Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Smart phone: Ο ψηφιακός χαφιές

Του Κώστα Κατάρα

Η ψηφιακή τεχνολογία επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην ιδιωτικότητα του ατόμου που, είτε παραδόθηκε στη σαγήνη ασήμαντων εφαρμογών (Apps) που του απομυζούν προσωπικές πληροφορίες για εμπορικούς και όχι μόνο σκοπούς, είτε προδόθηκε από το κράτος που θέλει να ξέρει όσα περισσότερα για κάθε πολίτη ώστε να τον ελέγχει και να τον χειραγωγεί, με απολυταρχικές πρακτικές.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία ώστε οι θηρευτές πληροφοριών να απογυμνώσουν το άτομο: Aπό την βιομετρική επιτήρηση, έως τα συστήματα κοινωνικής εμπιστοσύνης (social credit systems) στη Κίνα και το ελληνικό υβρίδιό του, τον υπερ-Τειρεσία, έως φυσικά το ίντερνετ και τα social media. Όμως τίποτε δεν είναι πιο θανατηφόρο, που φέρνει και το τέλος της ιδιωτικότητας, όσο δύο εργαλεία στα οποία ωθούν οι κυβερνήσεις να κάνουμε σήμερα, βίαια, μέγιστη χρήση: το κινητό τηλέφωνο και το πλαστικό/ψηφιακό χρήμα (CBDC).

Και τα δύο είναι εργαλεία που, αν το σκεφθείς, στα επιβάλει το κράτος (πχ φορολογική δήλωση, ανάληψη σύνταξης, χτίσιμο αφορολόγητου υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα, Covid Wallet, ψηφιακή ταυτότητα, ταυτοποιητικά έγγραφα μόνο από Gov.gr, κλπ ). Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία που μπορείς ελεύθερα να αποφασίσεις εσύ για τη χρήση τους. Για παράδειγμα, για το ίντερνετ μπορείς να κάνεις ασφαλή πλοήγηση μέσα από σύνδεση VPN ή/και πιο ασφαλείς browsers, ενώ τα social media μπορείς να τα σταματήσεις ή να γίνεις σχεδόν αόρατος. (Για το πλαστικό/ψηφιακό χρήμα (CBDC) θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό σημείωμα)

Το VPN (Virtual Private Network), δηλαδή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, ως γνωστό προσφέρει υψηλής ασφάλειας κρυπτογράφηση δεδομένων που επιτρέπει άρση γεωγραφικών περιορισμών, παράκαμψη κρατικής λογοκρισίας, ασφαλή σύνδεση σε κοινόχρηστη χρήση WiFi, και πολλές κοινόχρηστες ΙΡ για απόλυτη ανωνυμία χρήστη. Υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες VPN (πχ ProtonVPN, Atlas VPN) και πληρωμένες με μικρό κόστος (πχ NordVPN, CyberGhost, κλπ).

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/