Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Πειραιάς: Αρωμα σκανδάλου στην αγορά νέου κτιρίου για τα δικαστήρια

Ενα άρωμα σκανδάλου αναστατώνει τον Πειραιά. Αιτία η πρόθεση του Δημοσίου να αγοράσει νέο κτίριο για τη στέγαση των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης. Ομως το Δημόσιο έχει άλλα κατάλληλα κτρία. Επίσης άφησε να εκπλειστηριαστεί το κτίριο που, όπως δείχνει, θέλει τώρα να αγοράσει. Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης πρόκειται να χαρίσει σε ιδιωτική εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω.

Η ανάρτηση στη Διαύγεια της διακήρυξης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για την αγορά ενός κτιρίου περίπου 30.000 τ.μ. στα όρια του Δήμου Πειραιά, είναι τόσο σαφής στις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κτίριο ώστε φωτογραφίζει ένα συγκεκριμένο: την παλιά καπνοβιομηχανία Κεράνη.

Το κτίριο εκπλειστηριάστηκε για 5.500.000 ευρώ και τώρα μπορεί να αγοραστεί ξανά από το Δημόσιο για ποσό έως 80.954.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

Αν και προσφέρονταν δωρεάν δύο δημόσια κτίρια, αυτό της Ραλλείου (μάλιστα είχαν δοθεί και χρήματα για μελέτες) και αυτό του πρώην Τελωνείου στο λιμάνι του Πειραιά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει άλλο κτίριο από ιδιώτη.

Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πειραιά η μεταστέγαση των δικαστηρίων. Ετσι η διακήρυξη του ΤΑΧΔΙΚ θα ήταν καλοδεχούμενη, αν δεν υπήρχαν κάποιες περίεργες συμπτώσεις. Για παράδειγμα, το Δημόσιο ζητάει ένα κτίριο έως 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Το κτίριο του «Κεράνη» στα Καμίνια είναι 29.900 τ.μ..

Τι λένε δικηγόροι

Το μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννης Καρδαράς που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά, δήλωσε στο newsbreak.gr:

«Ενώ ψάχνουμε τόσο καιρό για δικαστικό μέγαρο και ενώ διήρκησαν 7 έτη διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πειραιά, είχε καταρχήν συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση για 49 έτη του κτιρίου της Ραλλείου του οποίου η αποπεράτωση είχε προϋπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Η δε μετασκευή του δημοσίου κτιρίου εκεί που είναι σήμερα τα δικαστήρια, είχε προϋπολογιστεί 8 έως 10 εκατ. Άρα με 35 εκατομμύρια θα είχαμε δυο δικαστικά μέγαρα. Παρακάμπτεται αυτό για το οποίο είχε υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το δήμο και παρακάμπτεται το δημόσιο κτίριο στην Ακτή Κονδύλη, με πρόσοψη στο λιμάνι και πλησίον όλων των συγκοινωνιακών προσβάσεων.

Είναι απαράδεκτο να παρακάμπτονται δυο δημόσια ακίνητα και να αγοράζεται ιδιωτικό με το σκεπτικό ότι όλα τα δικαστήρια θα είναι σε ένα κτίριο. Και ερωτώ γιατί να μην είναι το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. στην ακτή Κονδύλη) το πιο κατάλληλο που είναι και μεγαλύτερο σε επιφάνεια οικοπέδου από του «Κεράνη» χωρίς να δώσουμε 80 εκατ.;».

Ιδιοκτήτης ισραηλινή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων

Το κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» ανήκει στον ισραηλινό όμιλο BZPW Real Estate Development.

Η εταιρεία έχει αγοράσει σειρά ακινήτων στην Πλάκα, τα Ιλίσια, στου Ψυρρή, το Περιστέρι, τη Νίκαια και το «φιλέτο» της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, με τις… ευλογίες της διοίκησης Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην τράπεζα.

Η διακήρυξη στο σάιτ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

ktirio peiraia

Ανάρτηση από: https://www.newscenter.gr/