Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Η Ελλάδα χαρτί υπό διαπραγμάτευση στα χέρια της Δύσης

Που μπορεί να οδηγήσει η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Πόσο πιθανή είναι μια γενικευμένη σύρραξη;

«Δεν υπάρχει πλέον ο σφιχτός έλεγχος της περιοχής από τις ΗΠΑ» είναι το πρώτο συμπέρασμα της συζήτησης με τον πολύπειρο δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο στο στούντιο του militaire.gr.

«Η Ουάσινγκτον δεν ελέγχει πλέον με τον ασφυκτικό τρόπο του παρελθόντος την Άγκυρα», λέει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος απαντώντας σε όσους έχουν εναποθέσει όλες τις «ελπίδες» τους στον υπερατλαντικό μας «σύμμαχο».

Το βασικό λάθος που γίνεται σε όλες τις αναλύσεις για τα ελληνοτουρκικά είναι ότι ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας, επισημαίνει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος και με μερικά ιστορικά παραδείγματα εξηγεί γιατί πρέπει στις αναλύσεις μας να κοιτάμε έξω από το παράθυρο κι όχι μόνο μέσα απ΄ αυτό.

Μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιείται από τη Δύση έναντι της Τουρκίας;
Ο Δ.Κωνσταντακόπουλος αφού επισημαίνει την επεκτατική και μιλιταριστική τουρκική πολιτική και τον παρανοϊκό της εθνικισμό, επισημαίνει ότι από το 2015 και μετά ερμήνευσε τις «τριγωνικές συμφωνίες» και την κινητικότητα που υπήρξε στην ανατολική Μεσόγειο ως άμεση απειλή. Εξηγεί σε ποια περίπτωση θεωρεί ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε χωρίς να έχει καμία απολύτως κάλυψη από τους «συμμάχους» της.
Στην εξίσωση της ανάλυσης του βάζει φυσικά και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα που ήταν τρεις φορές πιο σκληρά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που τα υπέστησαν. «Ήταν μνημόνια εξαφάνισης έθνους», λέει.

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το επιχείρημα των απειλών που έχει να αντιμετωπίσει για να αποφύγει την αποστολή όπλων. «Η υπερβολική υποτέλεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχει καταστρέψει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις…Η Ελλάδα δεν «γεννήθηκε» αντιαμερικανική χώρα, έγινε μετά απ΄ όσα έγιναν. Με πολιτικούς που ποτέ δεν ζήτησαν από τους Αμερικανούς τίποτα. Αν ζήταγαν οι Αμερικανοί θα το καταλάβαιναν», λέει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος και επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα σχεδόν ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε.

«Είμαστε ένα χαρτί υπό διαπραγμάτευση στα χέρια των Δυτικών. Δεν είμαστε ένα ανεξάρτητο υποκείμενο το οποίο παζαρεύει τη θέση του. Ο Ερντογάν κάτι θα δώσει και κάτι θα πάρει. Η ελληνική στάση είναι «πάρτα όλα»! Αυτό δεν μπορεί να είναι δόγμα στη διπλωματία. Για να μην παρεξηγηθώ: αν η Τουρκία προσπαθήσει να πάρει τη Χίο προφανώς θα κάνουμε πόλεμο. Αλλά δεν μπορεί να κάνουμε ότι μας λέει ο κ.Νετανιάχου και η κα. Νούλαντ ακόμη κι αν δεν συμφέρει τη χώρα», υποστηρίζει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος και προσθέτει: «Και ο Ιωαννίδης δεν πίστευε ότι κάνει προδοσία , πίστευε ότι θα ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα και την ένωσε με την Τουρκία».

«Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με ΗΠΑ-Ισραήλ και Ευρώπη είναι σχέσεις απόλυτης υποτέλειας. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον τα προσχήματα», καταλήγει ο Δ.Κωνσταντακόπουλος.

Ανάρτηση από: https://enallaktikos.gr/