Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Απολύθηκε λόγω θανάτου

Της Adriana Siapca

Το όνομά του ήταν Σεμπάστιαν Γκαλάσι, ήταν 26 ετών και δούλευε στη Φλωρεντία ως διανομέας για την Glovo. Με αυτόν τον τρόπο πλήρωνε τις σπουδές του στο web graphics. Το βράδυ φορούσε τα φτωχικά του ρούχα, όπως οι σκλάβοι, και με το ποδήλατό του προσπαθούσε να τρέξει όσο πιο γρήγορα γινόταν για να νικήσει τους χρόνους του αλγόριθμου και αγνοήσει τον πόνο μιας επισφαλούς κατάστασης που ενώνει χιλιάδες άντρες και γυναίκες.

Το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου καθυστέρησε σε μια παράδοση και η Glovo τον απέλυσε αμέσως.
Δεν ήξεραν ότι ο Σεμπάστιαν είχε πεθάνει στο νοσοκομείο Careggi αφού είχε τροχαίο με ένα SUV με το ποδήλατό του. Δεν ήξεραν ότι οι αλυσίδες της πολυεθνικής είχαν έναν ακόμη νεκρό που προσπαθούσε να ανταποκριθεί στους χρόνους παράδοσης που υπαγορεύονταν από έναν αλγόριθμο που δεν σέβεται κανέναν.Το επόμενο πρωί έφτασε στο e-mail του μια αυτόματη επικοινωνία από την πολυεθνική, με την οποία τον ειδοποιούσε για την απόλυσή του για μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της σύμβασης.
Σε αυτό το email περιέχεται όλο το κακό ενός απάνθρωπου οικονομικού μοντέλου, στο οποίο ο εργάτης δεν είναι άνθρωπος, αλλά η πίτσα capricciosa που καλείται να την μεταφέρει ασφαλή και αβλαβή και που δεν το καταφέρνει επειδή παρασύρεται βίαια από ένα SUV.