων ήταν και η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον Ιανουάριο του 2018, όπου μεταξύ άλλων είχε «εξαφανιστεί» κάθε αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία», που αντικαταστάθηκε από την «κυπριακή κυβέρνηση». Η δε αναφορά σε «τουρκοκυπριακές αρχές»  διαμόρφωνε από τότε τους συνειρμούς για δύο «αυτοδιοικούμενες περιοχές». Ποια η εικόνα, που επιχειρήθηκε να δοθεί;

Από τη μια «η κυπριακή κυβέρνηση» (ελεύθερες περιοχές) και από την άλλη «οι τουρκοκυπριακές αρχές» (βόρειο τμήμα του νησιού, δηλαδή το κατεχόμενο). Αυτό που αφηνόταν να εννοηθεί τότε, “σερβιρίστηκε” τώρα υπό μορφή βολιδοσκόπησης από την κ. Λουτ ενόψει της υποβολής νέας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παιχνίδι μεθοδεύσεων

Είναι σαφές πως υπάρχει μια εξελικτική πορεία διολίσθησης του Κυπριακού. Η βασική φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης είναι η συστηματική προσπάθεια νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων. Η πορεία αυτή περνά μέσα από διάφορες “ανακαλύψεις” που προβάρονται έκπαλαι στο… πειραματόζωο. Στη λογική των συνιστώντων κρατιδίων, των δύο οντοτήτων, ουσιαστικά των δύο κρατών, στηρίζονται όλες τις πρωτοβουλίες και οι “νέες ιδέες”.

Είναι σαφές πως σε αυτό το παιχνίδι των μεθοδεύσεων φαίνεται πως η αντίδραση που εκδηλώνεται δεν είναι ικανή να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Κι αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Τι φταίει; Η “κόπωση”; Η έλλειψη σχεδιασμού; Ό,τι και να ισχύει από όλα στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που έχουμε ενώπιον μας είναι μια συστηματική προσπάθεια κάποιων που εργάζονται εργολαβικά για την εξίσωση του νόμιμου κράτους με το ψευδοκράτος. Εάν περάσει αυτή η προσπάθεια τότε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς, θα καταστεί “εκλιπούσα”.

Θα στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο ο Μητσοτάκης; [3:59"]

 

Τα λάθη είναι διαχρονικά, όπως και οι μεθοδεύσεις. Κάποιοι προσπαθούν να εξισώσουν το παράνομο κατοχικό καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία –φευ– δεν προασπίζεται πάντα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο έδαφος και στη θάλασσα. Δεν υπερασπίζεται πάντα  τα  κεκτημένα της, το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένο κράτος. Αντίθετα, κινήσεις και ενέργειες που γίνονται υποβαθμίζουν το κράτος και το εξισώνουν με το κατοχικό καθεστώς. Κι αυτό επιβεβαιώνεται πολύ συχνά.

Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με αυταπάτες. Δεν αντιμετωπίζονται κρύβοντας τις μεθοδεύσεις αυτές κάτω από το χαλί. Γιατί θα τις βρίσκουμε συνεχώς ενώπιον μας. Όπως τώρα με την… ιδέα της κ. Λουτ. Το ίδιο γίνεται με τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Από κάποιους προβάλλεται το αφήγημα της ψευδαίσθησης ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών προβλημάτων και πως η Τουρκία είναι υπό κατάρρευση. Αναμένοντας την κατοχική δύναμη να… καταρρεύσει παρακολουθούμε τα νέα τετελεσμένα, που επιβάλλει.

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/