Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια μετά, η πληγή δεν κλείνει -Πορείες και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στις 6 Δεκέμβρη 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός στην διασταύρωση Μεσολλογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια από σφαίρα αστυνομικού.

Ήταν 9 το βράδυ όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Μια κοπέλα που βρισκόταν στο μπαλκόνι της πάτησε το REC. Το 15χρονο παιδί έπεσε στο νεκρό στο έδαφος. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, ατάραχοι απλά έφυγαν από το σημείο.

Το νέο της δολοφονίας κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα. Ένα ποτάμι κόσμου θα ξεχύνονταν σε λίγο στους δρόμους και δεν θα έφευγε από αυτούς για πολύ καιρό. Αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η οργή έγινε η εξέγερση του Δεκέμβρη.

Σήμερα, συμπληρώνονται 14 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, που αν ζούσε θα γινόταν 30 χρονών. Στη μνήμη του είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα καλέσματα συνδέουν και επικαιροποιούν το μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία, στο φόντο της χθεσινής απόπειρας ανθρωποκτονίας του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό κατά την καταδίωξή του όταν επιχείρησε να διαφύγει από πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη πορεία με συγκέντρωση στα Προπύλαια από μαθητές και φοιτητές ενώ στις 18:00 είναι το κάλεσμα πάλι στα Προπύλαια από διάφορες συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία.

«Δρακόντεια» είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η αστυνομία για την επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στην Αθήνα προβλέπεται να συμμετάσχουν 4.000 αστυνομικοί από Υπηρεσίας Τάξης και Ασφάλειας και θα ενισχυθούν και από διμοιρίες από την επαρχία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την επίβλεψη των πορειών drones, τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και τα υδροβόλα οχήματα «Αίαντες» εφόσον χρειαστούν για καταστολή.

Σημειώνεται ότι, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα πραγματοποιούνται και προληπτικές προσαγωγές υπόπτων.

Αντίστοιχα αυστηρά μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για άλλες πόλεις της χώρας που έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Ανάρτηση από: https://tvxs.gr/