Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση της πΓΔΜ

Χαρές, πανηγύρια και συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Υπέρ των τροπολογιών του Συντάγματος και της αλλαγής ονομασίας τάχθηκαν 81 βουλευτές, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία.
 Πέρασαν από τη βουλή της πΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. 

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
 Ηδη όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.Χαρές, πανηγύρια και συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Ε.Ε.
Αμεση ήταν η αντίδραση διεθνών παραγόντων: Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.
Την εξέλιξη χαιρέτησε και ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια με μήνυμά του στο Twitter.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση Ζάεφ

«Συγχαρητήρια. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την συνταγματική αλλαγή και η συμφωνία των Πρεσπών έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η ιστορία θα θυμάται αυτή την ημέρα ως αυτή που αφαιρέσαμε το τελευταίο εμπόδιο για το πλήρες ευρωατλαντικό μας μέλλον, έγραψε στο twitter o Bujar Osmani, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Congratulations! The 🇲🇰 Parliament adopted the Constitutional Amendments & the Agreement is implemented in full. History will remember this day as the day when we removed the last obstacle for for our 🇪🇺 Euro-Atlantic future

22 people are talking about this

«Πήραμε την ιδιοκτησία της μοίρας μας. Γράφουμε ιστορία ανοίγοντας το μέλλον μας. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι πιθανά. Επιδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και σε όρους ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε στο twitter ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ.
We have taken ownership of our destiny. We are making history by opening up our future. We have proven that miracles are possible. We demonstrated that we are European, not only geographically, but also in terms of European values. I am proud to be on the right side of history.

70 people are talking about this

Συγχαρητήρια από Μογκερίνι και Χαν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, χαιρέτισαν τη ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη βουλή της ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους τονίζουν:
«Εκφράζουμε ολόψυχα τα συγχαρητήρια μας για τη σημερινή ψήφο του κοινοβουλίου για τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Είναι ένα κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν επιδείξει αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση αυτής της μοναδικής και ιστορικής ευκαιρίας να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά προς το μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά. 

Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που θα οδηγήσουν στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τη χώρα και να την συνοδεύσει προς τον κοινό στρατηγικό στόχο της ολοκλήρωσης της Ε.Ε.»

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής. Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών αναμενόταν να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος "BESA".

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Ανάρτηση από: https://kinisienergoipolites.blogspot.com