Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η «πράσινη συνιστώσα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Γιάννη Μπασκάκη

Ηδη από την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσαμε για άρωμα εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό σχήμα. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων των υπουργείων, μπορούμε πλέον να μιλάμε για... πράσινη συνιστώσα μέσα στην κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι κατά την προηγούμενη περίοδο ηγεμόνευσαν στο κόμμα της Ν.Δ. οι απόψεις της εθνικιστικής της πτέρυγας υπό τους Αντώνη Σαμαρά και Αδωνη Γεωργιάδη, ο Κυρ. Μητσοτάκης χρειαζόταν τώρα αυτό το στοιχείο για λόγους κυβερνητικής ισορροπίας. Για να μη φαίνεται ότι γέρνει το κυβερνητικό του σχήμα προς παλαιοδεξιές, εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις.
Και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει και μια εικόνα ότι η διοίκηση που θα ασκήσει θα είναι τεχνοκρατική. Γι’ αυτό και τοποθετεί στην κυβέρνησή του πρόσωπα που θεωρεί ικανούς διαχειριστές από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι βέβαια αυτή του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο τοποθετεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε ένα ρόλο δηλαδή με τον οποίο είχε ταυτιστεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής στον προηγούμενο πολιτικό χώρο του.
Οσο για το μέλλον των προσώπων αυτών, σίγουρα μετά την απόφαση τους να μετέχουν στην κυβέρνηση κλείνουν πια τον δρόμο προς το παλιό τους κόμμα και προς οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διαγράφηκαν, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων τους, από μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ετσι, λοιπόν, παρότι για κανένα από αυτά τα πρόσωπα δεν είναι σήμερα βέβαιο ότι θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. των επόμενων εκλογών, η επιλογή τους να μετέχουν στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με επιλογή προσχώρησής τους στην παράταξη της Ν.Δ.
Κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί, εάν δεν είχε προετοιμάσει το έδαφος η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) και βέβαια στη συνέχεια η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Πάμε να δούμε τα πρόσωπα:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Προστασίας του Πολίτη):

EUROKINISSI
Εχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής. Υφυπουργός Εμπορίου (1994-1996), υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003), υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010), υπουργός Ανάπτυξης (2010-2012), υπουργός Προστασίας του Πολίτη (7 Μαρτίου-17 Μαΐου 2012, κυβέρνηση Παπαδήμου).
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιστρέφει τώρα για τέταρτη φορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος τον επιλέγει, γιατί έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη σκληρή δουλειά στη βάση των προδιαγραφών που έχουν οι σύγχρονες δεξιές κυβερνήσεις στον τομέα αυτόν. Επιλέγει ακόμα ένα πρόσωπο που προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ -θέλοντας να αποφύγει τις αντιδράσεις που θα έφερνε η επιλογή ενός σκληρού δεξιού ή ακροδεξιού προσώπου- και που είχε καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού):

EUROKINISSI
Ηταν μέλος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., γ.γ. Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Σημίτη (1999-2004), καθώς επίσης και επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου (2009-2015).

Τάκης Θεοδωρικάκος (υπουργός Εσωτερικών):

Γραμματέας της ΚΝΕ (1990-1991). Συνεργάτης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ (2001-2003).

Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης):

Εχει περάσει από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014 με την «Ελιά» του Ευ. Βενιζέλου.

Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ):

Ηταν συνεργάτης του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, και διευθυντής του γραφείου του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένου, ενώ ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Επικρατείας):

Εχει διατελέσει, εκτός από σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Γιάννης Μαστρογεωργίου (γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης):

Γραμματέας Τομέα Τύπου και Επικοινωνίας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ (2004-2005), ειδικός σύμβουλος της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου (2009-2012) και διευθυντής (2013-2018) στο think tank της κ. Διαμαντοπούλου («ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη»).

Πάνος Αλεξανδρής (γ.γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):

Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012. Υπήρξε μέλος της ΡΙΚΚΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου.

Πάνος Σταμπουλίδης (γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή):

Ηταν στο κεντρικό συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, ενώ η θητεία του ανανεώθηκε με απόφαση του Κ. Χατζηδάκη και του Θ. Σκορδά τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε και ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού.

Αλεξάνδρα Σδούκου (γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων):

Σύμβουλος όλων των υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015 (του Γρ. Τσάλτα, του Γ. Μανιάτη, ακόμα και του Π. Λαφαζάνη), διευθύντρια του γραφείου υπουργού Περιβάλλοντος (2012-2015).

Βιβή Χαραλαμπογιάννη (γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα):

Αναπλ. γραμματέας στον τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ (2015), επικεφαλής του γραφείου του γ.γ. Δ. Στεφάνου στη γ.γ. Μέσων Ενημέρωσης (2011-2012) και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2012-2014).

Αννα Στρατινάκη (γ.γ. Εργασίας):

Υπήρξε υπεύθυνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και γ.γ. του υπουργείου Εργασίας (18.3.2011-17.3.2015) επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Την περίοδο 2011-2014, το όνομά της συνδέθηκε με το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Hot Doc (2015), είχε στείλει εμπιστευτικό e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο πρότεινε την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καθιστούσε δυνατές τις ομαδικές απολύσεις χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Γιώργος Μαυρωτάς (γ.γ. Αθλητισμού):

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Ποταμιού, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν το εγκαταλείπει. Η τοποθέτησή του έφερε εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ., λόγω της συνεπούς στάσης του ίδιου και του Ποταμιού να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανάρτηση από: https://www.efsyn.gr