Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Δεκαετία ’90 : O Μιχάλης Ν.Ράπτης (Πάμπλο) κατά του σφετερισμού του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος

Του Σπύρου Κουτρούλη
Όταν ο Μ.Ράπτης συμβούλευε να ενεργήσουμε κατά των σχεδίων των Σκοπίων

Πολλοί φίλοι μου λένε πολλές φορές ότι αναζητούν με ενδιαφέρον παλαιά τεύχη της «Νέας Κοινωνιολογίας». Σε ένα από αυτά είχε δώσει στον υποφαινόμενο και στον Μ.Μελετόπουλο, συνέντευξη ο Μιχάλης Ράπτης-Pablo. Ο χώρος που έγινε ήταν ένα μικρό διαμέρισμα που διατηρούσε στην οδό Λουκιανού. 
Εκεί αφού ανατρέξαμε σε όλη την περιπετειώδη ζωή του, στην ηγεσία της 4ης Διεθνούς, την εμπλοκή στον αγώνα των Αλγερινών για εθνική ανεξαρτησία μας είπε ότι ο εθνισμός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του τρόπου που ερμήνευε την αριστερά. Τάχθηκε κατά του σφετερισμού του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος και ζήτησε σε περίπτωση επίθεση από την Τουρκία να μην δείξουμε την ολιγωρία που δείξαμε το 1974 στην Κύπρο. 
Μάλιστα συνηγόρησε υπέρ της καλλιέργειας ενός φρονήματος εθνικής αντίστασης. Το ίδιο διάστημα αντιστάθηκε στην επιχείρηση να δαιμονοποιηθούν οι Σέρβοι και να τους φορτωθούν όλα τα εγκλήματα του πολέμου. Τότε οι πολιτικοί πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζαν τον ίδιο ρόλο υπονόμευσης, όπως το περιοδικό «Θέσεις» του Μηλιού που ανατροφοδοτούσε όλη την ρητορική που δικαιολογούσε τους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας.
Ότι δηλαδή γίνεται και σήμερα: υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Στην φωτογραφία με την γυναίκα του Έλλη Δυοβουνιώτη στο γραφείο τους στην οδό Λουκιανού.
Ανάρτηση από: https://tokoinonikoodofragma.wordpress.com