Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο νέος «φιλικός» φασισμός έχει χαμογελαστό πρόσωπο

Μάικλ Μουρ: Ίσως ο πιο επιτυχημένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ της Αμερικής. Κέρδισε το Όσκαρ το 2003 για το ντοκιμαντέρ του "Bowling for Columbine» ενάντια στην οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δημιουργός του περίφημου «Φαρενάιτ 9/11» το 2004, με το οποίο ο Μουρ κατήγγειλε την αντιτρομοκρατική πολιτική του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Τους τελευταίους μήνες, ο 64χρονος αμερικανός σκηνοθέτης «ξανακτύπησε» με ένα άλλο ντοκιμαντέρ, με παρόμοιο τίτλο: Το «Φαρενάιτ 11/9» που τα βάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στις 9η Νοεμβρίου 2016 ανακοινώθηκε επισήμως η νίκη του Τραμπ στις εκλογές και η ανάδειξή του σε πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 θα είναι πάντα μια ημερομηνία που συνδέεται με την τρομοκρατία, αλλά για μένα και τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου 2016, ήταν επίσης, μια μορφή τρομοκρατίας που μαστίζει τη χώρα μου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος» λέει ο Μουρ σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ. «Για μένα, οι ημερομηνίες 11/9 και 9/11 αποτελούν δύο διαφορετικές μορφές του τρόμου: Η πρώτη αφορά στην επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο και στοίχισε τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων. Η δεύτερη, επίσης επικίνδυνη, αφορά στην επίθεση στην ελευθερία των Αμερικανών. Η πρώτη ημερομηνία συνδυάζεται με την πολιτική του τότε Προέδρου Μπους που υπονόμευσε τη δημοκρατία και την ελευθερία της Αμερικής. Αυτή ήταν η πολύ μεγαλύτερη επιτυχία των τρομοκρατών. Το κακό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμία διαφορά, καθώς η πραγματική καταστροφή είναι η κατάργηση της δημοκρατίας στην Αμερική. Πρέπει να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στην Αμερική» λέει ο Μουρ.
Ο νέος «φιλικός» φασισμός
Η FAZ ρωτά τον Μάικλ Μουρ για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλον τον κόσμο. Όπως λέει ο αμερικανός σκηνοθέτης, συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνει ο Μπέρτραντ Μάιρον Γκρος στο βιβλίο του, «Φιλικός Φασισμός» που εκδόθηκε το 1980. Καθηγητής στο City University της Νέας Υόρκης ο Γκρος γράφει ότι ο φασισμός του 21ου αιώνα δεν θα μοιάζει με εκείνον του 20ού αιώνα. Ο νέος φασισμός δεν έρχεται με σβάστικα ή στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά με ένα χαμογελαστό πρόσωπο και ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Έτσι δεν χρειαζόμαστε σφαγές ή πολέμους. Με τη σωστή εμφάνιση και το σωστό μάρκετινγκ και branding, ο φασισμός θα κερδίσει τους ανθρώπους! Φυσικά, χρειάζεστε ακόμα κάποιο ρατσισμό και μερικές εχθρικές εικόνες, αλλά ο νέος φασισμός δεν θα χρειαστεί τόσο πολλή δουλειά όσο ο παλιός και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει ο Μάικλ Μουρ.
Ο αυτοκράτορας Τραμπ
Σύμφωνα με τον Μουρ «ο Τραμπ είναι ένας αυτοκράτορας που θέλει όλη την εξουσία δική του. Πιστεύει σε ένα ολοκληρωτικό στυλ ηγεσίας. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να διοικήσει τη χώρα σαν μια εταιρεία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν διαχειρίζονται δημοκρατικά τις επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον τους είναι μόνο το κέρδος - και όχι αυτό που θα ήταν καλό για τον πλανήτη. Τώρα έχουμε έναν καπιταλιστή στον Λευκό Οίκο και κυβερνάει με τον τρόπο που γνωρίζει από την επιχείρησή του. Θέλει την απόλυτη εξουσία, ώστε να μπορεί να επιβάλει το θέλημά του» λέει στην FAZ ο Μουρ.
O διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «θα έκανε τα πάντα για να είναι στο προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα λένε στο ακροατήριό τους: "Είμαστε εκεί, αποκαλύπτουμε τον Τραμπ και τα λάθη του, οπότε μην ανησυχείς." Αλλά αυτό θέλει ο Τραμπ! Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι ευτυχισμένος όταν απεικονίζεται ως κλόουν. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι αυτός ο γελοίος, ανίκανος Πρόεδρος δεν θα κάνει τίποτα πάρα πολύ κακό. Τι επικίνδυνο λάθος!» λέει ο Μάικλ Μουρ.
«Κανείς δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι ο ίδιος ο Τραμπ άφησε να διαρρεύσει το σκάνδαλο με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Στο τέλος, ακόμη και αυτό το σκάνδαλο τον βοήθησε! Πιστεύω πραγματικά ότι ο Τραμπ ο ίδιος οργάνωσε τα πάντα! Για τους ψηφοφόρους του - και κέρδισε το 64% των ψήφων των λευκών ανδρών - τον κάνει έναν ήρωα, καθώς το όνειρό τους είναι να κάνουν σεξ με μια πορνοστάρ» υποστηρίζει ο Μουρ.
«Όπως όλοι αυτοκράτορες της παγκόσμιας ιστορίας, έχει υποσχεθεί στους ανθρώπους ότι θα λύσει τα προβλήματά τους γρήγορα και εύκολα, οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν χάσει την πίστη τους στο σύστημα και χρησιμοποίησαν τον Τραμπ ως ένα είδος κοκτέιλ Mολότωφ κατά του κατεστημένου»... «οι Δημοκρατικοί μας έχουν απογοητεύσει, η Χίλαρι μας έχει απογοητεύσει, τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης μας έχουν απογοητεύσει. Τώρα ο αμερικανικός λαός ψάχνεται. Η μόνη ελπίδα των Αμερικανών είναι οι ίδιοι.
Χρειαζόμαστε επειγόντως μια πνευματική δύναμη που να εμπνέει τους ανθρώπους και να τους δίνει προοπτική» λέει ο Μουρ.
Ανάρτηση από: http://www.enallaktikos.gr