Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Γερμανία: έγινε πραγματικότητα η μεγάλη επιστροφή στο δικό της "Schwarze Gold"! Η Ελλάδα; Καίει φυσικό αέριο!

Το 2013, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ είχε αποκαλέσει το λιγνίτη "Schwarze Gold", μαύρο χρυσό. Τώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν τη διακοπή της ροής του φθηνού Ρωσικού αερίου απ' τους αγωγούς Nord Stream 1 & 2 στη Γερμανική βιομηχανία, αυτός ο καταφρονημένος μαύρος χρυσός καλείται για ακόμα μια φορά να σώσει τη Γερμανία. Κι όπως τον Ιούνιο 2022 μετέδωσε το κρατικό κανάλι ARD, η μεγάλη Γερμανική εταιρεία RWE όχι μόνο διέκοψε την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία, αλλά έψαχνε να ξαναπροσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους! 

Όπως έγραφα τον Ιούνιο, το πλέον συγκλονιστικό στο ρεπορτάζ του ARD είναι η ονομαστική αναφορά σε τρία συγκεκριμένα λιγνιτικά εργοστάσια, που σήμερα είναι κλειστά και ενδέχεται να ξανανοίξουν, προκειμένου να υποκαταστήσουν ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο: πρόκειται για τα εργοστάσια Niederaussem E (299MW), Niederaussem F (306MW) και Neurath C (294MW). Το 1ο είναι κατασκευής του 1970, το 2ο του 1971 και το 3ο του 1973! Εργοστάσια που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, εργοστάσια που στην πραγματικότητα έχουν αντικατασταθεί εδώ και μια 10ετία με τα τεράστια νεότερα Neurath F και G, της υπερσύγχρονης τεχνολογίας BoA 2 & 3. Εργοστάσια που είναι κατά 10-15 χρόνια παλαιότερα απ' τις δικές μας λιγνιτικές μονάδες στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, που τις κλείσαμε για να καίμε φυσικό αέριο και να στείλουμε τους λογαριασμούς στη στρατόσφαιρα. (Στην εικόνα βλέπουμε αριστερά το παλιό εργοστάσιο Neurath και δεξιά τις υπερσύγχρονες μονάδες ΒοΑ).

Σύμφωνα τώρα με όσα μετέδωσε το Reuters στις 26/9/2022, εκπρόσωπος της RWE ανακοίνωσε πως... τα τρία συγκεκριμένα πιο πάνω εργοστάσια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη λειτουργία στις αρχές Οκτωβρίου και αναμένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες απ' την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να δουλέψουν συνεχώς το επόμενο διάστημα!

Όταν το βράδυ της 28/9/2019 η RWE έθετε εκτός δικτύου το Neurath C (με το παρατσούκλι "Cäsar"/Καίσαρ), ανακοίνωνε με καμάρι πως "θα αποφευχθούν περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως" και "Για ένα συγκρίσιμο αποτέλεσμα, 2,3 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πρέπει να αντικατασταθούν από ηλεκτρικά αυτοκίνητα". Με την επαναφορά των τριών παλαιών εργοστασίων, περίπου 6,9 εκατομμύρια τόνοι CO2 θα προστεθούν ετησίως στην ατμόσφαιρα, γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν δείτε την τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 να μειώνεται το επόμενο διάστημα. Φυσικά τα κλάματα και οι υστερικές κραυγές για "το κακό CO2" έχουν πάει περίπατο. Και επαναλαμβάνω: τα συγκεκριμένα τρία εργοστάσια είναι σημαντικά πιο παλιά απ' τους δικούς μας ΑΗΣ Καρδιάς 3-4 και Αμυνταίου 1-2!

Κάνετε τώρα τη θλιβερή σύγκριση με την Ελλάδα, όπου η ΝΔ κι η ΔΕΗ ρήμαξαν τα λιγνιτωρυχεία, προκειμένου να σιγουρευτούν πως ό,τι και να γίνει δεν θα υπάρχει λιγνίτης για να έχουμε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και συνεπώς θα πρέπει να καίμε σώνει και καλά φυσικό αέριο. Και μετά θα μας λένε κι από πάνω "εμείς θέλαμε να κάψουμε λιγνίτη, αλλά λιγνίτης δεν υπάρχει". Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης σε βάρος όλων μας. Αλλά τα εγκλήματα των πολιτικών ουδέποτε τιμωρούνται, υπάρχουν μόνο "πολιτικές ευθύνες". Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε ήθος ούτε φιλότιμο ούτε ιδανικά ούτε πατριωτισμός: δεν έγραψα τυχαία πριν κάτι χρόνια για τους "απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος". 

7,24% συμμετοχή του λιγνίτη για σήμερα, με μόνο δυο λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία, έναντι 18,11% εισαγωγών ρεύματος και 30,93% φυσικό αέριο, μας λέει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Και η μέση τιμή ρεύματος στα 358,74€/MWh, με διακύμανση από ελάχιστη 158,29 στις 13:00 μέχρι μέγιστη... 621,00€/MWh στις 20:00! Το άκρον άωτον της κερδοσκοπίας: μη μας πουν πως φταίνε τα φ/β που αυξομειώνονται, γιατί φ/β δεν υπάρχουν ούτε στις 01:00, που έχουν πάει την τιμή στα 306,42€/MWh. "Είναι ο σχεδιασμός της αγοράς, ηλίθιε!", θα έλεγε ίσως σήμερα ο Κλίντον.

Αυτά βεβαίως συμβαίνουν στην ίδια χώρα που το σκάνδαλο με τις μίζες της Μίζενς δεν συνέβη ποτέ, αφού το Εφετείο παρέδωσε άσπιλους τους πάντες! Όπως άλλωστε ποτέ δεν συνέβη η λεηλασία της Proton Bank. Το σκάνδαλο με τις μίζες της Νοβάρτις, ντοκουμενταρισμένο απ' το FBI, επίσης δεν συνέβη ποτέ! Και τώρα πάνε να μας τρελάνουν πως ούτε και το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές συνέβη ποτέ κι αν ο Ανδρουλάκης έχει στοιχεία, να τα πάει στη "Δικαιοσύνη"! Στην ίδια "Δικαιοσύνη" που ξέπλυνε το σκάνδαλο της Μίζενς! Αυτό βεβαίως προκαλεί γέλια, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αφού ήταν ακριβώς ο Σημίτης που έλεγε πως όποιος έχει στοιχεία -για το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν στα χρόνια του- να πάει στη "Δικαιοσύνη"!

Μ' αυτά και μ' εκείνα τα κυβερνητικά κόμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2010, και μας οδηγούν ξανά ολοταχώς προς νέα χρεοκοπία, στην πράξη συμπεριφέρονται ως συμμορίες λεηλασίας του δημόσιου χρήματος, το οποίο κατευθύνουν με χίλια δυο τερτίπια σε "ημετέρους", πάντα με τις ευλογίες της "Δικαιοσύνης", η οποία, προφανώς εντελώς ανίδεη για ό,τι συμβαίνει γύρω της, περιμένει κάποιον να εμφανιστεί με "στοιχεία". Κι αν κανείς δημοσιογράφος ξεφύγει και γράψει κάτι που δεν είναι αρεστό στο γκοβέρνο, όλο και κάποιος δικαστικός θα επέμβει να τον "τσιμπήσει". Αλλά κάπως έτσι οι πολίτες παύουν να εμπιστεύονται τους θεσμούς και τότε ανοίγει ο δρόμος για εξωθεσμικές λύσεις...

Αν στην Ιταλία ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο περίμενε να εμφανιστεί κάποιος με στοιχεία, θα κυβερνούσαν ακόμα ο Αντρεότι κι ο Κράξι. Αλλά η Ιταλική πολιτική Μαφία δεν πιάνει μια μπροστά στη δική μας! Δεν το είπαν τυχαία πως "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!"

Ανάρτηση από: https://greeklignite.blogspot.com/